Witam i Bardzo Proszę o poradę...

inne techniki modelarskie - plastik, żywica, drewno itd.

Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita

Paws

Witam i Bardzo Proszę o poradę...

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Paws »

Witam bardzo serdecznie wszystkich forumowiczów!
Na Wasze forum natrafiłem przypadkiem serwując po necie w poszukiwaniu zdjęć latadeł z II w.ś i....doznałem szoku widząc perfekcję i niesamowite zdolności prezentujących tu swoje osiągnięcia modelarzy, chylę czoła mości Panowie!

Bardzo prosze o pomoc w wyborze skali modeli 1:72 czy 1:48.Jak duże są różnice w szczegółach wykonania modeli w tych wielkościach :?: Mam dylemat którą skalę wybrać?
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Tempest
x 110

Post autor: Tempest »

Zależy ile masz w domu miejsca na przechowywanie gotowych modeli. Na początek proponuję 1:72 - np firmy Academy. Poszukaj na forum relacji z budowy, sam musisz ocenić co dla Ciebie jest trudne a co nie.
Pozdrawiam
Tempest

Szukajcie a znajdziecie...
Paws

Dziękuję za info...ale chodziło mi nie skalę trudnośći tylko o różnice w szczegółach wykonania tj. czy są aż tak duże na korzyść 1:48 że warto zainwestować w tą skalę (chodzi mi o wykonanie poszycia kadłuba, sterów, lotek, klap, wnętrza kabiny, podwozia etc.)
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Chrisss

Post autor: Chrisss »

Ja proponuję kartonowe samoloty w skali 1:33 tam szczegóły są większe jest ich więcej.
Awatar użytkownika
Piter

Post autor: Piter »

Paws praktycznie wszystko zależy od producenta. nie raz można spotkać się z modelami wykonanymi w 72 lepiej niż w 48 a nawet i 32. Jeśli zależy Ci na detalach oraz naprawde konkretnym wykonaniu proponuje ci modele takie jak właśnie Academy Hasegawa, Tamiya etc. Modele z firm Europejskich takich jak Rewell (Monogram),Italeri czy radykalnie Heller nigdy nie były zbytnio rewelacyjne. Oczywiście od wszystkiego są wyjątki ale zasada jest zasadą.

Zapraszam na początek do mojej relacji z SH-60 od Italerki - sporo niedociągnięć ale jak mawiają: "i z kawałka drewana można wystrugać dzieło sztuki" :)))

Pozdawiam
Bismarck GPM
Missouri
SH-60B
Paws

Bardzo Ci dziękuję o taką informację mi chodziło! :D
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Sniper

Post autor: Sniper »

Witam, ja osobiście kleję "siedemdwójkę" i tak jak pisał mój poprzednik niektóre modele są bardzo porządnie wykonane, a nad tymi troszkę gorszymi można popracować :lol: w tej skali jest też najwięcej chyba dodatków typu żywice, blachy itp. Czasem z całkiem prostego modelu można wyczarować coś ciekawego postaram sie podesłac pare fotek moich modeli, pozdrawiam
One shot, one kill
Paws

Dzięki Wielkie, to od razu bym prosił o krótkie info na temat firm produkujących dodatki (nazwy lub linki), z góry dziękuję.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Piter

Post autor: Piter »

Z dodatkami to nie tak jak myślisz - bo : Najpierw musisz mieć model defakto który Cię interesuje, a dopiero potem poszukaj do niego dodatkowych elementów. Często na stronach sklepów internetowych przy wyborze konkretnego modelu proponowane są do niego dodatki - a to już jest jakaś wskazówka.
Proponował bym Ci stronkę Eduarda :
www.eduard.com
Naprawdę solidna firma produkująca całą masę przeróżnych bajerów.

Pozdrawiam
Bismarck GPM
Missouri
SH-60B
Awatar użytkownika
Sniper

Post autor: Sniper »

Jest jeszcze polski Part (blachy), Aber (blachy do pojazdów) co do żywicy to chyba najpopularniejsze CMK i Aires. Adresy stron przeważnie zawierają nazwę firmy więc w wyszukiwarce nie powinno być problemu
One shot, one kill
ODPOWIEDZ