Ralacja Yamato od Hala 3/4 99
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Zgadza sie to ta wersja z 99 i myślę że jest lepsza od tej z 04.
Co do budowy modelu to z czystym sumieniem powiem że jest oparta na twojej Vivit relacji. Parę rzeczy zmieniłem i ulepszyłem, a mianowicie pomalowałem dno farbą akrylową w sprayu. Łańcuchy i drabinki zamówiłem z netu gdyż uważam że takie są bardziej estetyczne(vivit twój łańcuch z Nelsona wymiata ). Poza tym mam zamiar zrobić szyny na rufie do transportu samolotów i zwrotnice tylko jeszcze nie wiem z czego i jak?
Co do burt to faktycznie brakowało około 2mm. Ja po prostu dosztukowałem
trochę burty w mało widocznym miejscu i myślę że jest ok.
Ps mógł bym prosić o kilka fotek vivit twojego Yamato. Bo w relacji nie ma fotki w pełni ukończonego a chciał bym zobaczyć olinowanie jak wykonałeś.
Co do budowy modelu to z czystym sumieniem powiem że jest oparta na twojej Vivit relacji. Parę rzeczy zmieniłem i ulepszyłem, a mianowicie pomalowałem dno farbą akrylową w sprayu. Łańcuchy i drabinki zamówiłem z netu gdyż uważam że takie są bardziej estetyczne(vivit twój łańcuch z Nelsona wymiata ). Poza tym mam zamiar zrobić szyny na rufie do transportu samolotów i zwrotnice tylko jeszcze nie wiem z czego i jak?
Co do burt to faktycznie brakowało około 2mm. Ja po prostu dosztukowałem
trochę burty w mało widocznym miejscu i myślę że jest ok.
Ps mógł bym prosić o kilka fotek vivit twojego Yamato. Bo w relacji nie ma fotki w pełni ukończonego a chciał bym zobaczyć olinowanie jak wykonałeś.
Pozdrawiam Beckett !!!
W stoczni: YAMATO
motto: bez supergluta jak bez ręki :-).
Beckett szczelę Cię zaraz
Załaduj fotkę na fotosika a potem rób tak jak na screenie, najpierw naciśnij "Pobierz pozostałe kody" a następnie wybierz link jaki zaznaczyłem i wklej na forum.
Poza tym, model prezentuje się świetnie, ale pokaż jakieś zdjęcia z bliska, szczegóły to to, co tygryski lubią najbardziej
Załaduj fotkę na fotosika a potem rób tak jak na screenie, najpierw naciśnij "Pobierz pozostałe kody" a następnie wybierz link jaki zaznaczyłem i wklej na forum.
Poza tym, model prezentuje się świetnie, ale pokaż jakieś zdjęcia z bliska, szczegóły to to, co tygryski lubią najbardziej
Jeżeli wolisz fotki w miniaturkach to ok.
A oto troszkę szczegółów:
A tu taka moja indywidualna doróbka
Na poniższej fotce (z muzeum Yamato) widać że wieża dziobowa posiadała
tylny pomost. w opracowaniu modelu nie ma takowego pomostu wiec dorobiłem go
A oto troszkę szczegółów:
A tu taka moja indywidualna doróbka
Na poniższej fotce (z muzeum Yamato) widać że wieża dziobowa posiadała
tylny pomost. w opracowaniu modelu nie ma takowego pomostu wiec dorobiłem go
Pozdrawiam Beckett !!!
Myślę że z miniaturkami wszystkim będzie lepiej
Powiedz mi jakiego aparatu używasz to może doradzę Ci jak zrobić wyraźniejsze zdjęcia. Sądzę że wybierasz złe ujęcia, spróbuj dobierać je tak aby było dobrze widać wykonany element a zdjęcia z "perspektywy marynarza" proponowałbym zostawić na koniec gdy model będzie ukończony . Są to oczywiście moje przemyślenia więc nie musisz ich brać do serca (moje zdjęcia też zostawiają wiele do życzenia )
Model prezentuje się fajnie, jest kilka rzeczy do których mógłbyś się bardziej przyłożyć ale i tak wygląda super
Aż mnie zmotywowałeś do ruszenia mojego Yamato
Powiedz mi jakiego aparatu używasz to może doradzę Ci jak zrobić wyraźniejsze zdjęcia. Sądzę że wybierasz złe ujęcia, spróbuj dobierać je tak aby było dobrze widać wykonany element a zdjęcia z "perspektywy marynarza" proponowałbym zostawić na koniec gdy model będzie ukończony . Są to oczywiście moje przemyślenia więc nie musisz ich brać do serca (moje zdjęcia też zostawiają wiele do życzenia )
Model prezentuje się fajnie, jest kilka rzeczy do których mógłbyś się bardziej przyłożyć ale i tak wygląda super
Aż mnie zmotywowałeś do ruszenia mojego Yamato
Hej!:)...Becket skąd maszte te lufy?...Czy pochodzą może z oryginalnego zestawu wszystkich luf do "Yamato" od pana A.Halińskiego?...pytam się, bo przymierzam się do ich kupna, ale 110PLN to nie mało na studencki budżet....czy "płaszcze" (to, gdzie się lufa łączy z wieżą, proszę się nie śmiać!:))do tych luf są też kupione, bo wyglądają na gotowe?
Pozdrawiam i powodzenia!J
Pozdrawiam i powodzenia!J
Lufy są aluminiowe i pochodzą z zestawu firmy GOMIX. Za taki zestaw zapłacisz niecałe 40 zł. Te lufy od Hala za 110zł nie ma sensu kupować bo przepłacasz. Pokrowce na lufy zrobiłem z modeliny. Robisz sobie małą kulkę z modeliny wbijasz ja w lufę(pamiętaj aby dobrze wyrobić modelinę ,żeby się nie kruszyła podczas formowania .) i formujesz za pomocą nożyka. Zostawiasz aż modelina stwardnieje ok 3h i pokrywasz ją wikolem. Jak wyschnie wikol pokrywasz je jeszcze raz i po wyschnięciu malujesz i masz gotowe pokrowce.
Pozdrawiam Beckett !!!
Tu masz link do sklepiku internetowego Gomix
http://www.gomixmodel.pl/produkt.php?id=585&rid=45
Te lufy na fotce to stary stan. Teraz wysyłają(takie jak moje) aluminiowo mosiężne.
http://www.gomixmodel.pl/produkt.php?id=585&rid=45
Te lufy na fotce to stary stan. Teraz wysyłają(takie jak moje) aluminiowo mosiężne.
Pozdrawiam Beckett !!!