Nieuport 17 | 1/48 | Eduard
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
-
-
"piłki żyletkowe" zwane potocznie czeskimi żyletkami są do dostania we wszystkich dobrych sklepach modelarskich.szkp pisze:..gdzie kupujesz/czym wykonujesz takie "piłki żyletkowe"???
Również w internecie, np. tutaj:
http://www.jadarhobby.waw.pl/zyletkapil ... -7837.html
-
-
-
Dzięki za radę, tak też zrobiłem. Przedtem pokryłem jeszcze śmigło clear orange, co również lekko rozmyło granice kolorów. Dodatkowo takie delikatne przeszlifowanie dało bardzo gładką półbłyszczącą fakturę.Marek Mielnik pisze:Cześć Wojtek, dobrze jest też elementy pomalowane na kolor drewna po ich całkowitym wyschnięciu przetrzeć drobnoziarnistym papierem ściernym na mokro, oczywiście tak by nie zedrzeć farby, powoduje to niejako przeniknięcie się kolorów.
Na innym forum jeden z kolegów przekazał informacją, że w Nieuportach 17 śmigła były malowane czymś bordowym i faktury drewna nie było wcale widac. Podobnie było z elementami z blachy (między innymi z osłoną silnika).
I mam teraz dylemat czy byc w zgodzie z rzeczywistością i przemalowac, czy zostawic jak jest...
Planuję pokryc folią też cały przód samolotu.Marek Mielnik pisze: Osłona silnika -SUPER!
Noooo jasne, że kalkomania!!!mr.jaro pisze: Te wzmocnienia na zeberkach moznaby sprobowac z paseczkow kalkomanii...
...że też na to nie wpadłem.
Przy następnym szmatopłacie tak zrobię.
-
Dodałem parę elementów silnikowi, ale zbytnio się nie przemęczyłem, gdyż popychacze, kolektory i inne mechanizmy po zamontowaniu nie będą zbyt widoczne.
Przód kadłuba do kokpitu, czyli miejsca w płatowcu, które były wykonane z blachy pokryłem folią aluminiową. Pozostała częśc kadłuba i płaty są pomalowane srebrną farbą półmatową.
Podstawowe elementy modelu są prawie gotowe do montażu.
Przód kadłuba do kokpitu, czyli miejsca w płatowcu, które były wykonane z blachy pokryłem folią aluminiową. Pozostała częśc kadłuba i płaty są pomalowane srebrną farbą półmatową.
Podstawowe elementy modelu są prawie gotowe do montażu.