Nieuport 17 | 1/48 | Eduard
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
-
Nieuport 17 | 1/48 | Eduard
Witam Wszystkich!
Miał to byc taki szybki kilkudniowy modelik...
Powycinałem różne otworki...
Odciąłem powierzchnie sterowe...
Zrobiłem dziurki w kółkach...
Pomalowałem wnętrze na jasnobrązowo...
I artystyczną farbą olejną próbowałem zrobic imitację słojów drewna...
I tak sobie to schnie już od tygodnia, i słabo to schnięcie idzie...
Miał to byc taki szybki kilkudniowy modelik...
Powycinałem różne otworki...
Odciąłem powierzchnie sterowe...
Zrobiłem dziurki w kółkach...
Pomalowałem wnętrze na jasnobrązowo...
I artystyczną farbą olejną próbowałem zrobic imitację słojów drewna...
I tak sobie to schnie już od tygodnia, i słabo to schnięcie idzie...
Napisałem też na PWM, ale tu wrzucam inf., ponieważ sprawdzone i stosowane w praktyce, więc może się komuś przydać:
Technika ta sama tylko odpowiednim kolorze farba akrylowa ze słoiczka rozcieńczona retarderem (tylko i wyłącznie - bez wody). Daje to lekko oleistą (i półprzeźroczystą) ciecz o takiej samej gęstości i właściwościach jak artystyczna olejna. Wyschnie jednak w 1-2 dni. Potem tylko emalia clear orange ...
Technika ta sama tylko odpowiednim kolorze farba akrylowa ze słoiczka rozcieńczona retarderem (tylko i wyłącznie - bez wody). Daje to lekko oleistą (i półprzeźroczystą) ciecz o takiej samej gęstości i właściwościach jak artystyczna olejna. Wyschnie jednak w 1-2 dni. Potem tylko emalia clear orange ...
No, no, bardzo ladnie sie zaczyna.
Wolne schniecie jest procesem zupelnie normalnym dla artystycznych farb olejnych. Rozmieszanie (bowiem o rozcienczaniu chyba w tym wypadku nie moze byc mowy) ich z terpentyna troche przyspiesza schniecie.
Wolne schniecie jest procesem zupelnie normalnym dla artystycznych farb olejnych. Rozmieszanie (bowiem o rozcienczaniu chyba w tym wypadku nie moze byc mowy) ich z terpentyna troche przyspiesza schniecie.
Jarek M
-
Częśc z mocowaniem silnika, zbiornikiem i kokpit były wyłożone sklejką. Kratownica drewniana kryta płótnem była dopiero za kokpitem.
Tutaj jest trochę fotek: http://walkaround.wz.cz/ni17/ni17.html
Nie wiem tylko czy w tej przedniej części kadłub był kryty blachą na sklejkę, czy slkejka była po prostu malowana na srebrno...
Tutaj jest trochę fotek: http://walkaround.wz.cz/ni17/ni17.html
Nie wiem tylko czy w tej przedniej części kadłub był kryty blachą na sklejkę, czy slkejka była po prostu malowana na srebrno...
-
-