P-47N kokpit od podstaw [mini RELACJA]
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
Dziękuję za miłe słowa
Wojtku, tym szpikulcem zaostrzonym. Materiały światłoutwardzalne mają postać plasteliny - łatwo się ryje i wygładza (i poprawia). Dla tych co nie mają dostępu w branży stomatologicznej to zdaje się Tamiya robi taką szpachlówkę.
Kolejne próbki, wprawki:
Do polerowania i ponitowania ...
Wojtku, tym szpikulcem zaostrzonym. Materiały światłoutwardzalne mają postać plasteliny - łatwo się ryje i wygładza (i poprawia). Dla tych co nie mają dostępu w branży stomatologicznej to zdaje się Tamiya robi taką szpachlówkę.
Kolejne próbki, wprawki:
Do polerowania i ponitowania ...
A dzisiaj historyjka obrazkowa na dobranoc:
Oryginalne stateczniki poziome w wydaniu REVELL sprzed 30 lat wyglądają jak ... sprzed 30 lat:
Pocięte:
trymery odcięte pod kątem (aby nie tracić materiału):
uzupełnienie materiału celem dopasowania części:
dorobione osłony zawiasów oraz wstępnie „pogięte” poszycie w liniach nitowania:
dorobione zawiasy i prowadnice linki trymerów:
oklejanie folią i nitowanie:
malowanie i finał:
dobranoc
Oryginalne stateczniki poziome w wydaniu REVELL sprzed 30 lat wyglądają jak ... sprzed 30 lat:
Pocięte:
trymery odcięte pod kątem (aby nie tracić materiału):
uzupełnienie materiału celem dopasowania części:
dorobione osłony zawiasów oraz wstępnie „pogięte” poszycie w liniach nitowania:
dorobione zawiasy i prowadnice linki trymerów:
oklejanie folią i nitowanie:
malowanie i finał:
dobranoc
- Artur Domański
- Artur Domański
- Artur Domański
Podczas oklejania folią statecznika pionowego zorientowałem się, że jego profil jest nieprawidłowy – za bardzo łagodna i za gruba krawędź natarcia. Zmusiło mnie to zerwania folii, przeszlifowania krawędzi natarcia i ponownego oklejenia:
trochę trudności sprawiło „wytłoczenie” z folii alu. oprofilowań stateczników poziomych. Udało się i są na miejscu:
437 Dywizjon z 414 Grupy Myśliwskiej, 20 Armii powietrznej, stacjonującej w ostatnim okresie wojny na Iwo Jimie nosił charakterystyczne oznaczenia szybkiej identyfikacji w postaci żółto-czarnej szachownicy na całym ogonie.
Ten patchwork właśnie mnie urzekł
Kolejne etapy malowania:
1.
2.
Gotowe:
Ale tak łatwo to wcale nie było jak na obrazkach
trochę trudności sprawiło „wytłoczenie” z folii alu. oprofilowań stateczników poziomych. Udało się i są na miejscu:
437 Dywizjon z 414 Grupy Myśliwskiej, 20 Armii powietrznej, stacjonującej w ostatnim okresie wojny na Iwo Jimie nosił charakterystyczne oznaczenia szybkiej identyfikacji w postaci żółto-czarnej szachownicy na całym ogonie.
Ten patchwork właśnie mnie urzekł
Kolejne etapy malowania:
1.
2.
Gotowe:
Ale tak łatwo to wcale nie było jak na obrazkach
Ostatnio zmieniony pt sie 29 2008, 9:06 przez Gienek, łącznie zmieniany 1 raz.