HMCS Snowberry 1/72 - model wakacyjny
Moderator: kartonwork
HMCS Snowberry 1/72 - model wakacyjny
Na podjęcie decyzji o rozpoczęciu budowy tego konkretnego modelu wpływ miało wiele rzeczy i osób, w tym najważniejszy był czynnik małżeński , od decyzji którego zależał cały projekt budowy, bowiem w starciu wydatków modelarskich z wydatkami domowymi ten modelarski był po prostu mniej uprzywilejowany z racji niemałych kosztów - jednak kilka istotnych faktów przyczyniło się do tego że nabrał on realnych kształtów, a jakich to widać na poniższej fotce.
Jak widać na okres wakacji na mój warsztat trafia plastikowy model kanadyjskiej korwety eskortowej HMCS Snowberry w skali 1:72. Inbox tego modelu znajduje się TUTAJ; niestety ja posiadając malusieńką wiedzę w dziedzinie modeli plastikowych (dotychczas jeden sklejony) nie będę nic pisał na temat jakości wyprasek czy też innych rzeczy decydujących o jakości modelu bowiem nie mam żadnej skali porównawczej; powiem tylko że prezentuje się bardzo ładnie.
Jak już zapewne większość zauważyła model ten będzie budowany jako RC - nadaje się do tego idealnie i dlatego w necie można znależć mnóstwo stron pokazujących ten model właśnie w wersji pływającej.
W tym miejscu chciałbym podziękować osobom bez pomocy których raczej niemógłbym wystartować z tą budową; Grzesiowi (grzegorz1975) za to że pomógł mi zaoszczędzić sporo gotówki doradzając i kupując dla mnie wiele z widocznych na zdjęciu akcesoriów oraz Arturowi (ArturN) za pomoc fachową jakiej mi udzielił w dziedzinie modeli z napędem doradzając co kupić i jak to w późniejszym czasie zmontować.
Mam nadzieję, że w dość szybkim czasie uda mi się ukończyć ten model i wrócić do poprzedniego - z zamierzenia ten model ma być urlopowo-wakacyjny, a wszystkich posiadających doświadczenie proszę o rady i sugestie odnośnie budowy.
Jak widać na okres wakacji na mój warsztat trafia plastikowy model kanadyjskiej korwety eskortowej HMCS Snowberry w skali 1:72. Inbox tego modelu znajduje się TUTAJ; niestety ja posiadając malusieńką wiedzę w dziedzinie modeli plastikowych (dotychczas jeden sklejony) nie będę nic pisał na temat jakości wyprasek czy też innych rzeczy decydujących o jakości modelu bowiem nie mam żadnej skali porównawczej; powiem tylko że prezentuje się bardzo ładnie.
Jak już zapewne większość zauważyła model ten będzie budowany jako RC - nadaje się do tego idealnie i dlatego w necie można znależć mnóstwo stron pokazujących ten model właśnie w wersji pływającej.
W tym miejscu chciałbym podziękować osobom bez pomocy których raczej niemógłbym wystartować z tą budową; Grzesiowi (grzegorz1975) za to że pomógł mi zaoszczędzić sporo gotówki doradzając i kupując dla mnie wiele z widocznych na zdjęciu akcesoriów oraz Arturowi (ArturN) za pomoc fachową jakiej mi udzielił w dziedzinie modeli z napędem doradzając co kupić i jak to w późniejszym czasie zmontować.
Mam nadzieję, że w dość szybkim czasie uda mi się ukończyć ten model i wrócić do poprzedniego - z zamierzenia ten model ma być urlopowo-wakacyjny, a wszystkich posiadających doświadczenie proszę o rady i sugestie odnośnie budowy.
No Tomaszu to cieszy moje oczy Miło będzie po Calypso Grzesia oglądać kolejny model RC. Widzę także że kupiłeś dokładnie ten sam kompresor co ja. Bardzo fajny sprzęcik tylko staraj się malować w chłodnym miejscu bo diabelstwo strasznie się grzeje - wolę nie myśleć ile potrzyma przy tych upałach
Co do oceny wyprasek to oglądałem ten model kilkakrotnie w sklepie ojca i muszę powiedzieć, że wykonanie jest naprawdę na poziomie. Na ogo oceniam że problemów nie powinno być - więc do roboty
Pozdrawiam
Co do oceny wyprasek to oglądałem ten model kilkakrotnie w sklepie ojca i muszę powiedzieć, że wykonanie jest naprawdę na poziomie. Na ogo oceniam że problemów nie powinno być - więc do roboty
Pozdrawiam
-
- x 1
Witaj. Mimo młodego wieku wiem sporo o modelarstwie RC. Zawsze służe poradą. Zbudowałem już 3 modele RC (z planów modelarskich) okrętów. Ale do rzeczy. Widzę, że zakupiłeś aparaturę Laser 4 kanałową. Miałem identyczną rok temu, ale sprzedałem i kupiłem lepszą. Do tego modelu spokojnie wystarczy (i od wielu innych też). Dokupił Pan do aparatury mikro serwa, czy zostały standardowe Silnik widzę Speed 400. Bardzo dobry wybór. W swoich modelach też montowałem te silniki. Bateria - OK. Dobra tyle analizy. Będe bacznie obserwował relację.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Kadłub Flowerka już sklejony, w tym modelu kadłub składa się z czterech ćwiartek i ich łączenie trzeba będzie niestety poszpachlować i przeszlifować - w tej chwili wygląda ono tak
cała konstrukcja prezentuje się okazale
a tutaj porównanie z kadłubem Agassiza
teraz pozostało podszlifować wszystkie niedokładności odlewów, wypełnić ubytki szpachlą, znów przeszlifować i położyć farbę podkładową.
cała konstrukcja prezentuje się okazale
a tutaj porównanie z kadłubem Agassiza
teraz pozostało podszlifować wszystkie niedokładności odlewów, wypełnić ubytki szpachlą, znów przeszlifować i położyć farbę podkładową.
Re: HMCS Snowberry 1/72 - model wakacyjny
Witam.Tomasz D. pisze:...
Jak widać na okres wakacji na mój warsztat trafia plastikowy model kanadyjskiej korwety eskortowej HMCS Snowberry w skali 1:72.
Od prawie dwoch lat ze sporymi przerwami walczę z tym samym modelem - ale w wersji czysto wystawowej.
Z przyjemnością popatrze na konkurencję
Pozdrowionka
ZzB
..no bo skończyłem zamiatać pierwszą połowę pierwszej płyty...odsapnę nieco... i skończę drugą połowę pierwszej.
ZzB
..no bo skończyłem zamiatać pierwszą połowę pierwszej płyty...odsapnę nieco... i skończę drugą połowę pierwszej.