*[Relacja/Samolot] F4F-3 WILDCAT na przywitanie

Zakończone relacje i galerie gotowych modeli.

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

Pioterek

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Pioterek »

Witaj Danielu. Nie ma problemu.
A tak na marginesie to mam na imię Piotr nie "pan Piotr" :)
Daniel

Post autor: Daniel »

Ok Piotrze nie musisz się bardzo śpieszyć jestem dopiero we wstępnej budowie modelu skleiłem dopiero pierwszy segment a dziś będę robił kokpit tagże nie ma pośpiechu
Pioterek

Oto jak wykonałem mocowanie silnika.
1.
Obrazek
2.
Obrazek
Zdjęcia 1 i 2 przedstawiają jak powinno wyglądać wykonanie w standardzie

3.
Obrazek
4.
Obrazek
Zd. nr 3 przedstawia model bez wręg 42a oraz 43a
Na 4 zdjęciu czerwona kreska to odległość od wręgi 42b do 43a, którą musisz zmierzyć. Pozwoli to na uzyskanie wymiaru potrzebnego do zbudowania korpusu silnika który będzie miał kształt walca.

5.
Obrazek
Na 5 zdjęciu pokazałem walec z doklejoną częścią 46. Wręgi do walca W wykonaj odrysowując wręgę 46a w ilości 2 sztuk. Szerokość walca to te czerwone kreski które musisz zmierzyć o czym pisałem wcześniej. Teraz jak zmierzyć obwód walca. I tu się kłania matematyka. Zmierz średnicę wręgi 46a. Podziel ten wymiar przez 2 i masz "r" czyli promień. Żeby zmierzyć obwód wystarczy skorzystać z wzoru ( 2 pi r) czyli ( 2 x 3,14 x promień części 46a)
6. tak wygląda rozwinięty walec
Obrazek

Teraz jak na walcu zaznaczyć miejsca gdzie mają być cylindry - przyłóż sklejony walec do części 43 a i w miejscach gdzie są wydrukowane cylindry nanoś kreski ołówkiem na walec.
Coś w tym stylu :)
Obrazek
Przepraszam za jakość obrazków starałem się narysować jak najbardziej czytelnie

I tu jest twoja część czyli wykonanie silnika. Jak go wykonasz doklejasz go do wręgi 42b. Wcześniej osłonę silnika wykonujesz bez wręgi sklejasz części 42, 43, 44, 45 krawędziami na styk. Dobrze jest już gotową osłonę posmarować super glue od środka. Jedyną wręgą która będzie nadawać kształt osłonie to wręga 42b do której dokleisz silnik. Czyli ma to wyglądać mniej więcej jak na zdjęciu nr 5.
Mam nadzieję że w miarę jasno opisałem. Jeśli będziesz miał jakieś pytanie czy kłopot to napisz.
Pozdrawiam.
Pioterek

Kwestia zamontowania cylindrów. I tutaj zamieszczam zdjęcie silnika w modelu plastikowym
Obrazek
Daniel

Post autor: Daniel »

dzięki bardzo.
Pioterek

Witam wszystkich po przerwie. Prace posuwają się pomału do przodu i budowa zbliża się małymi kroczkami do końca.
Żeby nie było że próżnowałem :)
Obrazek
Obrazek

Przez ten okres samolot otrzymał podwozie, zbiorniki paliwa,śmigło oraz uzbrojenie. Do wykonania została jeszcze osłona kabiny pilota, celownik i elementy w kształcie półksiężyca znajdujące się we wnęce kadłuba w której chowa się podwozie główne.
Awatar użytkownika
punto

Post autor: punto »

Mi się nawet podoba tylko te białe linie :!: przydałby się retusz :D

tyle że ja mam ten sam problem nie bardzo stać mnie na zakup farbek
ale staram się retuszować tym co mam rożnego typu ołówkami markerami czy kredkami i od razu lepiej model wygląda
:lol:
Pioterek

Witaj punto. Tę pierwszą relację i ten model traktuję niejako na rozprostowanie kości palców po długim nieklejeniu i relację jako testową. Białe linie i brak dokładności to tylko mój pośpiech. Myślę, że każdy kolejny model i każda następna relacja będą zmierzały ku większej dokładności.
Pioterek

Obrazek

Budowa dobiegła końca. Chciałem podziękować wszystkim którzy tu zaglądali. Mam nadzieję że się wkrótce zobaczymy przy okazji nowej relacji. Jak wcześniej pisałem - relacja jak i budowa były rodzajem treningu i przygotowaniem do lepszej i dokładniejszej budowy oraz relacji.
To tyle. Pozdrawiam Piotr :).
Awatar użytkownika
Piterski
x 10

Post autor: Piterski »

Gratuluje i proszę o dokładniejszą i pełniejszą sesje zdjęciową modelu.
Wygląda obiecująco i chętnie bym się przyjrzał mu z bliska i w innych ujęciach.
W budowie: Halny;
ODPOWIEDZ