Jak drukować modele z internetu?*
Moderatorzy: kartonwork, Rafal N.
-
Jak drukować modele z internetu?*
Elo!
Proszę o pomoc!
Jak mam wydrukować modele ze strony WWW.modele-kartonowe.com? Czy najlepiej będzie na kartkach z bloku technicznego?
Pytam bo wydrukowałem sobie I16, zacząłem kleić, papier z bloku technicznego pękał, a tusz z mojej drukarki atramentowej Canon i350 szybko wyblakł, i kadridże się szybko skończyły (drukowałem prezentacyjnie). W rezultacie niedokończony model wylądował w śmieciach. Czy może powinienem stosować blok rysunkowy czy jakiś inny papier? Może kredowy?
I w końcu czy muszę jakoś przestawiać opcję w Aprobat Rader 8 PL żeby zachowała się skala? Czy domyślnie będzie dobrze?
Dzięki za odpowiedzi i pozdr.!!!
Proszę o pomoc!
Jak mam wydrukować modele ze strony WWW.modele-kartonowe.com? Czy najlepiej będzie na kartkach z bloku technicznego?
Pytam bo wydrukowałem sobie I16, zacząłem kleić, papier z bloku technicznego pękał, a tusz z mojej drukarki atramentowej Canon i350 szybko wyblakł, i kadridże się szybko skończyły (drukowałem prezentacyjnie). W rezultacie niedokończony model wylądował w śmieciach. Czy może powinienem stosować blok rysunkowy czy jakiś inny papier? Może kredowy?
I w końcu czy muszę jakoś przestawiać opcję w Aprobat Rader 8 PL żeby zachowała się skala? Czy domyślnie będzie dobrze?
Dzięki za odpowiedzi i pozdr.!!!
Ja drukuję na bliku technicznym, ale takim o wyższej jakości (ze sklepu kreślarskiego, a nie z hipermarketu) i nie mam z nim problemów. Nie drukuję w kolorze, a tylko linie i później to będzie malowane i sądzę, że efekt będzie lepszy, a już na pewno tańszy niż pełny wydruk.
W celu dokładniejszych informacji polecam szukanie. Na ten temat już wiele powiedziano, a ludzie wolą sklejać niż w kółko pisać to samo.
W celu dokładniejszych informacji polecam szukanie. Na ten temat już wiele powiedziano, a ludzie wolą sklejać niż w kółko pisać to samo.
Również w hipermarkecie można kupić bardzo dobrej jakości bloki techniczne. Ja kupuję w Carfourze bloki firmy Herlitz. Są w bardzo dobrej cenie, papier jest śnieżno-biały i aksamitnie gładki. A przy okazji giętki i nie łamie się tak łatwo. Przy zakupach trzeba poprostu "pomacać" towar.
Wcześniej kupowałem biały karton w dużych arkuszach w sklepach dla plastyków i docinałem do formatu drukarki, ale teraz kupuję wspomniane bloki techniczne.
Jeśli pobierasz plik za strony "producenta", to w zasadzie nie powinieneś już w nic ingerować poza jakością wydruku. Format i skala powinny być OK.
P.S. Papier kredowy przy drukarce atramentowej zdecydowanie odradzam
Wcześniej kupowałem biały karton w dużych arkuszach w sklepach dla plastyków i docinałem do formatu drukarki, ale teraz kupuję wspomniane bloki techniczne.
Jeśli pobierasz plik za strony "producenta", to w zasadzie nie powinieneś już w nic ingerować poza jakością wydruku. Format i skala powinny być OK.
P.S. Papier kredowy przy drukarce atramentowej zdecydowanie odradzam
- Mariusz Kita
Teoretycznie każda wydrukuje bez problemu. Ale to tylko teoria. Ja z racji pracy drukowałem na różnych rodzajach papierów i nie tylko. Nowsze drukarki mogą wrzucać błąd papier lub jego zaklinowanie (tak miałem z epsonem w przypadku kalki i niektórych kartonów). Zazwyczaj jednak problemy były tylko z pobieraniem papieru, ale w takim przypadku wystarczało pojedyńcze, ręczne podawanie kartek lub delikatne ich popchnięcie. Ogólnie lepiej działały drukarki starsze (on po prostu nie wybrzydzają ;) ).
Ewentualny problem może pojawić się na linii papier-tusz. Może dochodzić to wolnego schnięcia, rozmazywanie się itp. W tym przypadku najlepiej zrobić wydruk testowy na jednej stronie i ewentualnie szukać innego papieru.
Ewentualny problem może pojawić się na linii papier-tusz. Może dochodzić to wolnego schnięcia, rozmazywanie się itp. W tym przypadku najlepiej zrobić wydruk testowy na jednej stronie i ewentualnie szukać innego papieru.
- zxcvbnm1971
- Mariusz Kita