Lokomotywa elektryczna EP 09 1:25 ANGRAF
Moderatorzy: kartonwork, Tomasz D.
- Maverick33
- x 4
Lokomotywa elektryczna EP 09 1:25 ANGRAF
Na stronie http://www.paper-hobby.com jest już informacja o Lokomotywie EP 09 ANGRAFU w skali 1:25
- Maverick33
- x 4
Wszystko fajnie pięknie... tylk czemu ten model jest taki drogi?
Jak kupowałem OL49 zapłaciłem za niego 54zł, za Ty45 65zł, Ty2 64...
Wydaje mi sie ze Parowóz Ty45 i Ty2 są trudnymi modelami, a także posiadają bardzo dużo detali... więc uważam że cena jest ich odpowiednio dopasowana.
Cena Pt47 i EP09 powaliła mnie na kolana... Jakby razem z modelem byly elementy wycięte laserowo to ta cena by byla odpowiednia dla tego zestawu.
Ciekawe jakie ceney osiągną SU45 i wagon osobowy 120A...
Chyba trzeba sie wziąc za AutoCada i cos samemu kombinowac...
Jak kupowałem OL49 zapłaciłem za niego 54zł, za Ty45 65zł, Ty2 64...
Wydaje mi sie ze Parowóz Ty45 i Ty2 są trudnymi modelami, a także posiadają bardzo dużo detali... więc uważam że cena jest ich odpowiednio dopasowana.
Cena Pt47 i EP09 powaliła mnie na kolana... Jakby razem z modelem byly elementy wycięte laserowo to ta cena by byla odpowiednia dla tego zestawu.
Ciekawe jakie ceney osiągną SU45 i wagon osobowy 120A...
Chyba trzeba sie wziąc za AutoCada i cos samemu kombinowac...
Jest na to jedna prosta rada- modele wydane jako black & white czyli tylko kreski ukazujące elementy. Mogła by być to część nakładu na którą byłyby zapisy gwarantujące odbiór modeli Można by wtedy zmniejszyć koszty produkcji - bo po co mi farby poligraficzne najlepszej jakości skoro i tak na modelu będzie lakier? Oczywiście karton pozostaje ten sam (jakościowo). Ale cena i tak poleci o ileś tam procent.Driver24 pisze:Ciekawe jakie ceny osiągną SU45 i wagon osobowy 120A...
Może ktoś(np. p Adam) powiedzieć ile taniej by wyniósł taki model, czy będą to grosze?
Może cenę modelu warunkuje kaprys wydawcy, ilość kart książeczki? Nie wiem - proszę o komentarz
Przepraszam, ale nie chcę korzystać z p2p tylko zapłacić ludziom za solidną robotę (oczywiście nie zapłacę kiedy za ''kilka'' zadrukowanych kartoników wydawca każe płacić 100 zł...) Myślę że trzeba pomyśleć o zmniejszeniu kosztów modeli co najmniej o połowę. Przecież to tylko papier (bez obrazy)... Kiedyś jak wyjdzie np. Gagarin czy EU07 cała Polska będzie szykowała nożyki i kleje a tu wydawca zaśpiewa np 150 zł?
Przesadzam? Kiedyś 60 zł za Ol49 modelika to była kupa szmalu! A teraz ? Przecena petuchy ze 120 zł na 99? Fajna promocja! Dzięki
Tak tylko rozważam, EP09 i tak skleję!
Papier jest najszlachetniejszym tworzywem modelarskim.
- Maverick33
- x 4
No cóż ciężko będzie zadowolić każdego - a co później z takim modelem b&w jak dać go do konkursu - jak np nie może być waloryzowany i malowany - ma być biały. Zawsze bedzie ktoś miał jakieś ale......
To samo można powiedzieć o czołgach, okrętach - przecież taki pancernik też swoje kosztuje. Co do ilości stron - hmmm sam widziałem jak upakowywany był EP09 - naprawdę gęsto - tu nie ma możliwości zmiejszenia ilości stron - po prostu jest tyle części.
To samo można powiedzieć o czołgach, okrętach - przecież taki pancernik też swoje kosztuje. Co do ilości stron - hmmm sam widziałem jak upakowywany był EP09 - naprawdę gęsto - tu nie ma możliwości zmiejszenia ilości stron - po prostu jest tyle części.
Maverick33 A co później z takim modelem b&w jak dać go do konkursu - jak np nie może być waloryzowany i malowany - ma być biały.(...)Do konkursów można by kleić modele kolorowe, a b&w do domu na półkę...Byłaby to część nakładu, dla przeciętnego Kowalskiego który i tak zainwestuje w farby. Przecież nic na modelu kartonowym nie wygląda lepiej niż farba, nieprawdaż? A po co malować farbę drukarską, jest sens? Myślę że b&w ma szansę zaistnieć - sam widzisz budując swoje modele że nie opłaca się zadrukowywać elementów pod farbę?
Maverick33(...)trudno będzie zadowolić każdego.(...)
Spoko, ja jestem zadowolony że wogóle takie tematy powstają tylko zarzuciłem taki pomysł z b&w
bo wiem że nie każdy ma kupę kasy na kartoniki (np ja)
Nie traktuj mojej wypowiedzi jak jakieś pretensje, cieszę się że pracujecie nad coraz ciekawszym taborem.
Przepraszam za zamieszanie i dziękuję za odpowiedź
Maverick33(...)trudno będzie zadowolić każdego.(...)
Spoko, ja jestem zadowolony że wogóle takie tematy powstają tylko zarzuciłem taki pomysł z b&w
bo wiem że nie każdy ma kupę kasy na kartoniki (np ja)
Nie traktuj mojej wypowiedzi jak jakieś pretensje, cieszę się że pracujecie nad coraz ciekawszym taborem.
Przepraszam za zamieszanie i dziękuję za odpowiedź
Papier jest najszlachetniejszym tworzywem modelarskim.
Na stronie podanej przez Mavericka33 znalazłem zapowiedzi wydawnictwa:
http://paper-hobby.com/shopp/images/info/1.jpg
ta lokomotywa LXD2 dziwnie przypomina zaprojektowany przeze mnie model tej samej lokomotywy http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopi ... 3&start=10
jest to model tego samego egzemplarza -LXD2 359 z GKW ,ma też tak samo pogięty dach, i taki sam nieprawidłowy kolor wózków. Może to zbieg okoliczności -rzeczywiście ktoś mógł pojechać do lokomotywowni na Karbiu i pomierzyć oryginał ,ale chciałbym się upewnić -czy modelu nie wysłał do wydawnictwa ktoś komu dałem go do sklejania testowego? A może to tylko zdjęcie do zapowiedzi, a model nie ma z moim nic wspólnego?
http://paper-hobby.com/shopp/images/info/1.jpg
ta lokomotywa LXD2 dziwnie przypomina zaprojektowany przeze mnie model tej samej lokomotywy http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopi ... 3&start=10
jest to model tego samego egzemplarza -LXD2 359 z GKW ,ma też tak samo pogięty dach, i taki sam nieprawidłowy kolor wózków. Może to zbieg okoliczności -rzeczywiście ktoś mógł pojechać do lokomotywowni na Karbiu i pomierzyć oryginał ,ale chciałbym się upewnić -czy modelu nie wysłał do wydawnictwa ktoś komu dałem go do sklejania testowego? A może to tylko zdjęcie do zapowiedzi, a model nie ma z moim nic wspólnego?
Mysle ze po prostu to zdjecie bylo pod reka... Zauwaz ze model na okladce jest z innej serii - ma calkiem inaczej tloczone drzwi przedzialow maszynowych.
Zreszta na ostatniej stronie i tak jest w dodatku 2 i pol byka strzelone ;)
te pol to 202 zamiast 202L, a pozostale to zamienione ty2 z ty45 i wagon 3W opisany jako 412Z w innej skali ;)
Zreszta na ostatniej stronie i tak jest w dodatku 2 i pol byka strzelone ;)
te pol to 202 zamiast 202L, a pozostale to zamienione ty2 z ty45 i wagon 3W opisany jako 412Z w innej skali ;)