k.k.St.B
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
k.k.St.B
Witam Wszystkich!
Będzie to relacja z budowy starego austryjackiego parowozu serii ... (niespodzianka) wybudowanego w 1911r, a którego konstruktorem był Karl Gölsdorf. Chciałbym tu zaznaczyć i tym samym rozczarować wszystkich miłośników lokomotywy sreii 310, nie będzie to Pn12 (narazie )
Parowóz będzie budowany od podstaw w skali 1:25.
Budowę postanowiłem zacząć od podstawki
niestety z powodu braku materiałów jest to tylko moja wariacja na temat ponieważ długość zwrotnicy, promień łuku i kąt rozjazdu wziąłem z polskiej zwrotnicy, a resztę wystylizowałem na tamte czasy. No to parę fotek
Stan prac na dziś to położone podkłady i wykonane szyny.I to na razie wszystko.
Zdrówko!
Będzie to relacja z budowy starego austryjackiego parowozu serii ... (niespodzianka) wybudowanego w 1911r, a którego konstruktorem był Karl Gölsdorf. Chciałbym tu zaznaczyć i tym samym rozczarować wszystkich miłośników lokomotywy sreii 310, nie będzie to Pn12 (narazie )
Parowóz będzie budowany od podstaw w skali 1:25.
Budowę postanowiłem zacząć od podstawki
niestety z powodu braku materiałów jest to tylko moja wariacja na temat ponieważ długość zwrotnicy, promień łuku i kąt rozjazdu wziąłem z polskiej zwrotnicy, a resztę wystylizowałem na tamte czasy. No to parę fotek
Stan prac na dziś to położone podkłady i wykonane szyny.I to na razie wszystko.
Zdrówko!
Re: k.k.St.B
A juz po pierwszych slowach postu myslalem ze o niej mowa.Rosynant pisze:... nie będzie to Pn12 ...
Ale jako ze fascynuja mnie lokomotywy austriackie bede tu czesto zagladal.
Mozesz napisac z jakich materialow zrodlowych bedziesz korzystal?
Wlofik materiały do tego parowozy (rysunek przekrojowy z boku, przodu i z tyłu) wpadły mi w łapy przypadkowo. Zobaczyłem je na Allegro, warto zaglądać bo można ciekawe rzeczy znaleźć. Niestety są to rysunki samego parowozu, więc pogrzebałem po necie żeby się dowiedzieć z jakim tandrem był złączony. Okazał się nim tender sreii 156 (na PKP 16C11). Do niego nie miałem żadnej dokumentacji więc uzbrojony w suwmiarkę i metr budowlany zajrzałem do Chabówki parę razy. I ot cała dokumentacja.
Jeśli chodzi o trawkę to ja bym wyrzucił to żółte albo potraktował to jednak jakąś zieloną akwarelówką lub akrylówką.
Mam nadzieję, że te podkłady zostaną jeszcze pomalowane na jakiś ciemny brąz ?
No i szuter. Wygląda jakby komuś się chciało mieszać nowy (jasnoszary) i używany (pokryty nalotem rdzy). Trochę to dziwne ale swoje uwagi odnoszę do stanu torowiska z dwóch pierwszych zdjęć. Główka szyny nie powinna być raczej zardzewiała, proponuję jakiś metalizer.
No i czekam na parowóz !
Mam nadzieję, że te podkłady zostaną jeszcze pomalowane na jakiś ciemny brąz ?
No i szuter. Wygląda jakby komuś się chciało mieszać nowy (jasnoszary) i używany (pokryty nalotem rdzy). Trochę to dziwne ale swoje uwagi odnoszę do stanu torowiska z dwóch pierwszych zdjęć. Główka szyny nie powinna być raczej zardzewiała, proponuję jakiś metalizer.
No i czekam na parowóz !