*[Relacja/Kolej] Bn2t FREUDENSTEIN - Modelik
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Witaj
No nie obijaj się ...
Z niecierpliwością czekam na efekt ostateczny. Teraz dopiero zwróciłem uwagą na szyny. Cosik jakieś metalowe?
Znalazłem namiar na firmę w Krakowie, która ma szyny do skali 1:25 ale nie odpowiedziała.
Px48 ... w planach?
No, no ... rozbujało nam się towarzystwo kolejowe. Super!!!
Już czekam na relację bo model leży na szafie
No nie obijaj się ...
Z niecierpliwością czekam na efekt ostateczny. Teraz dopiero zwróciłem uwagą na szyny. Cosik jakieś metalowe?
Znalazłem namiar na firmę w Krakowie, która ma szyny do skali 1:25 ale nie odpowiedziała.
Px48 ... w planach?
No, no ... rozbujało nam się towarzystwo kolejowe. Super!!!
Już czekam na relację bo model leży na szafie
niki68 nie obijam się a dowodem będzie skromna galeria końcowa
I stało się, upragniony koniec nastąpił, aczkolwiek nie taki upragniony bo ciufe kleiło się bardzo przyjemnie. Mój główny cel to było ukończenie modelu i sklejenie go w miarę poprawnie a więc myślę że mi się udało. Wielkie dzięki wszystkim kibicującym mojej relacji, liczba odsłon ponad 4700 to dla mnie wielkie zaszczyt - to nic że 2500 sam na klikałem
Tak, szyny są mosiężne kupione w http://www.conrad.de nie mają przekroju szyny kolejowej ale raczej budowlanej.
Px w planie i to od jutra czeka na mnie na poczcie aż go odbiorę.
Specjalne podziękowania dla kolegi Astra28
Natknąłem się na watę przeszukując szafkę i ot co mi wpadło do głowy
szkoda że nie produkują czarnej
I stało się, upragniony koniec nastąpił, aczkolwiek nie taki upragniony bo ciufe kleiło się bardzo przyjemnie. Mój główny cel to było ukończenie modelu i sklejenie go w miarę poprawnie a więc myślę że mi się udało. Wielkie dzięki wszystkim kibicującym mojej relacji, liczba odsłon ponad 4700 to dla mnie wielkie zaszczyt - to nic że 2500 sam na klikałem
Tak, szyny są mosiężne kupione w http://www.conrad.de nie mają przekroju szyny kolejowej ale raczej budowlanej.
Px w planie i to od jutra czeka na mnie na poczcie aż go odbiorę.
Specjalne podziękowania dla kolegi Astra28
Natknąłem się na watę przeszukując szafkę i ot co mi wpadło do głowy
szkoda że nie produkują czarnej
- Precyzyjny
- x 25
Jak na pierwszy model parowozu to wyszło całkiem dobrze. Model zrobiony czysto, starannie, chociaż nie ustrzegł się Kolega poważnego błędu. Właśnie przejrzałem całą relację dokładnie i na podstawie poniższych zdjęć, pochodzących z tej relacji, stwierdzam, że źle przyklejone zostały koła. Po obu stronach parowozu koła są ustawione identycznie, a te znajdujące się bliżej ciebie powinny być obrócone wszystkie o 90 stopni w prawo.
[/url]
[/url]
Wada dla laika kolejowego będzie niewidoczna, ale lepiej przy następnych parowozach przyklejaj koła poprawnie jak na poniższym zdjęciu.
Zwróć uwagę jak są umieszczone przeciwwagi. Zasada dotyczy wszystkich parowozów.
Gratuluje ukończenia modelu.
[/url]
[/url]
Wada dla laika kolejowego będzie niewidoczna, ale lepiej przy następnych parowozach przyklejaj koła poprawnie jak na poniższym zdjęciu.
Zwróć uwagę jak są umieszczone przeciwwagi. Zasada dotyczy wszystkich parowozów.
Gratuluje ukończenia modelu.
Pozdrawiam
Precyzyjny
Na warsztacie: parowóz Pu29
Ukończone: parowóz Ty2, parowóz Ol49, parowóz TKp30
* * *
Precyzyjny
* * *
Na każdej lokomotywie posiadającej napęd wiązarowy. Parę wyjątków znalazłoby się w czasach bardzo pionierskich parowozów, ale to pojedyńcze sztuki. Troszkę bardziej skomplikowane to jest w parowazach więcej niż dwucylindrowych, tam przeciwwaga niekoniecznie musi być naprzeciw korby, i tu najlepiej oprzeć się na dokumentacji jakiejś, choć same korby bedą też tak przesunięte. Przesunięcie wynika z uniknięcia martwej pozycji, kiedy korby by były w takim położeniu, że pchając/ciągnąc korbowód nie dałoby się obrócić kół.
- Precyzyjny
- x 25
W każdym znanym mi parowozie koła są tak ustawione. Nie dotyczy to może jedynie pierwszych prymitywnych konstrukcji z pierwszej połowy XIX wieku. W lokomotywach nie, bo nie każda lokomotywa musi być parowozem.
Gdybyś chciał wiedzieć coś więcej, zadaj pytanie Kierownikowi w dziale "To co jeździ a nie lata" wątek "Kolej - co i jak?"
Gdybyś chciał wiedzieć coś więcej, zadaj pytanie Kierownikowi w dziale "To co jeździ a nie lata" wątek "Kolej - co i jak?"
Pozdrawiam
Precyzyjny
* * *
Precyzyjny
* * *