RP IV: Czyli katamaran na prezent

inne techniki modelarskie - plastik, żywica, drewno itd.

Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita

Edmund_Nita
x 8

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Edmund_Nita »

Witam ponownie szpaczki wszelakie... :lol:

Będzie galeria końcowa. Ale zanim, to podpowiem skąd pomysł na katamaranka. Dawno, dawno temu (tak się kiedyś bajki zaczynały :lol: ) w modelarzu opublikowano planik właśnie takiego czegoś. Autorem był Pan Stanisław Maciejewski login (jak dziś byśmy powiedzieli) - "Dziadek". Zacnego charakteru człowiek. Modelarz, autor planów modelarskich, sędzia "okrętowy". Mojego CRI 1 też oceniał. Dostałem od Niego i od Pana Władysława Cichego (też znana niegdyś postać w modelarstwie okrętowym) 18 punktów za wykonanie modelu w 20 punktowej wówczas skali (klasa EK, jakby ktoś był ciekaw - modele redukcyjne okrętów, jakby ktoś był jeszcze bardziej ciekaw... :lol: ).
No i właśnie, gdzieś około roku 1965 zbudowałem na podstawie planów "Dziadka" tego prymitywnego dwukadłubowca. Plany były opublikowane we wczesnych latach 60-tych ubiegłego wieku w miesięczniku "Modelarz" (z pewnością przed 1964 rokiem - to pamiętam).
Ponieważ aktualnie nie dysponuję tymi planami, modelik odtworzyłem z pamięci. Może zatem nieznacznie różnić się od tego, co w planach. Zawsze mogę powiedzieć, że zbudowałem model łódki sąsiada tego tambylca, którego łódkę obrysował "Dziadek" (tak właśnie odwraca się kota ogonem... :lol:).

Dosyć gadania. Teraz obrazki:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Cały czas podpuszczałem, że on dla teściowej, ten prezencik będzie. Nie będzie. Dla mojego Krzycha od zajączka będzie. Tak będzie... :lol: :lol: :lol:

Ale żeby nie było..., aproposik też będzie...:

Matka do córki:
- Twój nowy absztyfikant napawa mnie takim obrzydzeniem, że z przyjemnością zostanę jego teściową... :lol: :lol: :lol:

Bye, bye...
Awatar użytkownika
zxcvbnm1971

Post autor: zxcvbnm1971 »

:spoko:
Obrazek
"Trochę więcej wiedzy oświeci naszą drogę" Yoda
Awatar użytkownika
wk82

Post autor: wk82 »

Śliczny katamaran Edmundzie. Przepiękne wykonanie - rzeczywiście, te białe "linki" dodają tej "łódeczce" tego czegoś
:spoko:
Pozdrawiam Serdecznie :)
Moje relacje:
www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=(XXXXX)
UKOŃCZONE:
Przyczepa PN 1,5 (8691); Schienenwolf (15903); H.L. Hunley (12780); Katapulta (12916); T-24 (13216); TKW (14149); Kapliczka (14675); Ł-34
W BUDOWIE:
P. Kolei Wilanowskiej; BM-13 "Katiusza"
Awatar użytkownika
herbaciany

Post autor: herbaciany »

Dla mnie -jako zwolennika zabawy w drewnie-piękny model to jest :!:
To co?Teraz rejsik dookoła świata?
Edmund_Nita
x 8

Właśnie przez te białe linki chciałem osiągnąć to "coś"... :lol:

Herbaciany, skoro lubisz takie drewniane cóś, to dla Ciebie specjalnie będzie zajączek. Musisz mi jednak dać trochę szansy, bo sprawa deczko potrwa. Mogę tylko dodać, że nie będzie białych linek, bo zamiast tego "coś" chciałem uzyskać "prawdziwość"... ;-)
Edmund_Nita
x 8

No to zgodnie z obietnicą, coś drzewnianego dla Herbacianego od zajączka światecznego przez Mundzia zrobionego, ego..., ego..., ego... :lol: :lol: :lol:

To coś, to model Jangady. Kto obznajomiony ze sprawami morskimi wie, że jangada to taka prymitywna tratwa z balsy biednych rybaków brazylijskich, używana przez nich do połowów morskich u wybrzeży Atlantyku. Jako materiał referencyjny posłużyły mi jeden rysunek perspektywiczny z encyklopedii Larousse'a pt. "Dawne statki i okręty" oraz parę fotek ze starych roczników miesięcznika "Morze". Reszta, to moja wyobraźnia. O tu jest:

Kumpel - wędkarz, jak zobaczył te bale z balsy, powiedział, że chyba mi odbiło - tyle spławików zmarnować... :lol: :lol: :lol:

P.S.: Co do przyszłości Dżejdij, to będzie coś drzewnianego znowu. Tytuł wątku już nawet wymyśliłem "Coś z czegoś w czymś", he, he..., znowu zagadeczka, jak to u Mundzia... :lol: :lol: :lol:

Pozdrowienia dla wszystkich... :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
herbaciany

Post autor: herbaciany »

Dziękuje za wodnego zajączka !!!To chyba na lany poniedziałek ,żeby nie utonąć :D Piękna flota ciepłych wód tutaj powstaje.
Awatar użytkownika
Piterski
x 8

Post autor: Piterski »

Zaskakujesz Mundziu na każdym kroku, ale to miłe pooglądać takie niespodzianki :)
W budowie: Halny;
Awatar użytkownika
Kwiatek

Post autor: Kwiatek »

Skończony prezentuje się świetnie, miło popatrzeć na takie rzeczy w oderwaniu od okrętów czy innych metali z lufami skierowanymi wprost na czerep oglądającego :)
Ukończone: T-40, Przodek
Robione: T-26, Monitor "Warszawa"
Edmund_Nita
x 8

Cieszę się sokoliki, że Wam się podoba... :lol: :lol: :lol:

Zapomniałem dodać, że dla zięcia też coś wysmyczyłem. Niestety z lufą... :lol: :lol: :lol: :

Obrazek Obrazek

No i jeszcze zajączek dla wszystkich loveshipperów ;-) prosto znad rzeki, gdzie zwodzony most... ;-) Niestety pogoda tu mglista, to i fotka podobna... :lol: :lol: :lol: :

Obrazek

Niestety pogodę zapowiadają dalej taką samą. Szkoda, bo fajne łajby nieraz można zdjąć.

Dobranoc... :lol: :lol: :lol:
ODPOWIEDZ