Witam!Jestem świeżo upieczonym modelarzem i bardzo chętnie przyjmuję uwagi i pomoc doświadczonych mistrzów:-)mam pytanie,jakim klejem podklejacie arkusze z wręgami na karton???Ja robiłem do tej pory wikolem ale mi zniekształcał wymiary i części nie pasowały potem...Proszę o pomoc!Z góry dziękuję.
Wręgi klejem BCG metodą Kierownika, czyli kilka kropelek w środku i na zewnątrz wręgi. Jak dasz za dużo, to się zniekształci i\lub zmniejszy (kwestia dzięsiętnych milimetra, czasami milimetrów). Możesz jeszcze spróbować takim klejem w sztyfcie. Ja nim kiedyś kleiłem i było całekiem dobrze, ale często się odklejało, więc trzeba go było solidnie nałożyć. Jeszcze jest butapren, ale ja go nieużywałem.
Ja podklejam normalnym klejem w płynie firmy herliz albo takim w sztyfcie tylko trzeba posmarować i wręgi i karton i jest gitara kiedyś podklejałem butaprenem ale efekt ten sam a szkoda zdrowia:D
Do sklejania używam Hermolu, lub magic takiklej można kupić w księgarni albo papierniczym,a do podklejania używam kleju do tapet podklejam szkielettym klejem