*[Galeria/Samolot] FW-190A od Tri Krapki
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
- karol przezdziecki
Dzieki wszystkim jeszcze raz za wasze wypowiedzi i rady. Troche sie balem na poczatku wystawiac fotki na tym forum, jako ze na forum jest sporo bardzo doswiadczonych konstruktorow. Podejrzewalem, ze moga mnie zmieszac z blotem. Ale widze, ze balem sie niepotrzebnie.
Mam troche braki z jezykiem technicznym(mieszkam na Litwie), np.: nie wiem co to sa owiewki. Dzis nauczylem sie nowych pojec: kolpak, lopaty smigla, smiglo (dzieki POL_TOM i laszlik).
Z synchronizacja mi sie rozjasnilo (dzieki Toff). Jedyne co, chialbym uzyskac ewentualnie wiecej info o formowaniu i sklejaniu skomplikowanych ksztaltow, takich np.: jak kolpak samolotu. Czy moze ktos moglby podrzucic jakis link, gdzie sie to robi krok po kroku, albo ze zdjeciami. Mysle, ze rady laszlika beda mi bardzo przydatne, ale chcialoby sie to jakos zobaczyc na fotkach, albo wiecej o tym poczytac, zeby lepiej to sobie poukladac.
Pozdrawiam
Mam troche braki z jezykiem technicznym(mieszkam na Litwie), np.: nie wiem co to sa owiewki. Dzis nauczylem sie nowych pojec: kolpak, lopaty smigla, smiglo (dzieki POL_TOM i laszlik).
Z synchronizacja mi sie rozjasnilo (dzieki Toff). Jedyne co, chialbym uzyskac ewentualnie wiecej info o formowaniu i sklejaniu skomplikowanych ksztaltow, takich np.: jak kolpak samolotu. Czy moze ktos moglby podrzucic jakis link, gdzie sie to robi krok po kroku, albo ze zdjeciami. Mysle, ze rady laszlika beda mi bardzo przydatne, ale chcialoby sie to jakos zobaczyc na fotkach, albo wiecej o tym poczytac, zeby lepiej to sobie poukladac.
Pozdrawiam
Tutaj możesz ściągnąc model P 51 Mustang w skali 1:50 (kliknij na ostatnie zdjecie)Reynevan pisze: Jedyne co, chialbym uzyskac ewentualnie wiecej info o formowaniu i sklejaniu skomplikowanych ksztaltow, takich np.: jak kolpak samolotu. Czy moze ktos moglby podrzucic jakis link, gdzie sie to robi krok po kroku, albo ze zdjeciami.
http://www.kartonmodelle.eu/50088798b21 ... index.html
Na 11 stronie instrukcji jest pokazene jak skleić taki kołpak. Instrukcja w jezyku niemieckim, ale rysunki powinny wystarczyć.
"Orły nie wchodzą na górę po schodach...."
J-311
J-311
Forum nie jest do mieszania z błotem, ale do pomocy
Tutaj obrazek, który mam nadzieję nieco pomoże ci w przyszłości z kołpakami i podobnymi częściami.
To akurat dziób okrętu podwodnego - jak widzisz owinąłem go wokół zaokrąglonej nakrętki od kleju i na tym zaokrągleniu zaginałem, a potem listek po listku kleiłem w całość.
Tutaj obrazek, który mam nadzieję nieco pomoże ci w przyszłości z kołpakami i podobnymi częściami.
To akurat dziób okrętu podwodnego - jak widzisz owinąłem go wokół zaokrąglonej nakrętki od kleju i na tym zaokrągleniu zaginałem, a potem listek po listku kleiłem w całość.
Pozdrawiam
Mogli i to robili :]Reynevan pisze: 2. Drugie pytanie natury technicznej. W gornej czesci kadluba samolotu sa wmontowane 2 karabiny. Podczas lotu smigla sie kreca, a karabin moze strzelac. Jak to jest mozliwe, ze nie trafia on w smigla? Tym bardziej 70 lat temu, trudno uwierzyc, ze 70 lat temu Niemcy mogli to tak sprytnie zsynchronizowac wylatujace pociski, tak zeby nie trafily w wiertla.
- Bartosz B.
- x 7
- greatgonzo
- x 12
Owiewki, to wszystkie elementy pokrywające mechanizmy, których celem jest nadanie opływowego kształtu. Na przykład wszystkie obudowy motocykli nazywa się owiewkami. W lotnictwie słowo owiewka bez dodatkowego komentarza najczęściej rzeczywiście oznacza osłonę kabiny ale może oznaczać co innego, jak choćby owiewki wystających ponad profil skrzydła części uzbrojenia.
Pozdrawiam
Pozdrawiam