pytanie o piankową metodę
Moderatorzy: kartonwork, Rafal N.
pytanie o piankową metodę
Witam ! Wypełniłem szkielet kadłubu statku pianką i po wyschnięciu zacząłem szlifować papierem ściernym , gdy doszedłem do wręg mam wrażenie że między wręgami w piance są wklęsłości ,czy do szlifowania powinienem użyć kawałka deseczki i papieru ściernego czy robi się to samym papierem ,dzięki za odpowiedź , pozdrawiam
Oj trzeba było wcześniej przeczytać kilka relacji w których użyto pianki (Regulus, Krusenstern, Dar Młodzieży...)
Zdecydowanie konieczna jest "deseczka". Te wklęsłości między wręgami, to moim zdaniem wynik korzystania tylko z "nieuzbrojonej" w deseczke ręki z papierem. Teraz czeka Cię mała walka o wyrównanie zagłębień...
Zdecydowanie konieczna jest "deseczka". Te wklęsłości między wręgami, to moim zdaniem wynik korzystania tylko z "nieuzbrojonej" w deseczke ręki z papierem. Teraz czeka Cię mała walka o wyrównanie zagłębień...
Cierpliwość łyżką dół wykopie.
"It's not a race, it's a journey..." RUSH, Out of the cradle
Lakol: jeżeli będziesz szpachlował kadłub to szpachla pokryje nierówności. Takie wklęsłości się zdarzają chociażby z powodu zzbyt mocnego dociskania papieru podczas szlifowania, dlatego lepiej szlifować trochę dłużej. Nieodzowny jest też klocek z naklejonym papierem ściernym, który znacznie ułatwia pracę.
Pozdrowienia z Polski południowej!!!
Pozdrowienia z Polski południowej!!!
Od czasu do czasu trzeba czasami...
USS "Essex" - czeka w doku
"Tobruk" - prace ruszyły
USS "Essex" - czeka w doku
"Tobruk" - prace ruszyły
lakol - ci panowie pisza dobrze a ja tylko dodam że pianka wręcz powinna być o jakiś milimetr bardziej zcięta niż wręgi bo szpachla musi mieć odpowiednią grubość - zakładając oczywiście że stosujesz ją nie tylko jako zabezpieczenie przed zapadaniem się poszycia. Do szlifowania użyj niewielkich rozmiarów deseczki by nie wybierać z wnęk niepotrzebnie materiału a w kwestii wykończeniowej pomocna będzie gąbka z papierm ściernym (castorama itp.) lub taka do zmywania naczyń od tej twardszej strony z przyłożonym papierem ściernym (tylko o wysokiej gramaturze)
pozdrawiam
pozdrawiam
Lakol! Deseczka czy klocek powinny być długości większej niż największa przerwa między wręgami. Do wklęsłych części kadłuba użyj klocka o przekroju okrągłym lub półokrągłym. Szlifuj przy użyciu klocka nie tylko piankę ale także szpachlę! Bez klocka możesz tylko delikatnie wygładzić kadłub papierkiem 600-800.
Miałem taki sam problem i go opisałem w swojej relacji z budowy Wichra (pierwsza strona).
Miałem taki sam problem i go opisałem w swojej relacji z budowy Wichra (pierwsza strona).
lakol no pewnie że wystarczy Napisałem ci że szpachla załatwi sprawę no chyba że traktujesz pianke tylko jako zabezpieczenie przed zapadaniem się poszycia. Teraz właściwie jest po ptokach i czymś trzeba wypełnić te ubytki pomiędzy wręgami tak by cała metoda miała jakiś sens.
Szpachla akrylowa w zupełnomści wystarczy do uzupełnnnienia tych przestrzeni jeżli i tak dno oklejasz, natomiast jeśli chciał byś poprostu ładnie wyszlifować denko i pomalować bez oklejania to użyj szpachli samochodowej. Jest ona twardsza przez co łatwiej jest moim zdaniem uzyskać idealnie gładką powierzchnie.
Wszystko to włąściwie zostało już opisane i to po kilka razy także poszukaj a napewno znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania bez zadawania kolejnych.
Pozdrawiam
Szpachla akrylowa w zupełnomści wystarczy do uzupełnnnienia tych przestrzeni jeżli i tak dno oklejasz, natomiast jeśli chciał byś poprostu ładnie wyszlifować denko i pomalować bez oklejania to użyj szpachli samochodowej. Jest ona twardsza przez co łatwiej jest moim zdaniem uzyskać idealnie gładką powierzchnie.
Wszystko to włąściwie zostało już opisane i to po kilka razy także poszukaj a napewno znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania bez zadawania kolejnych.
Pozdrawiam
lakol, odsyłam do licznych relacji na forum, w których był poruszany problem(y) metody piankowej. Uruchom może opcję "szukaj", bo na pytania, które zadajesz (szpachla akrylowa) odpowiedzi w większości są już na forum.
Cierpliwość łyżką dół wykopie.