*[Galeria/Inne] PRL-owska budowa - a chłopaki na pifku.
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
*[Galeria/Inne] PRL-owska budowa - a chłopaki na pifku.
Siemanos.
Ostatnio tak sobie patrzyłem na tą moją betoniarkę i doszedłem do wniosku, że trzeba coś tam pozmieniać. Zbudowałem takie oto coś. W teorii jest to fragmencik budowy domku jednorodzinnego w czasach PRL-u. Budowlańcy, jak to wtedy było w zwyczaju, o sprzęt mocno nie dbali, więc uwalony jak nieboskie stworzenie. A, że dziś dość ciepło to w ramach „przerwy” chłopaki wyskoczyli na pifko. No i plac budowy wygląda tak …
Ostatnio tak sobie patrzyłem na tą moją betoniarkę i doszedłem do wniosku, że trzeba coś tam pozmieniać. Zbudowałem takie oto coś. W teorii jest to fragmencik budowy domku jednorodzinnego w czasach PRL-u. Budowlańcy, jak to wtedy było w zwyczaju, o sprzęt mocno nie dbali, więc uwalony jak nieboskie stworzenie. A, że dziś dość ciepło to w ramach „przerwy” chłopaki wyskoczyli na pifko. No i plac budowy wygląda tak …
Ostatnio zmieniony pt wrz 26 2008, 21:01 przez Astra28, łącznie zmieniany 1 raz.
Witaj Astra. Pozwolisz że wtrącę kilka słów dotyczącej zapału do pracy pifkujących w tamtych czasach . Jak pamiętasz często i gęsto panowie idąc na pifko zapominali że w betoniarce zostawała zaprawa co kończyło się tym że następnego dnia betoniarka dostawała kilka młotków co widać było po zgrabnych wgnieceniach na gruszce . Jeśli chodzi o ocenę samego modelu to się nie wypowiem ze względu na swoje doświadczenie. Powiem tylko że bardzo mi się podoba.
- Bartosz B.
- x 7
Ciekawy pomysł, a jak już jest koncert życzeń to ja bym tu widział worki z cementem;)
z czego ta trawka ?
z czego ta trawka ?
Ostatnio zmieniony sob wrz 27 2008, 11:24 przez Bartosz B., łącznie zmieniany 1 raz.
Siemanos.
Dzięki za miłe słowa. No wszystkiego na ten kawałek deseczki to się nie dało już upchnąć, ale może następnym razem zrobi się coś większego
PS trawka została zakupiona w Modelarskim i pryśnięta na różne odcienie dla nadania efektu zabrudzenia.
Dzięki za miłe słowa. No wszystkiego na ten kawałek deseczki to się nie dało już upchnąć, ale może następnym razem zrobi się coś większego
PS trawka została zakupiona w Modelarskim i pryśnięta na różne odcienie dla nadania efektu zabrudzenia.
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - Niech karton będzie z Wami !!!
W pracy robię TO, a w domu TO. This is my OCCUPATION
W pracy robię TO, a w domu TO. This is my OCCUPATION
Apropos tamtych czasów to przypomniał mi się tekst często słyszany na budowie - "czego się opierasz o betoniarkę i tu padała odpowiedź - bo mi się łopata złamała kierowniku , i jeszcze jedna sprawa dotycząca sprzętu używanego na budowach to taczka ale ta z metalowym kółkiem i płaskownikami zamiast szprych gdzie po jakimś czasie "prawidłowego" użytkowania kiedy się lekko zwichrowało to słychac było charakterystyczny odgłos wiesz jaki -
W związku z tą taczką i odgłosem wydawanym przypomniał mi się stary dowcip
Pietrek obsługujący taczkę idzie do majstra i mówi-panie majster ja już nie mogę tego wytrzymć ta taczka wciąż robi takie zip....., zip....., zip....., już mi głowa od tego pęka , ja się zwalniam. A majster na to- ty się Pietrek nie zwalniasz to ja cię zwalniam bo ta taczka nie powinna robić zip..., zip...., zip...., tylko zip,zip.zip .
A dioramka -bajka , tak trzymać ,GRATULUJĘ!
Pietrek obsługujący taczkę idzie do majstra i mówi-panie majster ja już nie mogę tego wytrzymć ta taczka wciąż robi takie zip....., zip....., zip....., już mi głowa od tego pęka , ja się zwalniam. A majster na to- ty się Pietrek nie zwalniasz to ja cię zwalniam bo ta taczka nie powinna robić zip..., zip...., zip...., tylko zip,zip.zip .
A dioramka -bajka , tak trzymać ,GRATULUJĘ!