ORP Wicher - 1:100 [relacja z budowy]
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Witam
Szczęka mi już dawno z powodu twojego tematu opadła ale to teraz.....
Ale miałbym takie pytanko połączone z prośbą - czy mógłbyś dać większe zdjęcia wyposażenia pomostu? Jakoś nie mam pod ręką lupki aby to wszystko dokładnie obejrzeć a chciałbym bardzo
Szczęka mi już dawno z powodu twojego tematu opadła ale to teraz.....
Ale miałbym takie pytanko połączone z prośbą - czy mógłbyś dać większe zdjęcia wyposażenia pomostu? Jakoś nie mam pod ręką lupki aby to wszystko dokładnie obejrzeć a chciałbym bardzo
Pozdrawiam
Jarek
Niniejszy post jest zgodny z dyrektywami UE, a pisząca go osoba przeszła odpowiednie szkolenia i pozytywnie zdała egzaminy dające uprawnienia w zakresie pisania wiadomości w internecie.
Jarek
Niniejszy post jest zgodny z dyrektywami UE, a pisząca go osoba przeszła odpowiednie szkolenia i pozytywnie zdała egzaminy dające uprawnienia w zakresie pisania wiadomości w internecie.
TheSnake! Dolna szprech rura to dość gruby miedziany drut na końcu którego przylepiłem rozciągniętą na wykałaczce. Wykałaczkę przyciąłem w taki sposób aby szpis był krótki i spłaszczony. Górna jest zrobiona z kawałka polistyrenu nawierconego od środka i opiłowanego od zewnątrz a jego końcówkę z drutu. Połączenia rur z drutem oblałem klejem cyjanoakrylowym i oszlifowałem.
Sq2ihw! Proszę, oto kolejne ujęcie w znacznym już powiększeniu.
Sq2ihw! Proszę, oto kolejne ujęcie w znacznym już powiększeniu.
Zamiast spokojnie kleić, odkryłem parę zaskakujących szczegółów, których nie ma ani PM ani w wycinance. Brakowało aż pięciu bulaji na dziobowej nadbudówce! (trzech na pomoście nawigacyjnym w części nie oszklonej i dwa w dolnej części na tylnej ściance ) Oczywiście te bulaje było widać na zdjęciach w Monografii i są zaznaczone na planach stoczniowych. Potem odkryłem, że właz na tylnej części nadbudówki (dolna, tylna część) powinien być taki jaki widać na zdjęciu a nie taki jak pokazują Plany i wycinanka czyli z owalnym wgłębieniem, czyli zamiast przylepić już zrobiony trzeba było dorobić inny. I na koniec stwierdziłem, że po bokach nieoszklonej części pomostu nawigacyjnego mają być jakieś obiekty w kształcie skrzynek. Nie ma ich w wycinance nie ma ich w PM ale widać je na zdjęciach tyle, że niezbyt dokładnie, widać kształt, ale czy to są schowki z pokrywami czy coś innego to trudno stwierdzić. Może ktoś coś wie na ten temat