Mój pierwszy model
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
Mój pierwszy model
pierwszy model, pierwsze malowanie. 1:72, stara hasegawa, malowanie w całości pędzelkiem, farbki humbroll, lakier pactra. Próby zastosowania wszelakiej maści technik dających ślady eksploatacji, przybrudzeń et.
Bardzo proszę o komentarze i krytykę
Pozdrawiam serdecznie!
Bardzo proszę o komentarze i krytykę
Pozdrawiam serdecznie!
S.P.Q.R.
"Człowiek roztropny w czasie pokoju zachowuje miecz u swego boku"
tylko "gentleman's scale" 1:72
Niewiem czy zauważyłeś ale ten model jest z plastiku, a te w przeciwieństwie do kartonu malować raczej trzeba. Jeśli natomiast uważasz, że malowanie konieczne nie jest i jego naukana początku też nie potrzebna to radzę zachwać takie rady dla siebieDrasha pisze: Jednak nie wiem po co od razu go malowałeś naucz się najpierw sklejać czysto i dokładnie a sprawi ci to tyle samo frajdy może nawet więcej, malowanie zostaw na później.
Model fajniutki i co cenię - nie jakiś kosmiczny na początek typu B-29 . Staranne wykonanie z kilkoma błędami ale to pierwszy model i czepiać się nie będe.
Pozdrawiam
!! O czym Ty piszesz?!Drasha pisze:Co prawda widać lekkie przebarwienia ale to twój pierwszy model. Jednak nie wiem po co od razu go malowałeś naucz się najpierw sklejać czysto i dokładnie a sprawi ci to tyle samo frajdy może nawet więcej, malowanie zostaw na później.
Pozdrawiam Drasha.
Jak można robić model bez malowania??! Malowanie jest najwazniejszą rzeczą! I zwłaszcza o jego ocenę mi chodziło vulgo: Twoje "porady" są delikatnie mówiąć dziwne..
Jak wyobrażasz sobie zostawienie modelu po szpachlowaniu, szlifowaniu, wierceniu itp. bez pomalowania?! (o malowaniu wnetrza nie wspomnę)
A co do sklejania:
- model był szpachlowany, szlifowany itp.
-dorobiłem wnętrze kabiny (fabrycznie "rynienka" i "pilot"- dodałem dzwignie, drążek sterowy, pasy tablicę przyrządów + kalka fabryczna, przekonstruowałem luki podozia-dodałem "ożebrowanie" itp.
-sklejania nie muszę sie uczyć, to jest mój pierwszy model plastikowy -i tym samym pierwsze malownie ale - warsztat obróbkowo-szpachlarsko-szlifiersko-klejący mam juz nieźle opanowany..(wczeniej popełniłem kilka (8) "kartonów" bez mistrzostwa ale zawsze vide moje inne posty)
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony wt lip 25 2006, 12:51 przez Paws, łącznie zmieniany 3 razy.
S.P.Q.R.
Paws pisze:!! O czym Ty piszesz?!Drasha pisze:Co prawda widać lekkie przebarwienia ale to twój pierwszy model. Jednak nie wiem po co od razu go malowałeś naucz się najpierw sklejać czysto i dokładnie a sprawi ci to tyle samo frajdy może nawet więcej, malowanie zostaw na później.
Pozdrawiam Drasha.
Jak można robić model bez malowania??! Malowanie jest najwazniejszą rzeczą! I zwłaszcza o jego ocenę mi chodziło vulgo:
może myślał że to model kartonowy
Model fajniutki i co cenię - nie jakiś kosmiczny na początek typu B-29 . Staranne wykonanie z kilkoma błędami ale to pierwszy model i czepiać się nie będe.
Pozdrawiam[/quote]
Bardzo dziękuję!! kosztował mnie wiele pracy i wkładu własnego przy "poprawianiu" mnóstwa niedoróbek tego reliktu hasegawy -szpachla szlifowanie, szpachla szlifowanie, wycinanie otworków etc etc.
P.S.
km-y i działka z igieł... w osłonie silnika wycięte otworki.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam[/quote]
Bardzo dziękuję!! kosztował mnie wiele pracy i wkładu własnego przy "poprawianiu" mnóstwa niedoróbek tego reliktu hasegawy -szpachla szlifowanie, szpachla szlifowanie, wycinanie otworków etc etc.
P.S.
km-y i działka z igieł... w osłonie silnika wycięte otworki.
Pozdrawiam!
S.P.Q.R.
[quote="Drasha"]Co prawda widać lekkie przebarwienia ale to twój quote]
"przebarwienia" np. te na kadłubie i centropłacie widoczne na zdjeciach są świadome- mają imitowa ślady oleju i innych zabrudzeń-przynajmniej taki efekt chciałem osiągnąć...
Pozdrawiam!
"przebarwienia" np. te na kadłubie i centropłacie widoczne na zdjeciach są świadome- mają imitowa ślady oleju i innych zabrudzeń-przynajmniej taki efekt chciałem osiągnąć...
Pozdrawiam!
S.P.Q.R.