*[Relacja/Samolot] Spitfire MkVb w zumbachowym malowaniu (KA 1/2005)
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Cześć Marcin!
Spit wychodzi wspaniale, jak zresztą wszystkie Twoje modele. Jednak trochę nie podobają mi się odpryski na śmigle. Trochę zbyt wyraziste. Śmigła tego typu były drewniane, a te odpryski wyglądają jakby były aluminiowe. Lepiej byłoby chyba pozostawić takie jakie były w wycinance, albo dobrać jakiś kolor odpowiadający drewnu, z jakiego były zrobione, lub też farbie podkładowej, choć sam nie wiem czy były stosowane i jakie miały kolory...
Poza tym nic już nie mówię i czekam na koniec.
Pozdr.
Spit wychodzi wspaniale, jak zresztą wszystkie Twoje modele. Jednak trochę nie podobają mi się odpryski na śmigle. Trochę zbyt wyraziste. Śmigła tego typu były drewniane, a te odpryski wyglądają jakby były aluminiowe. Lepiej byłoby chyba pozostawić takie jakie były w wycinance, albo dobrać jakiś kolor odpowiadający drewnu, z jakiego były zrobione, lub też farbie podkładowej, choć sam nie wiem czy były stosowane i jakie miały kolory...
Poza tym nic już nie mówię i czekam na koniec.
Pozdr.
-Dziadku, ruskie w kosmos poleciały!
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
-To co mi d... zawracasz!?
ZŁO SQUAD
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
-To co mi d... zawracasz!?
ZŁO SQUAD
mam zdjęcie rozbitego spita mk.Vb takiego jak ten i łopaty nie są drewniane, a aluminiowe. Nie moge znaleźć zdjęć tego akurat egzemplarza, które by przesądziło. Ale ja jestem za tym, że to aluminium i jest ok. Poza tym już w we wcześniejszych hurkach były łopaty aluminiowe, właśnie ze spitów, chyba rotol, które się sprawdziły, więc zapewne i takie wykorzystali do póżniejszych spitów. Choć jak narazie moim skromnym zdaniem odpryski na śmidle wyglądają nienaturalnie. Ale jak znam Marcina, w efekcie końcowym będzie GITara.
pozdrawiam
pozdrawiam
FW-190 D-9 FW-190 A-4 Spitfire mk.Vb Spitfire mk.Vc Spitfire mk.XVIe PZL P.11c JU-88D-1 B-239 P-40E Jak-1b P-47D-11 Spitfire LF.IX Spitfire mk.Ia Hawker Hurricane
F4U Corsair
"Buduję miniaturowe 'repliki' samolotów, a nie kartonowe modele"
Piotr Rowiński
F4U Corsair
Piotr Rowiński
Tak mi się coś nie chciało wierzyć że drewniane:rowin pisze:mam zdjęcie rozbitego spita mk.Vb takiego jak ten i łopaty nie są drewniane, a aluminiowe. Nie moge znaleźć zdjęć tego akurat egzemplarza, które by przesądziło. Ale ja jestem za tym, że to aluminium i jest ok. Poza tym już w we wcześniejszych hurkach były łopaty aluminiowe, właśnie ze spitów, chyba rotol, które się sprawdziły, więc zapewne i takie wykorzystali do póżniejszych spitów. Choć jak narazie moim skromnym zdaniem odpryski na śmidle wyglądają nienaturalnie. Ale jak znam Marcina, w efekcie końcowym będzie GITara.
pozdrawiam
Ostatni model
Spitfire mk Vb
Spitfire mk Vb
Niezbadana jest potęga forum! Dzięki tej dyskusji zbadałem głębiej temat i okazuje się że Laszlik ma słuszność - w Spicie Zumbacha było DREWNIANE śmigło Rotol. Zatem pora jeszcze odpowiednia, by odpryski zlikwidować. Dzięki
Pozdrawiam!
------------------------------------------------------------------------------
"Życie projektanta byłoby piękniejsze, gdyby karton nie miał grubości..."
Jesteś pewny Gienek? Wiem, że to było śmigło Rotol RX 5/10, ale trafiłem na info, iż było wykonane z drewna...Pogubiłem się już trochę.
Pozdrawiam!
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... :IT&ih=001
Ktoś na ebay-u sprzedawał łopatę właśnie z takiego śmigła od Spitfire'a. Z zamieszczonych zdjęć i opisu wynika, że łopaty były drewniane... zawsze myślałem, że śmigła Rotol były drewniane (też min. stosowane w Halifaxach), natomiast z aluminium na pewno były De Havilland czy Hamilton Standart.
Może to w czymś pomoże
Ktoś na ebay-u sprzedawał łopatę właśnie z takiego śmigła od Spitfire'a. Z zamieszczonych zdjęć i opisu wynika, że łopaty były drewniane... zawsze myślałem, że śmigła Rotol były drewniane (też min. stosowane w Halifaxach), natomiast z aluminium na pewno były De Havilland czy Hamilton Standart.
Może to w czymś pomoże
cholera padła mi bateria w aparacie, ale ma zdjęcie tego samolotu i wyraźnie widać odrapania z aluminiowych łopat ....jak tylko się naładuje to pokaże
FW-190 D-9 FW-190 A-4 Spitfire mk.Vb Spitfire mk.Vc Spitfire mk.XVIe PZL P.11c JU-88D-1 B-239 P-40E Jak-1b P-47D-11 Spitfire LF.IX Spitfire mk.Ia Hawker Hurricane
F4U Corsair
Piotr Rowiński
F4U Corsair
Piotr Rowiński