Logo a sprawa polska :-)

Hyde Park czyli "magiel" ale w granicach rozsądku

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marcintosh
x 8

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Marcintosh »

A moze autoironicznie?

Obrazek

Jest to jedynie koncepcja logo, a nie gotowy projekt.
Projekt Marka ponizej ma jedna, zasadnicza wade. Nie jest ani logo ani banerem. Proporcje znaku sa takie, ze bedzie bardzo trudno je umiescic na materialach reklamowych. Jezeli mialby to byc banner, to w obecnym ksztalcie bedzie zajmowal 3/4 ekranu a chyba nie taka jest jego rola. Warto by bylo ten projekt rodzielic na proste, w miare kwadratowe logo i bardziej rozwiniety, podluzny banner.
Awatar użytkownika
Łosiu

Post autor: Łosiu »

Dlatego najbardziej podoba mi się ostateczna wersja pert0va. Wersja cz-b i kolorowa (w kolorystyce którą zaproponowałem czyli nawiązująca barwami do obecnego logo i do koloru przewodniego Forum) w zalezności od potrzeby jest na tyle proste że "wpada"w oko, a kształt będzie jednak rozpoznawalny (ani za proste, ani przebajerzone).
Logo MarkaP ma w sobie wszystkie elementy potrzebne takiemu logu(?) (motyw nożyczek, nazwa, dodatki branżowe), ale fakt że troche duże. Mniejsze może być mniej czytelne.

edit
coś takiego (mam nadzieje że autor nie ma nic przeciwko moim niecnym manipulacjom ;-) )
Obrazek
Ostatnio zmieniony czw sty 11 2007, 16:08 przez Łosiu, łącznie zmieniany 1 raz.
Raduss

Post autor: Raduss »

Dla mnie ładniejsze są projeky Marka. ;-)
Są tu nawiązania do modelarstwa kartonowego: nożyczki i wręga. W projekcie Petr0va widzimy plastikową wypraskę z częściami modelu i skalpel (złe skojarzenia z chirurgią).
A nie da się połączyć plastik i karton w jeden projekt ? ;-)
Awatar użytkownika
Marzen

Post autor: Marzen »

Raduss pisze:...W projekcie Petr0va widzimy plastikową wypraskę z częściami modelu ...

No właśnie - też mi się podobnie skojarzyło. Z wypraską plastikową - coś jak w logo modelworku ...
tad

Post autor: tad »

Logo Marka jest świetne - przemawia do mnie. Proste, przejrzyste, czytelne i przykuwa uwagę - bardziej "kartonowe" niż logo Petrova z wypraskami plastikowymi. No i niebieskie - czarne pasuje do Konradusa.

To kiedy zaczynamy głosowanie?
TAD
stillman

Post autor: stillman »

Tak nieco poważniej. Marcintosh napisał prawdę, to co narysował Marek nie jest logotypem, choć przy pewnej dozie samozaparcia, uproszczeń i wyrzeczeń mogłoby być jego konspektem. Jeśli więc przedstawi prostszą i spójniejszą wersję to coś może z tego wyjść.
Druga propozycja zbyt mocno nawiązuje do modelworku, poza tym jest przekombinowana. Przy małych rozmiarach zleje się w jedną plamę.
tad

Post autor: tad »

Nie rozumiem - co konkretnie w projekcie Marka powoduje, że to nie jest logo czy banner? Pytam o konkretne przyczyny. Bo moim zdaniem posiada odpowiednią podłużną formę, ma zamknięty kształt, prosty i czytelny napis, jasne przesłanie, kolorystykę jeszcze się wybierze (propozycji jest sporo), wszystkie elementy tworzą spójną i sensowną bryłę, wielkość się dopasuje - na razie chodzi o czytelność.

Co miałoby być bardziej spójne i prostsze?
TAD
Awatar użytkownika
Marek P.

Post autor: Marek P. »

Wariacje na temat

1

Obrazek

2.

Obrazek

3.

Obrazek

UWAGA! To logo można (nawet trzeba) zwaloryzować o zdjęcia sklejonych modeli: samolotu, czołgu i okrętu.
Nie mam takich zdjęć więc zwracam się o pomoc i udostępnienie takich zdjęć do logo.

Co do wielkości... spokojnie z tego można zrobić pieczątkę o wymiarach 30x8,5 mm

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
OldMan

Post autor: OldMan »

Marku, miodzio !!!
Tylko taka mała uwaga, moja żona jak zobaczyła Twoje projekty to oniemiała, ale jak to kobieta zaraz miała uwagę:
" Co to jest za przekrój jajka z żółtkiem ?"
Tłumaczenie jej co to jest wręga przerosło moje siły !! :evil:
Ale może faktycznie ten fragment loga byś troszeczkę przeprojektował, żeby laikom się nie kojarzył z żółtkiem od jajka ? ;-)
Pozdrawiam, Krzysztof "OldMan" Motyczyński
Awatar użytkownika
Marcintosh
x 8

Post autor: Marcintosh »

tad pisze:Co miałoby być bardziej spójne i prostsze?
TAD
W skrocie chodzi o to, ze dobrze miec dwa elementy, proste graficznie logo, (w miare 'kwadratowe', wtedy latwiej nim manewrowac )oraz rozbudowany, podluzny banner wykorzystujacy te same elementy graficzne co logo. Projekt Marka probuje polaczyc te dwie funkcje w jednym znaku.
ODPOWIEDZ