[relacja] Panther Ostwallturm 1:24
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
-
[relacja] Panther Ostwallturm 1:24
Wielu pewnie sie dziwi czemu nie zrobię całej pantery:P Chociażby dla tego ze na 100% bym jej nie skończył wiec trochę to sobie uprościłem. Robie na podstawie tego egzemplarza:
A tyle do tej pory wydziergałem:
Teraz robie hamulec wylotowy i jest to ostatnia i najtrudniejsz cześć.
Przewiduje jeszcze jakiś gustowny kawał gleby pod to:)
A tyle do tej pory wydziergałem:
Teraz robie hamulec wylotowy i jest to ostatnia i najtrudniejsz cześć.
Przewiduje jeszcze jakiś gustowny kawał gleby pod to:)
-
-
Witam!
Troche zanidbalem wątek ale jakos tak wyszło.
Krotki opis modelu:
Wieża jest kartonowa wykonana na podstawie modelu wydawnictwa GPM i mocno przerobiony (pogrubiony dach, całkowicie inny właz). Lufa jest metalowa specjalnie toczona do tego modelu. Hamulec wylotowy wystrugany również z rolek papieru na podstawie planów. Spawy to rozciągnięte nad świeczką plastykowe patyczki, które następnie potraktowałem rozgrzaną igłą aby utworzyć pomarszczoną fakturę spoiny. Podstawa wierzy to tez karton a podłoże to styropian pokryty gipsem a następnie szpachlą do drewna. Plot to balsa pomalowana herbatą i brudnym rozpuszczalnikiem.
To chyba wyczystko. Oglądajcie i oceniajcie!
Pozdrawiam!
Troche zanidbalem wątek ale jakos tak wyszło.
Krotki opis modelu:
Wieża jest kartonowa wykonana na podstawie modelu wydawnictwa GPM i mocno przerobiony (pogrubiony dach, całkowicie inny właz). Lufa jest metalowa specjalnie toczona do tego modelu. Hamulec wylotowy wystrugany również z rolek papieru na podstawie planów. Spawy to rozciągnięte nad świeczką plastykowe patyczki, które następnie potraktowałem rozgrzaną igłą aby utworzyć pomarszczoną fakturę spoiny. Podstawa wierzy to tez karton a podłoże to styropian pokryty gipsem a następnie szpachlą do drewna. Plot to balsa pomalowana herbatą i brudnym rozpuszczalnikiem.
To chyba wyczystko. Oglądajcie i oceniajcie!
Pozdrawiam!
-
Trawa to zwykła posypka marki "posypka":P A potem pomalowalem aerografem lakierem z domieszką koloru ziemi bo oryginalna byla za jaskrawa.
Co do malowania herbatą to zrobiłem bardzo mocną herbate i malowałem jak zwykłą farba grubym pędzlem kilka/kilkanaście razy żeby nabrał trochę koloru bo balsa jest prawie biała.
Co do malowania herbatą to zrobiłem bardzo mocną herbate i malowałem jak zwykłą farba grubym pędzlem kilka/kilkanaście razy żeby nabrał trochę koloru bo balsa jest prawie biała.
- Konrad Soltysiak
Model super choć mam jedno 'ale'...
Co tam robi ten płotek
Wygląda jak pozostałość po polskim weselu
Proponuję wywalić go i zrobić zapory z drutów jak na zdjęciu oryginału.
Moim zdaniem warto bo i będzie ładniej (względne ) i bliższe prawdzie historycznej.
Co tam robi ten płotek
Wygląda jak pozostałość po polskim weselu
Proponuję wywalić go i zrobić zapory z drutów jak na zdjęciu oryginału.
Moim zdaniem warto bo i będzie ładniej (względne ) i bliższe prawdzie historycznej.
Przy nabrzeżu wykończeniowym Luger Le Coureur 1776 (zestaw Shipyard)
Zgadzam się z Konradem. Ten płotek tutaj nie pasuje. Ale nie ma co narzekać. Model jest zrobiony przepięknie. I sam pomysł jest trafiony. Ja również skleiłem coś takiego, ale w wersji Pantherturm I. Wzorowałem na makiecie wieży Panthery od Hala. Swój model sklejałem już dawno i nie wyszedł mi tak jak ten. Gratulacje za dobór tematu i jakość wykonania.