[R] Panzerjager 38(t) Marder III ausf. M
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
[R] Panzerjager 38(t) Marder III ausf. M
Witam!
Po dłuższej nieobecności na forum postawiłem zaprentować postępy w budowie tego modelu...czasu na modelarstwo mam mało, ale w miare możliwości staram się rozwijać.
Model firmy Tamiya, skala 1:35. Opracowany bardzo szczegółowo.
Oto fotki...model jest juz w zaawansowanym stadium budowy...
Jakość kamuflarzu nie jest super...ale narazie na tyle mnie stać.Jeszcze dużo przede mną.
Pozdrawiam!
Po dłuższej nieobecności na forum postawiłem zaprentować postępy w budowie tego modelu...czasu na modelarstwo mam mało, ale w miare możliwości staram się rozwijać.
Model firmy Tamiya, skala 1:35. Opracowany bardzo szczegółowo.
Oto fotki...model jest juz w zaawansowanym stadium budowy...
Jakość kamuflarzu nie jest super...ale narazie na tyle mnie stać.Jeszcze dużo przede mną.
Pozdrawiam!
- Przemek W.
- x 7
bardzo ładny model. Nie jestem fachowcem w tej branży, ale chyba wiem do czego mogliby sie przyczepić inni, bardziej doświadczeni, chodzi mianowicie o hamulec wylotowy, te okopcenia wyglądają troche nienaturalnie, no i gąski, taki dziwny szary kolor, może jakbyś potraktowal je metalizerem(bodajże Humbrol 56) i czarną farbą lepiej by to wyglądało, ale jak powiedziałem nie znam sie,uprzedzam pytania.Powodzenia w dalszej tworczości :)
Co prawda nie jestem specjalistą w plastiku, ale dodam swoje parę groszy Model bardzo ładny, aczkolwiek pozwolisz że się przyczepię do paru rzeczy:
1. Sposób ubrudzenia hamulca wylotowego nie współgra z resztą pojazdu, tzn. sugeruje, jakby pojazd tylko wyjechał z fabryki i naparzał z działa przez cały dzień. Jeśli lufa ma być taka okopcona, warto byłoby dodać ślady ekspolatacji na całym modelu, a w szczególności na podwoziu. Tak mi się przynajmniej wydaje. Wg mnie taki "przytarty" Marder wyglądałby niesamowicie
2. Mam jeszcze wątpliwość do "podpórki" lufy (nie wiem jak to się fachowo nazywa - wie ktoś?). Otóż na zdjęciu wygląda to tak jakby lufa nie wchodziła całkowicie do obejmy. Na chłopski rozum, podpórka była po to żeby podpierać lufę w trakcie marszu. Sądzę że załoga działa nie jechałaby z lufą opuszczoną niecałkowicie.
Pozdrawiam
1. Sposób ubrudzenia hamulca wylotowego nie współgra z resztą pojazdu, tzn. sugeruje, jakby pojazd tylko wyjechał z fabryki i naparzał z działa przez cały dzień. Jeśli lufa ma być taka okopcona, warto byłoby dodać ślady ekspolatacji na całym modelu, a w szczególności na podwoziu. Tak mi się przynajmniej wydaje. Wg mnie taki "przytarty" Marder wyglądałby niesamowicie
2. Mam jeszcze wątpliwość do "podpórki" lufy (nie wiem jak to się fachowo nazywa - wie ktoś?). Otóż na zdjęciu wygląda to tak jakby lufa nie wchodziła całkowicie do obejmy. Na chłopski rozum, podpórka była po to żeby podpierać lufę w trakcie marszu. Sądzę że załoga działa nie jechałaby z lufą opuszczoną niecałkowicie.
Pozdrawiam
Jeśli chodzi o całość...to napisałem że model jeszcze będe brudzić. Całość pójdzie pod suchy pędzel i pigmenty...
Gąski mają dobry kolor...bazowo malowano je na szaro. W trakcie używania pojazdu farba z ostróg ścierała się. To wszystko pojawi się już wkrótce.
Ostateczne fotki modelu pokaże w najbliższym czasie.
Pozdrawiam!
Gąski mają dobry kolor...bazowo malowano je na szaro. W trakcie używania pojazdu farba z ostróg ścierała się. To wszystko pojawi się już wkrótce.
Ostateczne fotki modelu pokaże w najbliższym czasie.
Pozdrawiam!