Plany Tiger II/M4 Sherman

technika, historia, dokumentacja, linki itp

Moderatorzy: kartonwork, kierownik

peter

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: peter »

klejenie modeli bez wiedzy historycznej i merytorycznej jest wg mnie absolutną pomyłką. co prawda to tylko moja opinia i nie twierdzę, że jest prawdą objawioną - ale rozdzielanie modelarstwa od historii... to nie lepiej kupić sobie "czołg" w zabawkowym?

jeśli więc trafia się ktoś, kto ową wiedzę historyczną i merytoryczną posiada, to IMHO należy pytać, a nie bulwersować się, że przypadkiem odpowiedział coś, co nie do końca mieści się w założonej przez siebie wersji wydarzeń...

a na koniec zacytuję swoją ulubioną niemiecką działaczkę:
"nie trzeba być wielorybem, żeby bronić wielorybów"...

pozdrawiam serdecznie
Piotr Kmiecik
zapraszam na Forum Historyczne
Human

Post autor: Human »

Daj spokój Piotrek, po co się męczyć. Zły jestem bo nie lepię modelistów, bo nie mam na to czasu, to że z 10 modeli Shermanów (poprawnych) powstało, dzięki między innymi mojej pomocy, to nieważne.

A co do kultury, to polecam pójść na spotkanie z Januszem Ledwochem, tak to dopiero kultura panuje.

Z poważaniem,

Kuba Humiński.
Awatar użytkownika
Tomasz D.
Admin
x 143

Post autor: Tomasz D. »

Human pisze:Daj spokój Piotrek, po co się męczyć. Zły jestem bo nie lepię modelistów, bo nie mam na to czasu,
w takim razie Twoje istnienie na tym forum jest o kant stołu rozbić - to jest forum modelarskie, a nie forum gdzie będziesz mógł sobie pogawędzić - tutaj się klei modele jakbyś nie zauważył, a skoro się przyznałeś że nie kleisz w takim razie miło mi będzie Cię pożegnać; miejscem dla Twoich dyskusji powinno być forum http://www.drugawojnaswiatowa.org/forum/ - tutaj się tylko dyskutuje.
Awatar użytkownika
szymoonek

Post autor: szymoonek »

Tomasz D. pisze:miejscem dla Twoich dyskusji powinno być forum http://www.drugawojnaswiatowa.org/forum/ - tutaj się tylko dyskutuje.
I tak, i nie. Sam znam to forum. Często się psuje :lol:. A ostatnio w ogóle nie działa.

Jeśli chodzi o Shermana, to jak narazie znalazłem:
Obrazek;
Brakuje mi jeszcze wymiarów :-?

Obrazek

i jeszcze ewentualnie

Obrazek.

Natomiast o King Tigerze-zero.
Obrazek
Obrazek
Grzegorz75
x 1

Post autor: Grzegorz75 »

"Brakuje mi jeszcze wymiarów :-?"

Do czego Szymonku , do czego Ci te wymiary???..... Są tak potrzebne , zaprojektujesz sam shermana ? Od podstaw zbudujesz rozumiem?
Awatar użytkownika
szymoonek

Tak, będzie to budowa od podstaw. A co, wymiary nie potrzebne? Myślałem, że są potrzebne.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz D.
Admin
x 143

Post autor: Tomasz D. »

szymonek1991 pisze:Tak, będzie to budowa od podstaw.
Mam tylko nadzieję, że nie będzie to kolejna radiowa relacja; jeśli jednak by była radiowa to mam nadzieję że nie na tym forum.
Nie będę ukrywał, że nie wierzę by coś z tego projektu wypaliło - gdybyś jednak bardzo się upierał przy tym projekcie to proponuję taką oto kolejność:
- nauczyć się najpierw kleić modele,
- nauczyć się dobrze kleić modele,
- nauczyć się bardzo dobrze kleić modele,
- zacząć myśleć o wykonaniu modelu od podstaw,
- zacząć zbierać materiały do budowy modelu od podstaw,
- cały czas kształcić swój warsztat modelarski i swoje umiejętności,
- w dalszym ciągu zbierać materiały do budowy modelu od podstaw,
- zbierać materiały nie zapominając o tym że im bardziej w las tym więcej drzew,
- itp, itd

Długa droga przed Tobą Szymonku, a przyszłość twojego projektu widzę czarno; porozmawiaj najpierw z kimś kto modele projektuje a sam zobaczysz że nie jest to takie proste.
Awatar użytkownika
Przemek W.
x 7

Post autor: Przemek W. »

Tomek ma racje. Trudno jest zbudować model od podstaw. Ja zanim zdecydowałem się projekotwać i kleić Tygrysa, miałem za sobą 10 lat doświadczenia w klejeniu modeli w standardzie. Początki są trudne i szybko mogą zniechęcić.

Ja zbierałem dokumentacje do Tygrysa pół roku. Wtedy dopiero zacząłem projekt. Do dziś brakuje mi dokumentacji do wielu elementów, które sukcesywnie zdobywam.

Nie wspomne o tym że Sherman jest trudny do zaprojektowania...wieża szczególnie.

Przemyśl dokładnie wszystko zanim się za to zabierzesz...

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
szymoonek

Tomasz D. pisze:
szymonek1991 pisze:Tak, będzie to budowa od podstaw.
Mam tylko nadzieję, że nie będzie to kolejna radiowa relacja; jeśli jednak by była radiowa to mam nadzieję że nie na tym forum.
Nie będę ukrywał, że nie wierzę by coś z tego projektu wypaliło - gdybyś jednak bardzo się upierał przy tym projekcie to proponuję taką oto kolejność:
- nauczyć się najpierw kleić modele,
- nauczyć się dobrze kleić modele,
- nauczyć się bardzo dobrze kleić modele,
- zacząć myśleć o wykonaniu modelu od podstaw,
- zacząć zbierać materiały do budowy modelu od podstaw,
- cały czas kształcić swój warsztat modelarski i swoje umiejętności,
- w dalszym ciągu zbierać materiały do budowy modelu od podstaw,
- zbierać materiały nie zapominając o tym że im bardziej w las tym więcej drzew,
- itp, itd

Długa droga przed Tobą Szymonku, a przyszłość twojego projektu widzę czarno; porozmawiaj najpierw z kimś kto modele projektuje a sam zobaczysz że nie jest to takie proste.
Jak narazie mam opanowane dwa pierwsze punkty... ale co ma do tego trzeci?
Dzięki, że przynajmniej uświadomiłeś mi, jakie to poważne przedsięwzięcie projektowanie modelu. Przynajmniej wiem, że to trudnioejsze niż myślałem, choć byłem przygotowany na trudności.

P.S. Twój Tygrys Przemku W. po prostu rozwala ;-) Tak trzymaj :!:
Obrazek
Obrazek
Grzegorz75
x 1

Post autor: Grzegorz75 »

Jak narazie mam opanowane dwa pierwsze punkty... ale co ma do tego trzeci
to pokaż , szymonku , pokaż cokolwiek
Ostatnio zmieniony pn maja 29 2006, 21:27 przez Grzegorz75, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ