Logo a sprawa polska :-)
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
- Marcintosh
- x 8
A moze autoironicznie?
Jest to jedynie koncepcja logo, a nie gotowy projekt.
Projekt Marka ponizej ma jedna, zasadnicza wade. Nie jest ani logo ani banerem. Proporcje znaku sa takie, ze bedzie bardzo trudno je umiescic na materialach reklamowych. Jezeli mialby to byc banner, to w obecnym ksztalcie bedzie zajmowal 3/4 ekranu a chyba nie taka jest jego rola. Warto by bylo ten projekt rodzielic na proste, w miare kwadratowe logo i bardziej rozwiniety, podluzny banner.
Jest to jedynie koncepcja logo, a nie gotowy projekt.
Projekt Marka ponizej ma jedna, zasadnicza wade. Nie jest ani logo ani banerem. Proporcje znaku sa takie, ze bedzie bardzo trudno je umiescic na materialach reklamowych. Jezeli mialby to byc banner, to w obecnym ksztalcie bedzie zajmowal 3/4 ekranu a chyba nie taka jest jego rola. Warto by bylo ten projekt rodzielic na proste, w miare kwadratowe logo i bardziej rozwiniety, podluzny banner.
Dlatego najbardziej podoba mi się ostateczna wersja pert0va. Wersja cz-b i kolorowa (w kolorystyce którą zaproponowałem czyli nawiązująca barwami do obecnego logo i do koloru przewodniego Forum) w zalezności od potrzeby jest na tyle proste że "wpada"w oko, a kształt będzie jednak rozpoznawalny (ani za proste, ani przebajerzone).
Logo MarkaP ma w sobie wszystkie elementy potrzebne takiemu logu(?) (motyw nożyczek, nazwa, dodatki branżowe), ale fakt że troche duże. Mniejsze może być mniej czytelne.
edit
coś takiego (mam nadzieje że autor nie ma nic przeciwko moim niecnym manipulacjom )
Logo MarkaP ma w sobie wszystkie elementy potrzebne takiemu logu(?) (motyw nożyczek, nazwa, dodatki branżowe), ale fakt że troche duże. Mniejsze może być mniej czytelne.
edit
coś takiego (mam nadzieje że autor nie ma nic przeciwko moim niecnym manipulacjom )
Ostatnio zmieniony czw sty 11 2007, 16:08 przez Łosiu, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak nieco poważniej. Marcintosh napisał prawdę, to co narysował Marek nie jest logotypem, choć przy pewnej dozie samozaparcia, uproszczeń i wyrzeczeń mogłoby być jego konspektem. Jeśli więc przedstawi prostszą i spójniejszą wersję to coś może z tego wyjść.
Druga propozycja zbyt mocno nawiązuje do modelworku, poza tym jest przekombinowana. Przy małych rozmiarach zleje się w jedną plamę.
Druga propozycja zbyt mocno nawiązuje do modelworku, poza tym jest przekombinowana. Przy małych rozmiarach zleje się w jedną plamę.
Nie rozumiem - co konkretnie w projekcie Marka powoduje, że to nie jest logo czy banner? Pytam o konkretne przyczyny. Bo moim zdaniem posiada odpowiednią podłużną formę, ma zamknięty kształt, prosty i czytelny napis, jasne przesłanie, kolorystykę jeszcze się wybierze (propozycji jest sporo), wszystkie elementy tworzą spójną i sensowną bryłę, wielkość się dopasuje - na razie chodzi o czytelność.
Co miałoby być bardziej spójne i prostsze?
TAD
Co miałoby być bardziej spójne i prostsze?
TAD
Marku, miodzio !!!
Tylko taka mała uwaga, moja żona jak zobaczyła Twoje projekty to oniemiała, ale jak to kobieta zaraz miała uwagę:
" Co to jest za przekrój jajka z żółtkiem ?"
Tłumaczenie jej co to jest wręga przerosło moje siły !!
Ale może faktycznie ten fragment loga byś troszeczkę przeprojektował, żeby laikom się nie kojarzył z żółtkiem od jajka ?
Tylko taka mała uwaga, moja żona jak zobaczyła Twoje projekty to oniemiała, ale jak to kobieta zaraz miała uwagę:
" Co to jest za przekrój jajka z żółtkiem ?"
Tłumaczenie jej co to jest wręga przerosło moje siły !!
Ale może faktycznie ten fragment loga byś troszeczkę przeprojektował, żeby laikom się nie kojarzył z żółtkiem od jajka ?
Pozdrawiam, Krzysztof "OldMan" Motyczyński
- Marcintosh
- x 8
W skrocie chodzi o to, ze dobrze miec dwa elementy, proste graficznie logo, (w miare 'kwadratowe', wtedy latwiej nim manewrowac )oraz rozbudowany, podluzny banner wykorzystujacy te same elementy graficzne co logo. Projekt Marka probuje polaczyc te dwie funkcje w jednym znaku.tad pisze:Co miałoby być bardziej spójne i prostsze?
TAD