[Relacja] Parowóz OL-49 "Modelik"
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Kek,
Na wstepie: zycze Ci jak najwiecej zdrowia. Trzymaj sie
Bardzo ciesze sie, ze wrociles do starej pasji - pielegnuj ja i rozwijaj. To w koncu w tym wszystkim co robimy przynosi nam mnostwo radosci. Czasem nawet nie wiemy jak bardzo to dla nas wazne.
Z tym Smokiem nie przesadzaj jest OK. Ja niestety nie mam teraz jakos czasu i wszystko lezy odlogiem. Ty sklejasz - ciesz sie i juz nie odstawiaj hobby na bok Przynajmniej poogladam sobie Was - klejacych sklejaczy Sam pozostane w gronie... teoretykow ;)
W sprawie OL sie nie wymadrzam, bo kolejowe to dla mnie wybitnie czarna magia ;)
Nie wiem jakie farbu stosujesz do retuszu, ale rzeczywiscie zwyklymi pastelami, ba nawet plakatowkami szkolnymi, mozna czynic cuda
Pozdrawiam
Glutation
Na wstepie: zycze Ci jak najwiecej zdrowia. Trzymaj sie
Bardzo ciesze sie, ze wrociles do starej pasji - pielegnuj ja i rozwijaj. To w koncu w tym wszystkim co robimy przynosi nam mnostwo radosci. Czasem nawet nie wiemy jak bardzo to dla nas wazne.
Z tym Smokiem nie przesadzaj jest OK. Ja niestety nie mam teraz jakos czasu i wszystko lezy odlogiem. Ty sklejasz - ciesz sie i juz nie odstawiaj hobby na bok Przynajmniej poogladam sobie Was - klejacych sklejaczy Sam pozostane w gronie... teoretykow ;)
W sprawie OL sie nie wymadrzam, bo kolejowe to dla mnie wybitnie czarna magia ;)
Nie wiem jakie farbu stosujesz do retuszu, ale rzeczywiscie zwyklymi pastelami, ba nawet plakatowkami szkolnymi, mozna czynic cuda
Pozdrawiam
Glutation
"No, kończ Władziu i robimy"
- Mechanik_Orzechowski
Dzięki @Glutation. Z chorobą walczę i mimo, że boli nie poddaję się. Wracam z pracy, robię w domu co trzeba i zasiadam w swoim kąciku aby posklejać kolejne elementy OL-ki. Trochę mnie dołują inne relacje bo wykonane przez forumowiczów modele zwalają z nóg, ale robię co mogę... i chyba czas na lepsze okulary
Tymczasem nowe elementy zostały powycinane.
Części listew napędu, tutaj jeszcze w pierwotnej wersji. Dopasowując je na sucho postanowiłem je jednak podkleić tekturą, wydawały mi się trochę za cienkie i zbyt wiotkie.
Tymczasem nowe elementy zostały powycinane.
Części listew napędu, tutaj jeszcze w pierwotnej wersji. Dopasowując je na sucho postanowiłem je jednak podkleić tekturą, wydawały mi się trochę za cienkie i zbyt wiotkie.
Witam i na pocztku jak i pozostali forumowicze kolejowi zycze zdrowia i kibicuje z całych sil co prawda nie jestem znawca modeli kolejowch choc sam sie od niedawna zarazilem tym typem modelarstwa to sam pojałem walke z OL-ka ,co prawda tak samo jak ty zgadzam sie ze jest kilka niedorobek ale tworczosc i podgladanie zrobionych rewelacyjnie parowozów pomaga .Obserwował bede z ciekawoscia twoja OL-ke.
Witaj @lajkonik - sam już wiem, że chęci to trochę mało. A Oni tutaj wszystko tak fajnie robią...
No ale nie ma co się poddawać. Poskładałem trochę części do kupy...
Mam tylko problem (zwróćcie uwagę na ostatnie zdjęcie), jak ma przechodzić ta "wajcha" od cylindra hamulcowego. U mnie za diabła nie chce się zmieścić w wycięciu części nr 7. Trzeba zmienić tą część, czy zmniejszyć cylinder?
No ale nie ma co się poddawać. Poskładałem trochę części do kupy...
Mam tylko problem (zwróćcie uwagę na ostatnie zdjęcie), jak ma przechodzić ta "wajcha" od cylindra hamulcowego. U mnie za diabła nie chce się zmieścić w wycięciu części nr 7. Trzeba zmienić tą część, czy zmniejszyć cylinder?
- Maverick33
- x 4
Witaj
Dopiero dzisiaj zobaczyłem fotki. Ta dźwignia jest całkowicie do przerobienia. Dopasuj ją jak zbudujesz układ hamulcowy. Ma całkowicie nie pasujące do reszty wymiary. Ja przynajmniej tak stwierdziłem w swoim modelu. Jest zbyt niska i kąt odgięcia się nie zgadza. Nie wklejaj wału hamulcowego, zrób układ hamulcowy (wcześniej oczywiście koła) i dorób w odpowiednich wymiarach. Gratuluję tempa pracy.
Pozdrawiam
Dopiero dzisiaj zobaczyłem fotki. Ta dźwignia jest całkowicie do przerobienia. Dopasuj ją jak zbudujesz układ hamulcowy. Ma całkowicie nie pasujące do reszty wymiary. Ja przynajmniej tak stwierdziłem w swoim modelu. Jest zbyt niska i kąt odgięcia się nie zgadza. Nie wklejaj wału hamulcowego, zrób układ hamulcowy (wcześniej oczywiście koła) i dorób w odpowiednich wymiarach. Gratuluję tempa pracy.
Pozdrawiam
- Precyzyjny
- x 25
Witam, Kolega chyba niezbyt dokładnie zapoznał się z moją relacją budowy Ol49. Opisałem tam wszystkie błędy i sposoby ich rozwiązania, także i z tą dźwignią. Odświeżyłem swoją relację, więc znajdziesz ją teraz w pobliżu swojej na początku tego działu. W ostatnim wpisie masz dalsze wskazówki.
Poprzyglądam się Twojej relacji, jakby co zawsze możesz zapytać, jak nie będziesz czegoś wiedział.
Poprzyglądam się Twojej relacji, jakby co zawsze możesz zapytać, jak nie będziesz czegoś wiedział.
Pozdrawiam
Precyzyjny
Na warsztacie: parowóz Pu29
Ukończone: parowóz Ty2, parowóz Ol49, parowóz TKp30
* * *
Precyzyjny
Na warsztacie: parowóz Pu29
Ukończone: parowóz Ty2, parowóz Ol49, parowóz TKp30
* * *
Dzięki @Precyzyjny - faktycznie przeoczyłem ten fragment, chociaż Twoją relację czytałem kilka razy. Ślepota czy co? Nie wiem jeszcze jak to rozwiążę ale jakoś trzeba będzie. Na razie przeraża mnie ilość kół do wycięcia, masakra! Pewnie kilka tygodni na to zejdzie. Ciężki los papierowego budowniczego... Pozdrawiam.
Witam Serdecznie
to i ja się poprzyglądam powstawaniu ciekawego modelu jakim niewątpliwie jest ten parowozik, tym bardziej, że trzeba w taki model włożyć naprawdę ogrom pracy. Życzę dużo cierpliwości i powodzenia w dalszej budowie i dołączam się do innych życzeń - Duuuuuuuuuuużo zdrówka
Pozdrawiam
to i ja się poprzyglądam powstawaniu ciekawego modelu jakim niewątpliwie jest ten parowozik, tym bardziej, że trzeba w taki model włożyć naprawdę ogrom pracy. Życzę dużo cierpliwości i powodzenia w dalszej budowie i dołączam się do innych życzeń - Duuuuuuuuuuużo zdrówka
Pozdrawiam
Moje relacje:
www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=(XXXXX)
UKOŃCZONE:
Przyczepa PN 1,5 (8691); Schienenwolf (15903); H.L. Hunley (12780); Katapulta (12916); T-24 (13216); TKW (14149); Kapliczka (14675); Ł-34
W BUDOWIE:
P. Kolei Wilanowskiej; BM-13 "Katiusza"
www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=(XXXXX)
UKOŃCZONE:
Przyczepa PN 1,5 (8691); Schienenwolf (15903); H.L. Hunley (12780); Katapulta (12916); T-24 (13216); TKW (14149); Kapliczka (14675); Ł-34
W BUDOWIE:
P. Kolei Wilanowskiej; BM-13 "Katiusza"