Mój skromny dorobek.
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Mój skromny dorobek.
Witam
Zapraszam wszystkich do obejrzenia mojego skromnego dorobku na polu modelarstwa kartonowego. Wiele z tych modeli ma już po kilkanaście a niektóre nawet ponad dwadzieścia lat. Duża ilość nie dotrwała do dnia dzisiejszego (przeprowadzki, młodzieńcze zabawy wojenne z płonącymi modelami … itd.). Nie są to wytwory będące wzorem do naśladowania. W tamtym okresie nie traktowałem tego hobby jako niezłomnego dążenia do doskonałości, a jedynie jako jeden z wielu sposobów spędzania wolnego czasu. Proszę więc potraktować ten post wyłącznie jako ciekawostkę modelarską.
MM nr 5 / 1974
Samochód osobowy Rolls-Royce - Corniche z 1971 r.
MM nr 5 / 1987
Polskie samochody pancerne wzór 28 i 34.
MM nr 12 / 1987
Polski ścigacz artyleryjski S-2 ORP Wilczur.
MM nr 12 / 1986
Czołg lekki Renault R17.
MM nr 1 / 1997
Polski czołg lekki 7 TP.
Model ten poczyniłem parę lat temu po dłuuuższej przerwie. Były tu pierwsze próby wykonania nitów i pierwsze w całości malowanie.
MM nr 4 / 1989
Lekki czołg pływający T-38.
Niezadowolony ze sklejonego 7 TP zamierzałem dokładniej wykonać nowy model - popracować nad nitami i uplastycznić gąsienice przerabiając te, które umieszczone były w wycinance.
MM nr 5 / 1983
Radzieckie lekkie działo samobieżne Su-76
Z zamiarem poczynienia tego modelu nosiłem się już od dłuższego czasu. Powstrzymywała mnie konieczność wykonania plandeki. Do końca nie byłem pewny, z czego i jak ją zrobić. Tu pomocne okazało się forum. Dodatkowo otrzymałem od QN szczegółowo zaprojektowane gąski.
Wszystkie zaprezentowane modele (oprócz działa samobieżnego) były poddane renowacji - podczas przeprowadzki wylądowała na nich półka.
Teraz bawię się z T-54 (MM 3/73).
Następne wycinanki zademonstruję wkrótce, jak tylko znajdę chwilę wolnego czasu i pokonam trudności związane z właściwym fotografowaniem modeli.
Pozdrawiam!
Andrzej
Zapraszam wszystkich do obejrzenia mojego skromnego dorobku na polu modelarstwa kartonowego. Wiele z tych modeli ma już po kilkanaście a niektóre nawet ponad dwadzieścia lat. Duża ilość nie dotrwała do dnia dzisiejszego (przeprowadzki, młodzieńcze zabawy wojenne z płonącymi modelami … itd.). Nie są to wytwory będące wzorem do naśladowania. W tamtym okresie nie traktowałem tego hobby jako niezłomnego dążenia do doskonałości, a jedynie jako jeden z wielu sposobów spędzania wolnego czasu. Proszę więc potraktować ten post wyłącznie jako ciekawostkę modelarską.
MM nr 5 / 1974
Samochód osobowy Rolls-Royce - Corniche z 1971 r.
MM nr 5 / 1987
Polskie samochody pancerne wzór 28 i 34.
MM nr 12 / 1987
Polski ścigacz artyleryjski S-2 ORP Wilczur.
MM nr 12 / 1986
Czołg lekki Renault R17.
MM nr 1 / 1997
Polski czołg lekki 7 TP.
Model ten poczyniłem parę lat temu po dłuuuższej przerwie. Były tu pierwsze próby wykonania nitów i pierwsze w całości malowanie.
MM nr 4 / 1989
Lekki czołg pływający T-38.
Niezadowolony ze sklejonego 7 TP zamierzałem dokładniej wykonać nowy model - popracować nad nitami i uplastycznić gąsienice przerabiając te, które umieszczone były w wycinance.
MM nr 5 / 1983
Radzieckie lekkie działo samobieżne Su-76
Z zamiarem poczynienia tego modelu nosiłem się już od dłuższego czasu. Powstrzymywała mnie konieczność wykonania plandeki. Do końca nie byłem pewny, z czego i jak ją zrobić. Tu pomocne okazało się forum. Dodatkowo otrzymałem od QN szczegółowo zaprojektowane gąski.
Wszystkie zaprezentowane modele (oprócz działa samobieżnego) były poddane renowacji - podczas przeprowadzki wylądowała na nich półka.
Teraz bawię się z T-54 (MM 3/73).
Następne wycinanki zademonstruję wkrótce, jak tylko znajdę chwilę wolnego czasu i pokonam trudności związane z właściwym fotografowaniem modeli.
Pozdrawiam!
Andrzej
Ostatnio zmieniony wt lut 17 2009, 9:30 przez akak, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Przedstawiam następną część mojej kolekcji.
MM nr 12/72
Fokker Dr.I
MM nr 10/85
Samoloty z I wojny światowej: Sopwith - Camel i Triplane
-----------------------------------------------------------------
MM nr 6/87
Polski samolot myśliwski PZL P-24G
MM nr 6/86
Samolot myśliwski Mig 17
Model Kartonowy
Myśliwiec CURTISS 75 HAWK
MM nr 6/83
Niszczyciel eskortowy ORP Ślązak
MM nr 7-8/87
Lekki krążownik brytyjski HMS Penelope
Następne gotowe wycinanki dorzucę, jak tylko doprowadzę je do przyzwoitego stanu.
Pozdrawiam
Andrzej
Przedstawiam następną część mojej kolekcji.
MM nr 12/72
Fokker Dr.I
MM nr 10/85
Samoloty z I wojny światowej: Sopwith - Camel i Triplane
-----------------------------------------------------------------
MM nr 6/87
Polski samolot myśliwski PZL P-24G
MM nr 6/86
Samolot myśliwski Mig 17
Model Kartonowy
Myśliwiec CURTISS 75 HAWK
MM nr 6/83
Niszczyciel eskortowy ORP Ślązak
MM nr 7-8/87
Lekki krążownik brytyjski HMS Penelope
Następne gotowe wycinanki dorzucę, jak tylko doprowadzę je do przyzwoitego stanu.
Pozdrawiam
Andrzej
Ostatnio zmieniony ndz mar 08 2009, 19:04 przez akak, łącznie zmieniany 1 raz.