M4(105) z 2. Korpusu

technika, historia, dokumentacja, linki itp

Moderatorzy: kartonwork, kierownik

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nitsche

M4(105) z 2. Korpusu

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Nitsche »

Obrazek
...mam małą prośbe do szanownych panów modelarzy, buduje własnie Shermana takiego jak ten Howitzer na zdjęciach. Mam problem z malowaniem.
Zdjęcie zostało zrobione we Włoszech ale malowanie jest jeszcze chyba z Płn. Afryki. jeśli ktoś móglby rozwiać moje wątpliwości, będe bardzo wdzięczny...
Ostatnio zmieniony pn maja 15 2006, 21:56 przez Nitsche, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Enzo

Post autor: Enzo »

To zdjęcie wiele wyjaśnia... myślę, że masz rację, to napewno Afryka :haha:
Obrazek
Obrazek
Human

Post autor: Human »

Kolega Enzo mógłby sobie podarować uszczypliwości, zdjęcie wyjaśnia wszystko, Zadzior to Sherman I.b z 3. szwadronu; 1. Pułku Ułanów Krechowieckich, jako że II. Korpus otrzymał Shermany I.b dopiero na przełomie 1944/45 roku, to pojazd może mieć tylko jeden dopuszczalny kolor, to znaczy brytyjski SCC 15 Olive Drab. Problem jest inny :), Shermana 105 w wersji I.b, czyli M4 w plastiku, z tego co wiem, nikt nie robi.
Ostatnio zmieniony śr maja 24 2006, 20:10 przez Human, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Enzo

Post autor: Enzo »

Human, jak pisałem posta ten obrazek miał wielkość 2x1cm, teraz jest wszystko oki.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Nitsche

Post autor: Nitsche »

..dzięki Human za odpowiedż. Czy Humbrol 75 byłby dobry do pomalowania tego Shermana, ktoś już doradzał mi użycie go jako SCC 15.?..
Human

Post autor: Human »

Human, jak pisałem posta ten obrazek miał wielkość 2x1cm, teraz jest wszystko oki.
Ja to nie miałbym problemów z identyfikacją zdjęcia nawet z obrazka 1x1, ale widocznie jestem inny.
Czy Humbrol 75 byłby dobry do pomalowania tego Shermana, ktoś już doradzał mi użycie go jako SCC 15.?..
Na upartego możesz używać H75, możesz też kombinować na przykład z Vallejo 887 czy Mr. Color C054
ODPOWIEDZ