Relacja z budowy: Ford Aeromax- plastik
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
Relacja z budowy: Ford Aeromax- plastik
Witam serdecznie!!
Wczoraj około godziny 15 nabyłem drogą kupna wspaniały (jak dla mie przynajmniej ) model!! Jest to produkt firmy ITALERI: FAR WEST TRUCKING. Zaraz po tym ja zacznie sie przerwa świąteczna (juz od piątku ) zaczynam prace nad tym "potworem"! I tu właśnie chciałbym juz teraz zaprosić wszystkich do śledzenia postępujących prac i zgłaszania ewentualnych uwag i propozycji!! Model jest w skali 1:24 i jego całkowita długość po sklejeniu bedzie wynosiła 87 cm.!! Zapraszam w krótce
Wczoraj około godziny 15 nabyłem drogą kupna wspaniały (jak dla mie przynajmniej ) model!! Jest to produkt firmy ITALERI: FAR WEST TRUCKING. Zaraz po tym ja zacznie sie przerwa świąteczna (juz od piątku ) zaczynam prace nad tym "potworem"! I tu właśnie chciałbym juz teraz zaprosić wszystkich do śledzenia postępujących prac i zgłaszania ewentualnych uwag i propozycji!! Model jest w skali 1:24 i jego całkowita długość po sklejeniu bedzie wynosiła 87 cm.!! Zapraszam w krótce
Zapewne chodzi Ci o naczepe więc wyjaśniam: W komplecie załatwili to duuuuużą kalką. Jest wykonana bardzo ładnie i starannie. Nadruki są piękne. Myślełem żeby coś samemu namalować tam ale chiba sie jeszcze nie podejme takiego zadania i skorzystam z kalki. BTW już mi sie włos na d...głowie jeży jak pomyśle o nakadaniu tego "kawała". Apropo, miał ktoś moze styczność z preparatami do rozmiękczania kalki czy coś takiego? Coś o tym kiedyś słyszałem że dobre i sie extra nakłada wtedy na karbowane powieszchnie i wogule. Zna to moze ktoś z autopsji????Kinio pisze:Będzie tak pomalowany?
Święta prawda!! Od razu ten zestawik wpadł mi w oko i od razu wiedziałem ze juz nie odpuszcze do puki go nie zdobede A w sieci to juz siedze od wczoraj i zbieram wszelkie zdjecie Jak by ktoś z Was sie przypadkiem natknął na jakieś ciekawe materiały to bardzo prosze na priv albo jakis namiar!!ergie pisze:Tiaaaaaaaaaaaaai Ford Aeromax to piekną cieżaroweczka. Pogrzeb w sieci znajdziesz trochę zdjątek i będziesz mógł ja podpicować
- Radek Zamość
Co do płynów pod i na kalkomanie - większość osób, których wypowiedzi czytałem, lub słyszałem, poleca wyroby Sol ( kurde, zapomniałem jak się to nazywa w całości ). Używanie ich poleca się albo w przypadku kalkomani grubych, albo w przypadku, gdy podkład klejowy jest słaby, albo gdy powierzchnia na którą nakładasz jest mocno nierówna. Nie wiem jak wygąda bok tej ciężarówki, ale chyba jest to gładka powierzchnia? Wtedy korzystanie z płynów nie ma większego sensu. Przed nałożeniem kalek powinieneś polakierować wszystkie miejsca lakierem błyszczącym, aby zapobiec srebrzeniu się kalomanii. Zamiast lakieru ja używałem płynu do podłóg - Sidoluks. Po nałożeniu kalek jeszcze raz Sidoluks i ewentualne przetarcie bardzo drobnym papierem ściernym nierówności, o ile są. Papier to od 1200 wzwyż. Na kniec jakiś firmowy lakier taki jak na samochodzie, czyli błyszczący, lub półmat - nie wiem jaki powinien być.
Inna sprawa to nałożenie takiej, chyba ponad 40 cm kalki, osobiście zdecydowałbym się na pocięcie je na kilka kawałków.
gulus niezobowiązująco
Inna sprawa to nałożenie takiej, chyba ponad 40 cm kalki, osobiście zdecydowałbym się na pocięcie je na kilka kawałków.
gulus niezobowiązująco