Relacja z budowy - KUTER RAKIETOWY "RYŚ"
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
Faktycznie to pewien skrót myślowy. Chodzi o to, że na modelu pomalowanym CAPON'em nie bardzo widać gdzie trzeba jeszcze coś poprawić. Dopiero położenie koloru uwidacznia wszelkie niedokładności powierzchni. Po lekkim przeszlifowaniu przychodzi pora na kolejne warstwy podkładu, tym razem szarego.
AWOT
AWOT
Po konsultacjach ze specjalistami okazało się, że potrzebne będą przekładnie redukcyjne. Aby ułatwić sobie ich montaż przykręciłem je do kawałka sklejki, który zostanie przykręcony do poprzeczki umieszczonej w kadłubie.
Ponieważ montując wały udało mi sie je nieco skrzywić postanowiłem zastosować przeguby z przedłużkami.
Silniki również przykręciłem do jednego kawałka blachy aluminiowej.
A tak wygląda maszynownia RYSIA.
AWOT
Ponieważ montując wały udało mi sie je nieco skrzywić postanowiłem zastosować przeguby z przedłużkami.
Silniki również przykręciłem do jednego kawałka blachy aluminiowej.
A tak wygląda maszynownia RYSIA.
AWOT
Silniki to zwykłe 400 firmy GRAUPNER a przekładnie o przełożeniu 1/3 zakupiłem tu: http://www.modelarski.com/index.php?pag ... ct&id=2617
Pozdrawiam.
AWOT
Pozdrawiam.
AWOT
Pomimo sporej przerwy budowa trwa nadal. Kombinowałem trochę ze zdalnym sterowaniem. Kupiłem w hipermarkecie zdalnie sterowany samochód za całe 30 zł i postanowiłem przystosować jego wnętrzności i aparaturę do sterowania modelem. Wymyśliłem nawet system dzięki któremu używając aparatury nieproporcjonalnej będę miał możliwość sterować prędkością.
Okazało się jednak, ze chyba byłem grzeczny w zeszłym roku bo Gwiazdor (choć z lekkim opóźnieniem) przyniósł mi profesjonalną aparaturę do zdalnego sterowania z dwoma serwami i regulatorem.
Teraz trwają prace nad umieszczeniem wyposażenia w modelu. Niebawem kolejne zdjęcia.
AWOT
Okazało się jednak, ze chyba byłem grzeczny w zeszłym roku bo Gwiazdor (choć z lekkim opóźnieniem) przyniósł mi profesjonalną aparaturę do zdalnego sterowania z dwoma serwami i regulatorem.
Teraz trwają prace nad umieszczeniem wyposażenia w modelu. Niebawem kolejne zdjęcia.
AWOT
Dziś zainstalowałem serwo sterów. Same stery wykonane są z kart telefonicznych i szprychy motocyklowej. Dźwigienki zrobiłem z tulejek wytoczonych z mosiądzu oraz blaszki aluminiowej. Reszta osprzętu RC na razie leży luzem. Muszę przemyśleć jej rozmieszczenie w modelu. Szare rury to jeszcze nie dokończone zasobniki na baterie.
Pozdrawiam
AWOT
Pozdrawiam
AWOT