[Relacja] MAN LE180C MODELIK
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
26 lutego 2009 czwartek
Witam!
Wczoraj niestety nie zdążyłem już wstawić fotek, ale zrobię to dzisiaj.
A więc:
Zakończyłem prace nad elementami wałów napędowych i tylnego mostu.
Są już zamontowane i wyretuszowane. W zasadzie z podwozia został do zrobienia tylko wydech, ale cały czas szukam odpowiedniego drutu/przewodu na rury wydechowe. A napęd przedstawia się tak:
widok ogólny
zbliżenie na łożysko
i na tylny most napędowy
Może nie jest idealnie ale wygląda nieźle
Teraz rozpocząłem składać kabinę
mam już gotową płytę podłogową i elementy zawiasów, oraz środkowy tunel. Dzisiaj chcę skończyć deskę rozdzielczą, kolumnę kierownicy i fotele.
Na razie wygląda to tak
bez tunelu
z tunelem
Na razie tyle
Pozdro
Witam!
Wczoraj niestety nie zdążyłem już wstawić fotek, ale zrobię to dzisiaj.
A więc:
Zakończyłem prace nad elementami wałów napędowych i tylnego mostu.
Są już zamontowane i wyretuszowane. W zasadzie z podwozia został do zrobienia tylko wydech, ale cały czas szukam odpowiedniego drutu/przewodu na rury wydechowe. A napęd przedstawia się tak:
widok ogólny
zbliżenie na łożysko
i na tylny most napędowy
Może nie jest idealnie ale wygląda nieźle
Teraz rozpocząłem składać kabinę
mam już gotową płytę podłogową i elementy zawiasów, oraz środkowy tunel. Dzisiaj chcę skończyć deskę rozdzielczą, kolumnę kierownicy i fotele.
Na razie wygląda to tak
bez tunelu
z tunelem
Na razie tyle
Pozdro
2 marca 2009 poniedziałek
Witam!
Przez weekend prace posunęły się do przodu, tak więc:
zmontowałem całą deskę rozdzielczą, oraz kolumnę kierownicy wraz z kółkiem. Zostały zamontowane także fotele. Brakuje tylko dźwigni zmiany biegów, którą wykonam dziś.
Tak wygląda wnętrze, wykonałem też poszycie zewnętrzne kabiny, brakuje tylko detali na tylnej ściance, oraz owiewek, przedniej szyby i innych drobiazgów.
Fotki:
Na dziś tyle. Mam już rozpoczęty zderzak, chcę też skończyć dzisiaj kabinę.
Pozdrawiam
Witam!
Przez weekend prace posunęły się do przodu, tak więc:
zmontowałem całą deskę rozdzielczą, oraz kolumnę kierownicy wraz z kółkiem. Zostały zamontowane także fotele. Brakuje tylko dźwigni zmiany biegów, którą wykonam dziś.
Tak wygląda wnętrze, wykonałem też poszycie zewnętrzne kabiny, brakuje tylko detali na tylnej ściance, oraz owiewek, przedniej szyby i innych drobiazgów.
Fotki:
Na dziś tyle. Mam już rozpoczęty zderzak, chcę też skończyć dzisiaj kabinę.
Pozdrawiam
3 marzec 2009 wtorek
Witam!
Wczoraj popracowałem trochę nad zderzakiem. Ponieważ światła w oryginale wydawały mi się trochę proste i sztuczne, postanowiłem co swoje "dołożyć"
Wyciąłem więc otwory świateł i kierunkowskazów i podkleiłem je folią. Zauważyłem, że MAN-y (przynajmnie tak widziałem) mają część szkieł reflektorów przejrzystą, a część lekko matową (zresztą w wycinance "szkło" też jest zróżnicowane. Zrobiłem tak:
1. Wziąłem kawałek folii i położyłem na (WAŻNE) gładkiej powierzchni.
2. Zakryłem część folii taśmą malarską.
3. 3-krotnie przesunąłęm po folii (w jednym kierunku) arkuszem papieru ściernego 600.
4. Oderwałem taśmę malarską.
Efekt: Idealnie równa linia łączenia szkłą przejrzystego i matowego
Nie wiem, czy będzie dobrze widać, ale w realu wygląda bardzo ładnie
Dziś muszę przywieźć od babci stare opakowania po lekach na "kierunki"
Wykonałem też zwierciadła reflektorów z brystolu i folii aluminiowej.
Nie mam tylko na razie pomysłu na żarówki.
Może jakieś sugestie?
Oszkliłem też do końca kabinę i przykleiłem na stałe płytę podłogową
Tak wygląda, na razie zmontowane "na sucho"
Szyba wygląda jakby była pognieciona, ale jest to odbicie mebli w folii
Na dziś tyle
Witam!
Wczoraj popracowałem trochę nad zderzakiem. Ponieważ światła w oryginale wydawały mi się trochę proste i sztuczne, postanowiłem co swoje "dołożyć"
Wyciąłem więc otwory świateł i kierunkowskazów i podkleiłem je folią. Zauważyłem, że MAN-y (przynajmnie tak widziałem) mają część szkieł reflektorów przejrzystą, a część lekko matową (zresztą w wycinance "szkło" też jest zróżnicowane. Zrobiłem tak:
1. Wziąłem kawałek folii i położyłem na (WAŻNE) gładkiej powierzchni.
2. Zakryłem część folii taśmą malarską.
3. 3-krotnie przesunąłęm po folii (w jednym kierunku) arkuszem papieru ściernego 600.
4. Oderwałem taśmę malarską.
Efekt: Idealnie równa linia łączenia szkłą przejrzystego i matowego
Nie wiem, czy będzie dobrze widać, ale w realu wygląda bardzo ładnie
Dziś muszę przywieźć od babci stare opakowania po lekach na "kierunki"
Wykonałem też zwierciadła reflektorów z brystolu i folii aluminiowej.
Nie mam tylko na razie pomysłu na żarówki.
Może jakieś sugestie?
Oszkliłem też do końca kabinę i przykleiłem na stałe płytę podłogową
Tak wygląda, na razie zmontowane "na sucho"
Szyba wygląda jakby była pognieciona, ale jest to odbicie mebli w folii
Na dziś tyle
Prawdę mówiąc o kuleczkach z pochłaniaczy wilgoci nie pomyślałem. Mam tylko nadzieję, że nie znikną po kilku dniach. Ale w końcu nie będę wystawiał go na deszcz
A co do diod - niegłupi pomysł. W tym modelu może już nie, ale w kolejnym mam zamiar wykonać oświetlenie z LED-ów. A co do relacji - niedługo kolejna odsłona.
Pozdrawiam
A co do diod - niegłupi pomysł. W tym modelu może już nie, ale w kolejnym mam zamiar wykonać oświetlenie z LED-ów. A co do relacji - niedługo kolejna odsłona.
Pozdrawiam
Witam
Dziękuję aczkolwiek za szczegółowe śledzenie mojej relacji.
Pozdrawiam
mar0237 nie zrozumieliśmy się. Wykorzystana folia nie pochodzi z mebli, tylko odbijają się w niej meble (dokładnie szafa ubraniowa i mała biblioteczka ) Ot, taki refleks świetlny. Folia na szyby oryginalnie służy (jak zresztą wskazałeś) do bindowania dokumentów. W następnej odsłonie postaram się inaczej "złapać" ujęcie, aby lepiej odwzorowało rzeczywistość - zobaczysz, że folia jest gładka i bez zagnieceń.efekt psuje ta folia z mebli na drugi raz radze użyć foli do bindowania (taka do dokumentów)
Dziękuję aczkolwiek za szczegółowe śledzenie mojej relacji.
Pozdrawiam