*[Relacja/Artyleria] Niemieckie działo ppanc PaK 40 - GPM 18/2006

Zakończone relacje i galerie gotowych modeli.

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

Awatar użytkownika
Mephist

*[Relacja/Artyleria] Niemieckie działo ppanc PaK 40 - GPM 18/2006

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Mephist »

Witam

Jestem biernym uczestnikiem tego forum od prawie 3 lat, jednak nie zamieszczałem jeszcze żadnej swojej relacji. Kiedyś się już przedstawiałem ale to było dawno i nieprawda :) To tak jeszcze raz krótko o sobie: modele kartonowe kleje od dobrych 10 lat zawsze w wolnych chwilach. Zazwyczaj mam "napady" kiedy kleje przez 2 tygodnie po 12-16 h dziennie (zarywając często noce), wtedy nieważne czy jest środek lata, mistrzostwa świata, czy właśnie jestem w środku sesji - nic dla mnie innego nie istnieje :). Potem zazwyczaj mam pare tygodni "odpoczynku" i tak w kółko. Dzięki temu forum zyskałem nieocenioną wiedzę na temat różnych technik wykonywania modeli-zawsze w charakterze tylko słuchacza (czytacza).

W tej chwili jestem w trakcie klejenia niemieckiego działa z GPM-u. Fakt - nie jest to relacja "od podstaw" ale stwierdziłem że trzeba wreszcie wyjść do ludzi :) Wszystkie moje poprzednie modele były wykonywane z waloryzacją (linki, druty, szyby itd) i zawsze malowane. Stwierdziłem jednak że klejenie w "standardzie" też musi w sobie coś mieć i dlatego postanowiłem spróbować swoich sił właśnie w tej metodzie.
Modelu który wykonuję nie widziałem na tym forum, więc niestety nie będę mógł wykorzystać doświadczenia innych. To mój pierwszy model "NIE-HALIŃSKIEGO", niestety aż roi się w nim od błędów !! Takie błędy jak złe i ubogie rysunki, źle oznakowane części da się przeżyć....jednak kiedy klejąc w standardzie natrafiam na części wydrukowane w lustrzanym odbiciu .... Na szczęście udało się to zatuszować i niewiele widać z tych błędów.

Niektóre ze sklejonych części są tylko przyłożone (np lufa z łożem do lawety - dlatego krzywo wygląda) i nieretuszowane. Ten retusz też mi dużo problemów przyprawił. Do tej pory po prostu malowałem całość a tutaj ... w dodatku kolorystyka tego modelu bardzo utrudnia retusz. Jeszcze jedna ciekawostka: model jest w 2 wersjach różniących się malowaniem. Ja kleję "stalową" jest jeszcze malowanie pustynne. Jeżeli ktoś z Was będzie miał ochotę na ten model z chęcia mogę odstąpić arkusz pustynny (pełnowartościowy model).
Mam też małe pytanie : "uzbroiłem" model w nity zrobione wikolem, zastanawiam się jak je pomalować żeby wyglądały realistycznie ?
Z góry dziękuję za zainteresowanie i uwagi :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam

Marek
Awatar użytkownika
Mariusz Kita

Post autor: Mariusz Kita »

Witaj
Też kleję ten model,tylkoże w wersji pustynnej.Do Twojego etapu budowy jeszcze mi trochę brakuje.Nity będę wycinał z papieru,zeskanowałem model i wydrukuję sobie odpowiednią barwę.Model Ci wychodzi bardzo ładnie,popraw tylko retusz na kołach.Lufa zajefajna
Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
Mephist

Witam

Jeżeli chodzi o retusz na kołach to są one jeszcze nawet nie przyklejone, więc z tym nie będzie większego problemu :) o wiele trudniejsze jest dobranie samej barwy do retuszu, ponieważ nawet na jednym elemencie potrafi miec naprawde dużo odcieni. Jutro (dzisiaj) wolny dzień więc myślę że model się trochę wzbogaci :)

Pozdrawiam

Marek
Awatar użytkownika
szkodnik_I

Post autor: szkodnik_I »

sklejałem ten model podczas sesji zimowej więc już pół roku temu dlatego mogłem już nieco zapomnieć ale oprócz dużej delikatności( na usztywnianie sporo gluta poszło) nie miałem z nim większych problemów jedyne co sobie przypominam to zamocowanie osłony.
retusz wykonywałem mieszając na bieżąco ciemnoszary i biały akryl by uzyskać kolor aktualnie mi potrzebny, dodatkowo mieszanka ta nie była jednolita tak ze powstawały smugi i delikatne przejścia miedzy kolorami co wg mnie dało zadowalający efekt.
co do nitów metodą suchego pędzla można to zrobić czyli nit kolorem bazowym i delikatnie przetrzeć go jaśniejszym ( np białym),
ja u siebie nity wytłaczałem (tylko te na osłonie reszty praktycznie nie widać )więc to taka nie sprawdzona propozycja :)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mephist

Witam

Dzisiaj niestety zrobiłem mniej niż zakładałem ... dużo się zeszło w poszukiwaniu farb akrylowych po sklepach plastycznych, wszędzie mieli mały wybór (nawet czarnego+białego nie mieli). No ale w końcu dorwałem i zacząłem działać. Właściwie po raz pierwszy na dobrą sprawę bawiłem się w retusz - co niestety widać .. :/ w dodatku farba która dobierałem i mieszałem przez 30 minut ... była idealnie spasowana. po godzinie stała się .... niebieska :shock: Niestety jutro będzie trzeba parę rzeczy poprawiać

To co zrobiłem to retusz kół, dodałem bieżnik i kilka drobiazgów przy lawecie. Przy tej odstającej części wyglądającej jak wachlarz z 2 dziurami ( nie wiem jak się nazywa), pomalowałem drucik przed przyklejeniem, skleiłem i nagle zaczęła od niego farba odłazić ... potem zdałem sobie sprawę że pomalowałem go akrylem zamiast humbrolem.... i dlatego wyszła nie tak jak chciałem :/

Zdjęcia niestety w świetle sztucznym, jako że słońce już zaszło :)

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam

Marek
wkrent

Post autor: wkrent »

Witam
Jeżeli kół jeszcze nie skleiłeś to piasty ze szprychami powinny być na środku felg,a u Ciebie widzę że są na wewnętrznej krawędzi.Kleiłem ten model ,ale nie z GPM tylko z DRAF-MODEL . Relacja jest gdzieś na forum .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mephist

Dzięki za radę ... hmmm szukałem a nie znalazłem wcześniej relacji tego modelu ... widoczeni niezbyt efektywnie szukałem..

Co do szprych...tak było w wycinance te felgi są po prostu na tyle cienkie (wąskie) że tak wygląda, widać jak bardzo różnią się te dwa wydania od siebie (GPM odbiega od rzeczywistości)

Tak abstrahując - ładne to Twoje działko :>
Awatar użytkownika
szkodnik_I

szprychy są dobrze ustawione inaczej koło będzie zbyt blisko osłony i nie będzie się jej dało prawidłowo zamocować
co do "wachlarz z 2 dziurami" to jest to osłona celowniczego by sie o zamek nie oparł przypadkiem(tak mi sie wydaje)

a tu http://www.konradus.com/forum/read.php? ... ply_109710
przydatny link przy klejeniu relacja z PaKa z GPM
Awatar użytkownika
Mephist

Witam

po 1 dzięki Szkodnik za znalezienie tej relacji na czarnym, bardzo się przydała :)

Dzisiaj skleiłem przedni pancerz i -pomimo ostrzeżeń że może się opierać o koła i jest za duża to wszystko ładnie pasuje.

Zostało mi do zrobienia pare detali na lemieszach, celownik optyczny, nitowanie modelu i będzie koniec :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zastanawiam się co następne
Kandydaci to francuski brzydal od Hala, albo Opel Blitz z GPMu

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam

Marek
Awatar użytkownika
szkodnik_I

w osłonie brakuje mi jeszcze jednego elementu który wchodził pomiędzy płyty, w relacji na czarnym nie było podane do czego on jest, służy do tego by podczas różnego kąta podniesienia lufy nie robiła się szczelina w pancerzu, tak więc powinien być ruchomy

co do następnego kandydata mogę się jedynie wypowiedzieć o oplu, poważnie się zastanów zanim zaczniesz go robić, trzeba bardzo z nim walczyć jest niedokładny i mało co w nim do siebie pasuje, ale jeśli sie pokona przeciwności (ja miałem duże problemy min. z kołami i dachem szoferki) wychodzi całkiem ładny model:
Obrazek
niestety lepszego zdjęcia nie potrafię zrobić
ODPOWIEDZ