Drodzy przyjaciele modelarze.
Już raz prosiłem brać modelarzy o pomoc i nie przeliczyłem się.
Po raz kolejny poszę o pomoc...
Polskie Stowarzyszenie Chorych na Hemofilię organizuje akcje zbiórki podpisów pod apelem skierowaną w stronę Ministerstwa i Władz w sprawie poleprzenia warunków życia Polsich Hemofilików (Ja również jestem chory na Hemofilię - brak czynnika w krwi odpowiedzialnego za jej krzepnięcie).
Niesety choć sytuacja chorych w Polsce jest lepsza niż jeszcze kilka lat temu, to niestety nadal nie dorównuje innym krają Europy.
Już nie mówiać o takich mocarstwach jak Anglia czy niemcy, ale nawet takie kraje jak Węgry mają lepsze zaopatrzenie w czynnik niż w Polska.
(jakimś tam standardem jest przyjete ileś tam jednostek leku na mieszkańca kraju - jak pamiętam Węgry mają 2.2j/mieszkańca, Polska ma 1.3j - moge się mylić co do liczb, ale dysproporcje sa mniej więcej takie - Anglia ma bodajże 2,8j. Oprucz tego Kraje bardziej rozwinięte zastępują czynnik otrzymywany z Ludzikiej krw, czynnikiem rekombinowanym - syntetycznym. Niestety co z krwi to potencjalnie może przenosić choroby i wirusy - HIV, HCV itd itd...).
Wszystkich chętnych udzielenia pomocy proszę o podpsianie się pod petycją i tym samym udzielania poparcia w tej akcji:
http://psch.etap.pl/
Proszę również o przekazanie naszego (mojego jak i wszystkich Hemofilików w Polsce) apelu dalej.
Niestety na Władzach wrażenie robią tylko cyfry i statystyki a nie dobro człowieka.
Wiec im apel poprze większa liczba osób tym wieksze szanse iż bedzie to kolejny nasz atut, który będziemy mogli przedłożyć przy niekończących się walkach z ministerstwem.
Pozdrawiam i dziekuję za pomoc
MarCiu
Prośba o pomoc...
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.