*[Relacja/Samolot] Ła-7 z WAK by QŃ

Zakończone relacje i galerie gotowych modeli.

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

tad

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: tad »

Cześć,
fajnie wytłoczone stateczniki i łądnie sklejona osłona silnika - chociaż chyba za słabo ją wyprofilowałeś na okrągło.

Co do kółka ogonowego - pomyśl nad lepszym pomalowaniem tej goleni - jakąś inną farbą, żeby nie było tych grudek. Najlepiej wszystko przed pomalowaniem delikatnie pomalować średnio gęstym Pattexem albo podobnym - świetnie skleja włoski papieru i wygładza całość.

Co to za plama pod lewym statecznikiem?
Pozdrawiam,
TAD
Awatar użytkownika
Ceva
x 3

Post autor: Ceva »

tad pisze:Cześć,
fajnie wytłoczone stateczniki i łądnie sklejona osłona silnika - chociaż chyba za słabo ją wyprofilowałeś na okrągło.

Co do kółka ogonowego - pomyśl nad lepszym pomalowaniem tej goleni - jakąś inną farbą, żeby nie było tych grudek. Najlepiej wszystko przed pomalowaniem delikatnie pomalować średnio gęstym Pattexem albo podobnym - świetnie skleja włoski papieru i wygładza całość.

Co to za plama pod lewym statecznikiem?
Pozdrawiam,
TAD
Przecie Qń napisał, że mu superglut się przesączył przez poszycie. :roll:
tad

Post autor: tad »

Ups - przegapiłem. Ja się w moim Ławoczkinie pokazywanym tutaj przykleiłem do lewego boku - fatum jakieś...
TAD
Awatar użytkownika
QN
x 166

Post autor: QN »

Osłona jest idealnie wyprofilowana na okrągło - spójrz na dolną krawędź osłony na 2 zdjęciach ze zbliżeniami przodu. Jest wyraźnie półokrągła, nie ma załamań na 3 ostatnich pierścieniach. Załamanie jest między 3 i 4 pierścieniem (licząc od przodu), ale zgodnie z dostępnymi mi rysunkami jest to poprawne.

Wrażenie niedokładnego profilowania może pochodzić od niezlikwidowanych czarnych kresek na łączeniu pierścieni owiewki. Niechciałem ich ścinać, gdyż nauczony doświadczeniem z Dory, wiem, że spowodowałoby to, że pierścienie nie pasowałyby do siebie i na dole powstałaby dziura (zmniejszenie długości ściany stożka - patrząc z boku).

Co do goleni. Żeby pozbyć się tych grudek musiałbym ją polerować po glutowaniu lub wykonać całkowicie z plastiku. Nie chce mi sie aż tak bawić, bo i tak niewiele będzie jej widać. W realu nie wygląda to aż tak tragicznie. Goleń ma wielkośc taką jak na miniaturce, a nie jak na zdjęciu w pełnym wymiarze - to 3-krotne powiększenie.

Co do plam. Identyczna jest pod prawym statecznikiem. Wszystko zależy od ujęcia, sposobu padania światła. Tej prawej nawet nie zauważyłeś na zdjęciu kadłuba w całości. A jest. ;-)

Jest jeszcze jedna, lekko żółta na białym tle nad prawym statecznikiem - tam z kolei wylała się przez łączenie farba z malowania wnęki - też retuszowane.

Wszystkich błędów nie będę wymieniał. Jest ich całe mnóstwo. Ale nie chcę oglądających pozbawiać zabawy :twisted:
Awatar użytkownika
QN
x 166

Miesiąc minął i czas pokazać postępy.

Na warsztat poszła najtrudniejsza część modelu, czyli skrzydła. Z wnękami podwozia robionymi samemu, poprawianymi klapami i oddzielnymi lotkami. Zrobiłem też lekko wypukłe światła pozycyjne. Walka była ciężka, choć muszę przyznać, że części w modelu nie są złe. Gdybym sam nie wymyślał sobie problemów, to w standardzie dałoby się je całkiem łatwo skleić.

No to czas na zdjęcia z poszczególnych faz budowy:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A tak wygląda w tej chwili całość, po złożeniu do kupy i pomalowaniu. Tylko jeszcze klap nie przykleiłem. Ale to już na końcu, po zrobieniu podwozia.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Do wyjazdu zostały 3 dni. I w tym czasie muszę się wyrobić ze skończeniem tego samolotu. Mam nadzieję, że zdążę ;)
Ostatnio zmieniony wt cze 19 2007, 20:08 przez QN, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
QN
x 166

No to lecimy dalej. Przyszedł czas na podwozie. Kupa roboty, a wszystko (no, prawie) tym razem samemu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Roboty było na całe 10 godzin siedzenia bez przerwy. Jak widać na 2 obrazku, na wewnętrzną stronę pokryw przykleiłem najpierw cieniutki papierek. Miało to na celu zapobieżeniu przesiąkania farby przy późniejszym malowaniu. Niestety karton w tym modelu jest bardzo delikatny i czasami sprawia sporo kłopotów (malowanie po wewnętrznej czy używanie cyjanogluta).

A tak to wszystko wygląda po pomalowaniu:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pracujące końcówki goleni (te jasne, srebrne) okleiłem folia aluminiową.

I na koniec kołpak ze śmigłami i chłodnica pod kadłubowa. Szczególnie o tą ostatnia się bałem, ale jakoś udało się ją ukształtować.

Obrazek
Obrazek

Zostało jeszcze tylko kilka drobnych detali i montaż całości.

Zastanawiam się tylko jeszcze, czy robić jakieś podwieszenia, czy nie. W końcu to samolot asa, a ci latali głównie na misje myśliwskie, a nie szturmowe ;-)
Awatar użytkownika
QN
x 166

No i koniec :))))))

Po dłuższych dywagacjach, przeglądaniu internetu itp. itd. zdecydowałem jednak, że nie będę wykonywał podwieszeń. Gdyby to był Ła-5FN, to wtedy tak - pod koniec wojny to Ła-5 pełniły zadania szturmowe, a osłaniane były właśnie przez Ła-7. Na tych samolotach latały pułki gwardyjskie i miały one "panować na czerwonym niebie". I niech tak zostanie.

A oto i zdjęcia:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

I to by było na tyle. Dziękuję wszystkim kibicom i oglądaczom za uwagę. Wszelki krytyczne uwagi mile widziane - może coś będzie mi się chciało uwzględnić przy następnych modelach ;-)
Awatar użytkownika
lehcyfer

Post autor: lehcyfer »

Świetna robota. Jak przyjrzałem się podwoziu nieomal zobaczyłem jak działa mechanizm zamykania klap :)

Gratuluję skończenia modelu
- Do not try to make a model. Instead only try to realize the truth.
- What truth?
- There is no model. Then you will see that it's not the model that you make, it is only yourself.
Awatar użytkownika
Tempest
x 110

Post autor: Tempest »

Gratuluję. Ładnie wyszedł Ci ten ławoczkin. Może wreszcie skończę mojego z FlyModelu ?
Pozdrawiam
Tempest

Szukajcie a znajdziecie...
ODPOWIEDZ