*[Relacja/Czołg] T34/76 od AH
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Cześć
Pora na kolejną porcje fotek z klejenia.
Zaczynamy
Na początek elementy zawieszenia.
Wew. osłony osi zawieszenia.
Zawieszenie kół napędowych
Zawieszenie kół napinających. Trochę napsuło mi nerwów.
Odbijacze
Dystanse
Osłony wnęk zawieszenia
Przedni właz
I wszystko razem poprzyklejane
Zawieszenie skończone. Brakuję kół
Uzupełniam wnętrze.
Rozrusznik
I to na czym ma stać. Czyli skrzynia biegów. Zeszło przy niej 2 dni.
No to do następnego razu.
Pora na kolejną porcje fotek z klejenia.
Zaczynamy
Na początek elementy zawieszenia.
Wew. osłony osi zawieszenia.
Zawieszenie kół napędowych
Zawieszenie kół napinających. Trochę napsuło mi nerwów.
Odbijacze
Dystanse
Osłony wnęk zawieszenia
Przedni właz
I wszystko razem poprzyklejane
Zawieszenie skończone. Brakuję kół
Uzupełniam wnętrze.
Rozrusznik
I to na czym ma stać. Czyli skrzynia biegów. Zeszło przy niej 2 dni.
No to do następnego razu.
PiterATS pisze:Wiem, że to nie Twój błąd, ale w rzeczywistości skrzynia nie posiadała dwóch podpórek jak w modelu. Opierała się ona na przedniej listwie, której w opracowaniu w ogóle nie ma i na łożyskach sprzęgieł bocznych, sprzężonych z przekładniami bocznymi.
jeju człowieku kiedy dasz sobie spokój? za każdym nowym postem kriztozza wypisujesz ile to ten model ma błędów. spoko znamy już Twój stosunek do tej wycinanki i biegłą znajomość tematu, ale raz wystarczy. niedługo będziesz mówił, że odcień koloru na włazie nie taki, bo w 1943 widziałeś ten czołg podczas walki i był zupełnie inny.
przepraszam autora za OT, ale chętnie zaglądam na tę relację i za każdym razem odnowa czytam te same wywody Pitera
pozdrawiam
FW-190 D-9 FW-190 A-4 Spitfire mk.Vb Spitfire mk.Vc Spitfire mk.XVIe PZL P.11c JU-88D-1 B-239 P-40E Jak-1b P-47D-11 Spitfire LF.IX Spitfire mk.Ia Hawker Hurricane
F4U Corsair
"Buduję miniaturowe 'repliki' samolotów, a nie kartonowe modele"
Piotr Rowiński
F4U Corsair
"Buduję miniaturowe 'repliki' samolotów, a nie kartonowe modele"
Piotr Rowiński
To Ty to powiedziałeś. Mi by nigdy nawet go głowy takie coś nie przyszło. Poza tym to pierwszy mój post w tej relacji gdzie konkretnie powiedziałem co jest nie tak w modelu. Czytaj uważnie, a dopiero potem zabieraj głos. I skończmy tą dyskusję.rowin pisze:niedługo będziesz mówił, że odcień koloru na włazie nie taki, bo w 1943 widziałeś ten czołg podczas walki i był zupełnie inny.
- Bartosz B.
- x 7
PiterATS mnie osobiście tez już razi te Twoje wytykanie błędów niezgodności z oryginałem w rożnych relacjach. Daj na wstrzymanie, widać tutaj piękny standard i to nam wystarczy.
Przecież w swojej relacji pokazujesz wszystkie niezgodności i odchylenia od normy, opisujesz jak powinno być jak to skorygować i w dodatku popierasz wszystko zdjęciami... odwalasz tam kawał dobrej roboty, tylko powiedz mi po co to powielasz gdzie tylko możesz?
Przecież w swojej relacji pokazujesz wszystkie niezgodności i odchylenia od normy, opisujesz jak powinno być jak to skorygować i w dodatku popierasz wszystko zdjęciami... odwalasz tam kawał dobrej roboty, tylko powiedz mi po co to powielasz gdzie tylko możesz?
Piter zgadzam się z Bartoszem i chciałem się o twoją relację również przypomnieć bo dawno nic nowego nie było.Bartosz B. pisze:[...]Przecież w swojej relacji pokazujesz wszystkie niezgodności i odchylenia od normy, opisujesz jak powinno być jak to skorygować i w dodatku popierasz wszystko zdjęciami... odwalasz tam kawał dobrej roboty[...]
Porównanie właśnie takiego eleganckiego standardu w wykonaniu Kriztozz'a i twoja relacja jak dwa oddzielne wątki to jest ciekawe, nie ma zaś sensu tego mieszać.
W budowie: Halny;
Cześć
Postęp prac niewielki. Wystąpiły małe komplikacje , przy składaniu wszystkiego w całość. Musiałem oderwać podpórki (te wirtualne ) i przykleić najpierw do kadłuba. Wcześniej były krzywo przyklejone, wykryłem przy wkładaniu całego podzespołu na miejsce. Dodatkowo podpórka skrzyni jest deczko za krótka, tymczasowo pospawana klejem potem retusz.
Powstały
Hamulce.
Przekładnie.
Są nie sklejone ponieważ inaczej nie da się wkleić całości do kadłuba. Przeszkadzają tylne zbiorniki.
To tyle. Na koniec wszystko razem.
Siemka.
Postęp prac niewielki. Wystąpiły małe komplikacje , przy składaniu wszystkiego w całość. Musiałem oderwać podpórki (te wirtualne ) i przykleić najpierw do kadłuba. Wcześniej były krzywo przyklejone, wykryłem przy wkładaniu całego podzespołu na miejsce. Dodatkowo podpórka skrzyni jest deczko za krótka, tymczasowo pospawana klejem potem retusz.
Powstały
Hamulce.
Przekładnie.
Są nie sklejone ponieważ inaczej nie da się wkleić całości do kadłuba. Przeszkadzają tylne zbiorniki.
To tyle. Na koniec wszystko razem.
Siemka.