PROJEKT-Internetowy DARMOWY magazyn dla modelarzy...

Hyde Park czyli "magiel" ale w granicach rozsądku

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

Awatar użytkownika
Officer Martinez

PROJEKT-Internetowy DARMOWY magazyn dla modelarzy...

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Officer Martinez »

Wtam wszystkich!

Długo się zastanawiałem czy w ogóle wypadało by poruszac na forum pomysł który zrodził się w mej zakutej łepetynie :), a gdy już sie zdecydowałem, długo szukałem miejsca gdzie owy wątek "umiejscowić". *Jesli źle trafiłem to prosze admina o przeniesienie go w odpowiednie miejsce.

Wracając do owego "pomysłu", to ile lat "eksploruje" sieć, znajduje emagi (internetowe magazyny) o tematyce począwszy od gier przez sport do historii nigdy nie spotkałem się z internetowym magazynem dla Modelarzy. Dlaczego by nie połączyć całej braci modelarskiej i skupić jej wokół jedynego, pierwszego, DARMOWEGO, internetowego magazynu dla modelarzy tworzonego przez modelarskich zapaleńców.

Nie jestem do końca w owej dziedzinie "blady"-jesli można to tak nazwać ;), gdyż kilka lat temu wyprowadzałem na prostą podupadający magazyn historyczny "Konflikty Zbrojne" (www.konflikty-zbrojne.hk.pl), i gotowy jestem na cięką pracę, mam doświadczenie w kwestiach produkcji takowego "emag-a", spraw sponsoringu oraz współpracy a także w dziedzinie relamy. Nie chodzi jednak tutaj o to abym się chwalił swoimi osiągnieciami. Poddaje wprost pod dyskusję pewien pomysł, i oczekuję waszej rzetelnej oceny tego "przedsięwzięcia". Jeśli znajdą się chętni, ludzie gotowi poświęcić troszkę własnego czasu dla dobra ogółu, to i ja podejmę się tego zadania.

Czekam na wasze opinie, plusy, minusy takiego rozwiązania. Wszelkie informacje GG: 2581377, lub E-mail: andrewio@tlen.pl

P.S-do ekipy KartonNetWork: Postanowiłem zwrócić się do was gdyż skupiacie największą liczbę modelarzy. Z góry dziekuję!

Pozdrawiam Officer Martinez
Awatar użytkownika
Łukasz K.

Post autor: Łukasz K. »

Przez pewien czas ukazywał się Fanatyk Kartonu (tworzony przez Homika), więc pierwszy nie będziesz. ;)

http://fk.konradus.com/
Awatar użytkownika
Officer Martinez

No i własnie wychodzą braki polegające na braku dostepu do internetu przez jakiś rok :) Pierwszy - nie? To zostało może jeszcze... Najlepszy? :D

Niestety to zalezy od was drodzy modelarze :D Czekam na dalsze opinie.
Pozdrwiam! Officer Martinez
Obrazek
stillman

Post autor: stillman »

1. serwer i strona www.
2. produkcja i dystrybucja.
3.budżet.

tyle o organizacji

1. Kształt pisma
2. charakter pisma
3. tematyka pisma
4. zespół redakcyjny
5. struktura "własności i ważności"
Tyle o merytoryce.

Jak będziesz potrafił przedstawić sójny konspekt w oparciu o te między innymi pytania, to z chęcią podejmę poważną rozmowę.
Awatar użytkownika
Officer Martinez

Ok...Ok...powoli...

1. serwer i strona www.

Posiadam 100 MB serwer, nawet szybki. W początkowej fazie moge go ofiarować magazynowi- w końcu i tak z niego nie korzystam. Strona www. Jeśli chodzi o pierwsze uderzenie prawdopodobnie mógłbym zająć się tym sam. Projektowałem już strony www (przykładem może być tak strona www.konflikty-zbrojne.hk.pl, jak i wygląd ich magazynu za który byłem odpowiedzialny- pod ksywką "private Martines". Jak chcesz to zachęcam do wejścia na ową stronę oraz obejrzenia schematu, bardziej wyglądu magazynu.

2. produkcja i dystrybucja.

Na początek mogę zając się nią ja -tzn jesli chodzi o produkcję. Wiadomo sprawy texchniczne, jednakże ni jak maghazyn bedzie się maił jesli nie będzie ludz któży beda do niego pisali.
Dystrybucja:
a) Odbywa się za pomocą strony www magazynu
b) Poprzez formularz prenumeraty (baze danych ludzi któży prenumerują magazyn)
c) Przy odrobinie szczęścia możemy załapać się jako magazyn dodawany do np: magazynu komputerowego (oczywiście w wersju elektronicznej na ich płycie) - tak było z "konfliktami zbrojnymi" i nie było to wcale takie trudne :)

3.budżet.
Na poczatek takowe przedsiębiorstwa nie posiadają budżetu, ale wiem ze swoich doświadczeń że po kilku wydanych numerach, a także wraz z faktem że magazyn jest dobry, udaje się nawiązać kontakty czy to ze sklepami modelarskimi czy to z witrynami. Na razie moge tyle powiedzieć o budżecie, reszta jak zwykle wyjdzie w praniu :)
tyle o organizacji

1. Kształt pisma
Hmm... nie wiem czy się dobrze rozumiemy... Ale tak proponuje do wyboru dwie wersje jedna HTML, druga *.pdf- ale to kwestia wyboru lepszej opcji.

2. charakter pisma
Myslałem nad dwumiesięcznikiem, ale własnie także w tej kwesti oczekuje waszej opini na ten temat.
3. tematyka pisma
Modelarstwo Kartonowe- bądź ogólnie Modelarstwo- redukcyjne, kartonowe, papierowe, i wszelkie inne odmiany. Jeśli wybralibyśmy te druga opcję to mieli byśmy, nazwałbym to, większe "spectrum" działania. ALe to jest kwestia do ugadania

4. zespół redakcyjny
Ludzie zgłaszający się do magazynu kwalifikowani byli by na podstawie dwóch nadesłanych artykółów, jako redaktorzy bądź współpracownicy.

5. struktura "własności i ważności"
Wiem że zasada własności ogółu ludzi pracujących nad tym projektem jest zawsze słuszna, pozatym jest pełna lojalność. Wazność.? hmmm... Wiadomo że najlepiej było by gdyby wszyscy byli równi, jednak wiadomo że musi byc redaktor naczelny, musi być człowiek od składania pisma, oraz korekta. To jest problem do rozwiązania przy statucie magazynu :)

Nie wyczerpałem do końca wszystkich możliwości, jeśli nadal Cię nurtuje któryś podpunkt to spróbuje dalej wyjaśnić o co mi chodzi :)

Pozdrawiam! Officer Martinez
Obrazek
irQ

Post autor: irQ »

jak masz chec to mozesz kontynuowac robote Homika, on chetnie to przekaze kontynuatorowi
--
Awatar użytkownika
Officer Martinez

Wiesz... to nie zależy ode mnie bo sam nic nie zrobie :/ Potrzebni są redaktorzy itp., itd....
Ale dzięki za propozycje :) Pogadam z nim tylko miałbym małą prośbę może ktoś dać mi jego GG albo adres email?

Jesli miałaby być to kontynuacja to, z tego co widziałem, w wyglądzie na pewno dużo trzebabyłoby zmienić. Ale to jest sprawa nie pilna, przynajmniej na razie. Czekam na dalsze opinie!

Pozdrawiam! Officer Martinez
Obrazek
Awatar użytkownika
Łosiu

Post autor: Łosiu »

Jeśli chodzi o mnie to FK mi bardzo odpowiada zarówno pod wględem graficznym jak i merytorycznym. Mam nadzieje że ktoś się zajmie kontynuacją. Twoja stronka jakoś mi graficznie nie leży...
tad

Post autor: tad »

CZeść,
pomysł jesy dobry - brakuje takiego e-zinu. Fanatyk był dobry, choć mógłby być jeszcze lepszy. na początek spróbuj się dogadać z Homikiem (jego pocztę znajdziesz we wpisach w dziale sprzedaż) - on kiedyś napisał, że odda za darmo Fanatyka Kartonu osobie, która zechce go pociągnąć. Mógłbyś znany i lubiany tytuł trochę rozbudować. Dopiero na wypadek braku porozumienia pomyśl o pisemku podobnym do tamtego.

Jeśli nie braknie Ci zapału to ja chętnie podejmę z Tobą współpracę (w dziale zapowiedzi zobacz moje opisy modeli, zrobiłem też zakończone relacje). Musisz tylko pokazać, że masz kompletny pomysł i że nie odpuścisz po dwóch tygodniach.
TAD
Awatar użytkownika
Officer Martinez

No cóż kwestia gustu :D
Obrazek
ODPOWIEDZ