Budowa ŁOŚia z MM
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
dzięki wszystkim, którzy zainteresowali się rozpoznaniem mojego modelu.
To faktycznie Curtiss 75 Hawk, ale nie wiem, czy z Mata, bo jak mówię, kleiłem go tak ze 20 lat temu. Poza tym zdjęcia, które dostałem na "pw" są zbyt dokładne w stosunku do tego modelu, który ja wykonywałem.
tak więc jest to Curtiss 75 Hawk, ale nie to wydawnictwo, o któryum mówicie.
To faktycznie Curtiss 75 Hawk, ale nie wiem, czy z Mata, bo jak mówię, kleiłem go tak ze 20 lat temu. Poza tym zdjęcia, które dostałem na "pw" są zbyt dokładne w stosunku do tego modelu, który ja wykonywałem.
tak więc jest to Curtiss 75 Hawk, ale nie to wydawnictwo, o któryum mówicie.
Geometria wykreślna wielką nauką jest. I bardzo przydatną. Przynajmniej modelarzom.
Pytaliście, jak wygląda sklejony kadłub. Na razie, nie wdając się w szczegóły wygląda to tak:
A oto efekt weekendu nad usterzeniem pionowym:
Przyciąłem wręgi i uzyskałem piękne zawiasy:
Kurczę, zawiaski wyszły mi tak dokładnie spasowane, że zastanawiam się nad rozmontowaniem sterów poziomych i zrobienie ich jeszcze raz. TYLKO CZEKAM NA MOJĄ PRZESYŁKĘ POCZTOWĄ Z ŁOSIEM !!!
Widać szpareczkę między częścią stałą i ruchomą, prawda? Nie zauważałem jej, dopuki nie miałem z boku jeszcze lepiej spasowanego pionu.
Wycięcia pod zawiasy w poszyciu:
I sklejona część stała usterzenia pionowego
A oto efekt weekendu nad usterzeniem pionowym:
Przyciąłem wręgi i uzyskałem piękne zawiasy:
Kurczę, zawiaski wyszły mi tak dokładnie spasowane, że zastanawiam się nad rozmontowaniem sterów poziomych i zrobienie ich jeszcze raz. TYLKO CZEKAM NA MOJĄ PRZESYŁKĘ POCZTOWĄ Z ŁOSIEM !!!
Widać szpareczkę między częścią stałą i ruchomą, prawda? Nie zauważałem jej, dopuki nie miałem z boku jeszcze lepiej spasowanego pionu.
Wycięcia pod zawiasy w poszyciu:
I sklejona część stała usterzenia pionowego
Geometria wykreślna wielką nauką jest. I bardzo przydatną. Przynajmniej modelarzom.
Nigdy nie retuszowałem krawędzi To jest pierwszy model, kiedy chcę się postarać i będę chyba retuszował. No bo jak się pochwałiłem modelem, to teraz pierwszy wniosek tych, którzy się odezwali - RETUSZUJ , kurna , KRAWĘDZIE !
A stery wydaje mi się, że są do osiągnięcia zawsze. Na każdym poszyciu skrzydeł zawsze są w jakiś sposób nadrukowane lotki. Żeby zrobić je ruchome, trzeba zrobić kilka elementów szkieletu i tyle.
A stery wydaje mi się, że są do osiągnięcia zawsze. Na każdym poszyciu skrzydeł zawsze są w jakiś sposób nadrukowane lotki. Żeby zrobić je ruchome, trzeba zrobić kilka elementów szkieletu i tyle.