*[Relacja/Inne] Pantherturm I - projekt własny
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
*[Relacja/Inne] Pantherturm I - projekt własny
Witam,
Chciałbym dziś pokazać mój kolejny projekt. Jest to model niemieckiego bunkra z wieżą Pantery. Oficjalna nazwa to Pantherturm I. Takie stanowiska ogniowe Niemcy budowali w wielu miejscach a szczególnie we Włoszech. Było kilka rodzajów bunkrów i samych wież. Do tego modelu wybrałem podstawowy, typowy bunkier ze zmodyfikowaną wieżą Pantery (wzmocniona płyta górna i brak wieżyczki na wieży). Wybrałem to coś właściwie, aby coś szybko zaprojektować i nauczyć się "malowania", czyli nakładania tekstur i nakładania kamuflażu na części modelu.
Model opracowałem na podstawie książki AJ PRESS Panther vol.6 oraz materiałów dostępnych na Internecie. Zacząłem oczywiście od rysunków w 3D:
Po narysowaniu modelu i rozwinięciu części zacząłem sklejanie od bunkra:
Następna była wieża:
Osłona działa i lufa z hamulcem:
Bunkier z wieżą (jeszcze nie kompletną) prezentuje się tak:
Wyszedł mi modelik chyba prosty i nietypowy. Ale za to nauczyłem się malowania:) Pozostało mi jednie połączyć wszystko w całość i gotowe. Wkrótce pokażę gotowy modelik.
Michał
Chciałbym dziś pokazać mój kolejny projekt. Jest to model niemieckiego bunkra z wieżą Pantery. Oficjalna nazwa to Pantherturm I. Takie stanowiska ogniowe Niemcy budowali w wielu miejscach a szczególnie we Włoszech. Było kilka rodzajów bunkrów i samych wież. Do tego modelu wybrałem podstawowy, typowy bunkier ze zmodyfikowaną wieżą Pantery (wzmocniona płyta górna i brak wieżyczki na wieży). Wybrałem to coś właściwie, aby coś szybko zaprojektować i nauczyć się "malowania", czyli nakładania tekstur i nakładania kamuflażu na części modelu.
Model opracowałem na podstawie książki AJ PRESS Panther vol.6 oraz materiałów dostępnych na Internecie. Zacząłem oczywiście od rysunków w 3D:
Po narysowaniu modelu i rozwinięciu części zacząłem sklejanie od bunkra:
Następna była wieża:
Osłona działa i lufa z hamulcem:
Bunkier z wieżą (jeszcze nie kompletną) prezentuje się tak:
Wyszedł mi modelik chyba prosty i nietypowy. Ale za to nauczyłem się malowania:) Pozostało mi jednie połączyć wszystko w całość i gotowe. Wkrótce pokażę gotowy modelik.
Michał
-
- x 1
Witam,
PDFa z modelem Pantherturm-a udostępniłem na depositfiles.com (33.57MB).
Zainteresowanych zapraszam.
Pozdrawiam
Michał
PDFa z modelem Pantherturm-a udostępniłem na depositfiles.com (33.57MB).
Zainteresowanych zapraszam.
Pozdrawiam
Michał
Pięknie wymodelowana wieża w Rh. Nie chciałbyś zrobić tutoriala na ten temat??
To forum pewnie znasz: http://forum.rhino3d.pl/
jak nie to zapraszam.
Bardzo liczę na tutka.
To forum pewnie znasz: http://forum.rhino3d.pl/
jak nie to zapraszam.
Bardzo liczę na tutka.