Wakacyjna zabawa forumowiczów KartonWork.
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Uzupełniłem pytanie nr 7. Zapewne będzie dyskusja, gdyż autor pytania jako właściwą podał odpowiedź, że oststnim dowódcą był Major Emil Foit - ostatni dowódca po powrocie do Czechosłowacji.
Wszyscy wymienili dowódców zatem pierwsza cześć pytania za +1 jest uzasadniona.I wszyscy podali że oststnim był Jiri Hartman. Czekam na autora co zrobić z tym fantem.
Wszyscy wymienili dowódców zatem pierwsza cześć pytania za +1 jest uzasadniona.I wszyscy podali że oststnim był Jiri Hartman. Czekam na autora co zrobić z tym fantem.
Według mnie, jeśli pytanie jest sformułowane następująco:
"Wymień przynajmniej 6 dowódców 310 dywizjonu myśliwskiego RAF , oraz podać kóry z nich dowodził jako ostatni."
wystarczy wymienić dowolnych 6 pilotów z tych 9 i zaznaczyć który dowodził jako ostatni z nich, więc rozwiązań może być kilka...(przynajmniej 4) - S/Ldr. Emil Foit, S/Ldr. Hugo Hrbacek, S/Ldr. Vaclav Raba, S/Ldr. Jiri Hartman
"Wymień przynajmniej 6 dowódców 310 dywizjonu myśliwskiego RAF , oraz podać kóry z nich dowodził jako ostatni."
wystarczy wymienić dowolnych 6 pilotów z tych 9 i zaznaczyć który dowodził jako ostatni z nich, więc rozwiązań może być kilka...(przynajmniej 4) - S/Ldr. Emil Foit, S/Ldr. Hugo Hrbacek, S/Ldr. Vaclav Raba, S/Ldr. Jiri Hartman
pytanie odnośnie dywizjonu 310 jest źle sformułowane, pisał już o tym Enzo
Jeśli chodzi o ostatniego dowódcę to jest nim bez wątpienia Jiri Hartman - Emil Foit był dowódcą skrzydła "B" (jeżeli dobrze przetłumaczyłęm sobie z angielskiego Flight Commanders of Flight "B")
Jeśli chodzi o ostatniego dowódcę to jest nim bez wątpienia Jiri Hartman - Emil Foit był dowódcą skrzydła "B" (jeżeli dobrze przetłumaczyłęm sobie z angielskiego Flight Commanders of Flight "B")
Od czasu do czasu trzeba czasami...
USS "Essex" - czeka w doku
"Tobruk" - prace ruszyły
"Tobruk" - prace ruszyły
Poprzedni post do kasacji. Nie wiem dlaczego ale jakoś wymknęło mi się że Emil Foit BYŁ WCZEŚNIEJ dowódcą 310 Dywizjonu.Dreedlord pisze:pytanie odnośnie dywizjonu 310 jest źle sformułowane, pisał już o tym Enzo
Od czasu do czasu trzeba czasami...
"Tobruk" - prace ruszyły
"Tobruk" - prace ruszyły
a ja to zrozumiałęm jako ostatni dowódca dywizjonu. czyli ten któy wogóle dowodził jako ostatni. dowódców było 9 i ostatnim jest hartman.
bo dywizjony to chyba było oznaczenie tylko w RAF.
a nie w armi czechosłowackiej. pozatym dane któe wiekszość z nas ma są z czeskiej strony
bo dywizjony to chyba było oznaczenie tylko w RAF.
a nie w armi czechosłowackiej. pozatym dane któe wiekszość z nas ma są z czeskiej strony
Mama Just killed the man...
put the gun against his head...
push the triggle....
now he's dead...
put the gun against his head...
push the triggle....
now he's dead...
Informację wziąłem za książką "Cesi a Slovaci v RAF za druhe svetove valky" Zdenka Hurta. Są tam wyszczególnione wszystkie dywizjony w których walczyli Czesi i Słowacy (303 też), ich historia jest ciągła (bez wyszczególnienia na RAF i Czechosłowację - mimo tytułu .."v RAF") - stąd i ja przyjąłem tą ciągłość (jeżeli dla Czechów ona istnieje, to nie mam powodu jej kwestionować). Są wymienieni wszyscy dowódcy tego dywizjonu mianowicie:
S/Ldr. George D.M. Blackwood 7/40-2/41
S/Ldr. Alexander Hess 7/40-1/41
S/Ldr. Frantisek Weber 2/41-4/42
S/Ldr. Jerrard J. Jefferies-Latimer 1/41-7/41
S/Ldr. Frantisek Dolezal 4/42-1/43
S/Ldr. Emil Foit 1/43-1/44
S/Ldr. Hugo Hrbacek 1/44-5/44
S/Ldr. Vaclav Raba 5/44-9/44
S/Ldr. Jiri Hartman 9/44-9/45
Major Emil Foit 9/45-2/46
W okresie 7/40-2/46 mówimy o tym samym dywizjonie, o tym samym oznaczeniu, tych samych literach kodowych itp.
S/Ldr. George D.M. Blackwood 7/40-2/41
S/Ldr. Alexander Hess 7/40-1/41
S/Ldr. Frantisek Weber 2/41-4/42
S/Ldr. Jerrard J. Jefferies-Latimer 1/41-7/41
S/Ldr. Frantisek Dolezal 4/42-1/43
S/Ldr. Emil Foit 1/43-1/44
S/Ldr. Hugo Hrbacek 1/44-5/44
S/Ldr. Vaclav Raba 5/44-9/44
S/Ldr. Jiri Hartman 9/44-9/45
Major Emil Foit 9/45-2/46
W okresie 7/40-2/46 mówimy o tym samym dywizjonie, o tym samym oznaczeniu, tych samych literach kodowych itp.