PROJEKT-Internetowy DARMOWY magazyn dla modelarzy...

Hyde Park czyli "magiel" ale w granicach rozsądku

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

Awatar użytkownika
Officer Martinez

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Officer Martinez »

Sorka że jedno pod drugim :D Post wyżej jest dla Łosiego :)

Wiesz przekonamy się... Tylko owszem, zanim wystartujemy, potrzebuje zorganizować silną ekipę, czy to do kontynuacji pisma Homika czy to do naowego projektu. Licze na reszte forumowiczów!
I dzienki za słowa otuchy bo już myślałem, że wszyscy są "bardzo" sceptycznie nastawieni do projektu :D

Pozdrawiam! Officer Martinez
Obrazek
Awatar użytkownika
Wujek Andrzej
x 2

Post autor: Wujek Andrzej »

Martinez :

Wszyscy nie ale Wujek tak . Homiki się przekonały że pomysł lekko stracił na atrakcyjności a to z prostej przyczyny . Istniejące Fora modelarskie , z wszystkimi ich wadami i zaletami , oferują znacznie bardziej szczegółowe i wnikliwe podejście do modelarstwa . Są np. autorskie relacje z możliwością "zagadnięcia" autora o drobiazgi i niuanse . Artykuł w takiej e-gazetowej pozycji musiałby być skrótem i pomijałby wiele szczegółów . To tylko jeden przykład .

Następną sprawą byłoby to kto pisałby te artykuły ?
Z całą pewnością ci sami modelarze którzy swoje prace pokazują na forach . Kilkudziesieciu , kilkunastu ? Byłoby to więc dublowanie z okrawaniem .

Niestety nie widzę tego . Być może przesadzam nieco ale to przypomina mi pomysły typu : " Weźmy się i ... zróbcie "

Modelarstwo to pożeracz czasu . Zabiera każdą wolną chwilę i niełatwo o niego . Klejenie modelu pod np. relację komplikuje i wydłuża budowę modeli , przygotowywanie tego jeszcze jako artykułu to znów "tego czasu złodziejstwo" .

Ilością zarejestrowanych na Forum się nie podniecaj . Nie ma tylu modelarzy w Polsce ...

Pozdrawia Wujek Sceptyczny .
Awatar użytkownika
Officer Martinez

No cóż poczęści masz rację, zgadzam się z tobą a także z tym że na forach można obejrzeć więcej. ALe co powiesz jeśli przypuśćmy co dwa miesiące oferuje Ci się, bez zbędnego grzebania w necie relacje z konkursów, porady, prezentacje nowych modeli które dopiero co się ukazały.
Masz racje że tak jest ale przykładów na trochę dziwność owej sytuacji nie musimy szukać daleko... Np. w polskich zasobach www jest wiele for poświęconych historii a jednak emag Histmag trzyma się nietknięty. Choć szukaną informację mogą uzyuskać wszędzie, to jednak kierują swe oczy co miesiąc na owy magazyn i czytają go z zaciekawieniem, co wynika z ich późniejszych opinii.

No cóż... Czekam na wasze dalsze opinie, choć spodziewam się juz ich kształtu, ale ok :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Łukasz K.

Post autor: Łukasz K. »

Taki e-zin byłby chyba skierowany do tych, którzy nie siedzą na forach i nie śledzą sami na bieżąco aktualności modelarskich...
irQ

Post autor: irQ »

Łukasz..... a został ktos taki?? :faja:
Ci co uzywaja sieci juz tu trafili.... ci co zaczna szybciej wpadna na forum niz na e-zin
--
Awatar użytkownika
Łukasz K.

Post autor: Łukasz K. »

Myślę, że istnieje grupa ludzi, którzy nie chcą poświęcać czasu na wertowanie forum, i którzy chcieliby mieć wszystkie nowości omówione w pigułce. :) W każdym razie widzę miejsce dla takiej inicjatywy, chociaż akurat dla mnie jej przydatność będzie w najlepszym przypadku znikoma.
Awatar użytkownika
grzegorz

Post autor: grzegorz »

Ciekawy pomysł...
Rzekłbym, że nawet na czasie...
Sieć daje wiele możliwości, propagacji hobby, jakim jest modelarstwo, o wielu obliczach.
Nie poddawaj się naciskom sceptyków.
Ewoluowanie w kierunku „czasopisma” czysto darmowego E-ZINU za koszt własnego abonamentu na dostawę internetu, jest jak najbardziej trafnym podejściem do modelarstwa.

Jednak, aby ono powstało musisz zgromadzić nie mała grupę zapaleńców, chcących poświecić swój czas i zbiory.

Ale największą, jak myślę przeszkodą, jaka ciebie na pewno napotka jest pojawiające się tu i ówdzie lobby kręcące się wokół tego typu działalności wydawniczej, ale już nie odpłatnie. Czerpiące zyski z modelarstwa pod jakakolwiek postacią...
Pokonanie generowanych przez nich problemów i przeszkód to dopiero będzie wyzwanie...

Czy ukierunkowujesz się tylko na odbiorcę modelarstwa kartonowego...?

:roll: :spoko: :idea: :pisze: :pice: :sciana: :idea: :spoko: :roll:
Awatar użytkownika
Officer Martinez

grzegorz pisze:Nie poddawaj się naciskom sceptyków.
Próbuję :)
grzegorz pisze:Ewoluowanie w kierunku „czasopisma” czysto darmowego E-ZINU za koszt własnego abonamentu na dostawę internetu, jest jak najbardziej trafnym podejściem do modelarstwa.
Też tak sądzę :) Jak będzie w praktyce zobaczymy :D
grzegorz pisze:Ale największą, jak myślę przeszkodą, jaka ciebie na pewno napotka jest pojawiające się tu i ówdzie lobby kręcące się wokół tego typu działalności wydawniczej, ale już nie odpłatnie. Czerpiące zyski z modelarstwa pod jakakolwiek postacią...
Święta racja :) Podobnie było przy "Konfliktach"
grzegorz pisze:Pokonanie generowanych przez nich problemów i przeszkód to dopiero będzie wyzwanie...
....które spróbuję podjąć, ale jak bedzie okaże się w praktyce :D
grzegorz pisze:Czy ukierunkowujesz się tylko na odbiorcę modelarstwa kartonowego...?
Ja chciałby połączyć wszystko, ale "chciałbym" mówi tutaj wszystko :/

Obrazek
stillman

Post autor: stillman »

irQ pisze:Ci co uzywaja sieci juz tu trafili.... ci co zaczna szybciej wpadna na forum niz na e-zin
Parę lat temu paru mądrali wymyśliło, że internet wytnie z tynku papierowe gazety. Nie wyciął.
Jesli miałbym wybór między przekopywaniem forów na których jest czasem więcej śmieci i nadymania niż sensownych fotorelacji, a e-zin w którym miałbym wszystko ładnie podane (WŁĄCZNIE z wyselekcjowanymi fotkami, bo irytujące jest 20 zdjęć tego samego detalu), to wybór jest oczywisty.
Niestety nieokreślona formuła "odpowiedzialności i własności" mnie zniechęca. Już jednego "wielkiego brata" miałem okazję poznać.
Awatar użytkownika
Officer Martinez

stillman pisze: Niestety nieokreślona formuła "odpowiedzialności i własności" mnie zniechęca. Już jednego "wielkiego brata" miałem okazję poznać.
Stillmanie drogi, ja mam tylko jedną prośbę:D Powiedz mi co masz na mysli pod stwierdzeniem formuła "odpowiedzialności i własności" bo mój zakuty czerep nie do końca rozumie o co Ci chodzi. Może poprostu źle cie zrozumiałem?? prosze wytłumacz co masz na myśli bo ja "don't understeand"... :D

Obrazek
ODPOWIEDZ