Gienek, masz rację, że tak będzie. Jedynie nie jestem pewien czy to co napisałeś na temat Technicznego Hyde Park, traktujesz z lekkim przekąsem, czy poważnie. Ja uważam, że miejsce gdzie można prowadzić dyskusje na tematy techniczne, zadawać pytania i otrzymywać odpowiedzi powinno mieć prawo bytu. Jako przykład mogę podać Forum Zealot, gdzie taki właśnie dział istnieje pod nazwą "Tips and Techniqes", co można przetłumaczyć luźno, jako - porady techniczne. Można tam zadać pytanie i otrzymać odpowiedź bez jakichkolwiek złośliwych komentarzy - nawet, gdyby były w pełni uzasadnione!!Gienek pisze:Tymczasem powstaje "Poradnik”, który z czasem przepełni się pytaniami, komentarzami, zrobi się z tego wiele stron i tak nikt, nic za jakiś czas nie znajdzie. Zobaczycie, za jakiś czas ktoś nowy zada pytanie a ktoś "stary" z irytacją wklei link do 28 strony "poradnika”
Takie rozwiązanie jest moim zdaniem nawet leprze niż poradnik w postaci przyklejonego wątku, czy dział ABC, który z biegiem czasu zaczyna się lekko starzeć merytorycznie. Decyzja czy taki osobny dział stworzyć czy nie, będzie należała do admina i jego administracji. Być może należy poddać temat pod głosowanie, co moim zdaniem nie jest konieczne, ponieważ dział uważam za potrzebny. Takie rozwiązanie wyeliminowało by chociażby bałagan w dziale Karton i Papier, gdzie jedynie relacje miały by swoje miejsce.
Idąc dalej za przykładam Zealota można stworzyć osobne działy dla modeli lotniczych, morskich, lądowych, architektonicznych itd. Ale to już z pewnością zostanie odebrane jako rewolucja, a ja nie chcę zostać spalony na stosie.
Tak czy inaczej, forum się rozrasta i prędzej czy później będzie wymagało reorganizacji. Już teraz jest coraz trudniej odnaleźć niektóre interesujące tematy, a to jak przypuszczam, jest częściowym powodem ciągle padających podobnych pytań.
Pozdrawiam,
Piotr