Rozcieńczanie farbek Humbrol. Czym?
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Rozcieńczanie farbek Humbrol. Czym?
Witam i pozdrawiam na wstępie!!! Mam pytanko czy można rozcieńczać farbki Humbrola zwykłym rozpuszczalnikiem? kiedyś dolałem troszkę do słoiczka z farbka i po miesiącu mi wyschła. Czym najlepiej je rozcieńczać bo niektóre są tak gęste że szok.
Pozdrawiam Beckett !!!
W stoczni: YAMATO
motto: bez supergluta jak bez ręki :-).
W stoczni: YAMATO
motto: bez supergluta jak bez ręki :-).
Wyschła bo była pewnie niedokręcona a nie z powodu rozcieńczenia. Terpentyna, rzocienczalnik do farb ftalowych itp - wszystko do farb olejnych powinno rozcieńczyc humbrola. Jak masz dużo kasy możesz kupić oryginalny rozcieńczalnik humbrola. To pewnie to samo co inne w sklepie chemicznym ale jak nie lubisz eksperymentować to go kup i po kłopocie.
Najlepiej przechowywać Humbrole odwrócone dnem puszki ku górze. dno można dla identyfikacji opisać markerem. W takiej pozycji niewyschnięte wytrzymają wiele lat.
Modelarz niedzielny.
Zapraszam do odwiedzenia bloga, małe formaty
Czy znasz może wytłumaczenie tego zjawiska ?Nigdy nie dodawaj rozcieńczalnika do pojemnika z farbą, bo zawsze Ci ona wyschnie
W jakimś poradniku dotyczącym malowania sprzed kilkunastu lat A.Ziober pisał że nie należy rozcieńczać w puszcze ale nie pamiętam czy podany był powód dlaczego to jest niewskazane.
-
Po dodaniu rozcieńczalnika (nawet firmowego) po pewnym czasie farba zaczyna się "ścinać".
Do rozcieńczania i mycia narzędzi bardzo dobry jest WhiteSpirit Douluxa.
Metalowa butelka napewno się nie zbije a zawartość śmierdzi znacznie mniej niż np benzyna lakowa (też dobra). Cena to chyba ok 6 zł.
Oczywiście nadaje się do Humbroli jak i do Model Masterów.
Do Pactry tylko 40% (do aerografu) nie zatyka się dysza i nie trzeba stosować opóźniaczy. Mycie to wiadomo - Wamod.
Do rozcieńczania i mycia narzędzi bardzo dobry jest WhiteSpirit Douluxa.
Metalowa butelka napewno się nie zbije a zawartość śmierdzi znacznie mniej niż np benzyna lakowa (też dobra). Cena to chyba ok 6 zł.
Oczywiście nadaje się do Humbroli jak i do Model Masterów.
Do Pactry tylko 40% (do aerografu) nie zatyka się dysza i nie trzeba stosować opóźniaczy. Mycie to wiadomo - Wamod.
Z Wamodem radziłbym ostrożnie. W Badgerze rozpuścił mi uszczelki( spuchły) Najbezpieczniej myć terpentyną z plastycznego.
Modelarz niedzielny.