*[Relacja/Okręt] Barka Desantowa LCM(3).
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
- Jacek Bula
Witam.
Jeżeli ta relacja nadal ma zainteresowanie, zająłem się sterówką nie jest jeszcze ukończona, ale prace powoli idą do przodu...
Na pierwszy ogień poleciał pulpit sterowniczy:
Zostało do zrobienia jeszcze koło sterownicze i przyklejenie go do sterówki.
Następnie zacząłem tworzyć sterówkę:
Nie jest jeszcze zamknięta, ale będzie kiedy wszystkie elementy umieszczę w środku.
A z tego co mam mała przymiareczka na sucho
Pozdrawiam Jacek.
Jeżeli ta relacja nadal ma zainteresowanie, zająłem się sterówką nie jest jeszcze ukończona, ale prace powoli idą do przodu...
Na pierwszy ogień poleciał pulpit sterowniczy:
Zostało do zrobienia jeszcze koło sterownicze i przyklejenie go do sterówki.
Następnie zacząłem tworzyć sterówkę:
Nie jest jeszcze zamknięta, ale będzie kiedy wszystkie elementy umieszczę w środku.
A z tego co mam mała przymiareczka na sucho
Pozdrawiam Jacek.
- Jacek Bula
Witajcie.
Żeby nie było, działam dalej
Dłubię nad sterówką, oto efekty:
Teraz przymierzam się do zrobienia gaśnicy a wysika będzie, bo niecałe 3 cm, a więc niewiele większa od grosza
AKTUALIZACJA
Gaśnica gotowa do użycia
Z tego wszystkiego zapomniałem dołożyć grosza do samej gaśnicy, choć już przyklejona, dało się jeszcze grosik umieścić
A tak oto wygląda przymiareczka sterówki do barki, chyba pasuje?
Ps. rufa idzie jeszcze do poprawy, a mianowicie to co jest niebieskie...
No ale sterówka i gaśnica...
Pozdrowienia.
Żeby nie było, działam dalej
Dłubię nad sterówką, oto efekty:
Teraz przymierzam się do zrobienia gaśnicy a wysika będzie, bo niecałe 3 cm, a więc niewiele większa od grosza
AKTUALIZACJA
Gaśnica gotowa do użycia
Z tego wszystkiego zapomniałem dołożyć grosza do samej gaśnicy, choć już przyklejona, dało się jeszcze grosik umieścić
A tak oto wygląda przymiareczka sterówki do barki, chyba pasuje?
Ps. rufa idzie jeszcze do poprawy, a mianowicie to co jest niebieskie...
No ale sterówka i gaśnica...
Pozdrowienia.
- Jacek Bula
Witam.
Oto co udało mi się zrobić przez ostatni czas, na rufie i dziobie:
Jak widać rampa będzie podnoszona i opuszczana ale mały problemik- gdzie umieścić linę w kadłubie, bo nie mam bladego pojęcia (na zdjęciach jest zamocowana do żebra burty, a tak na pewno nie jest).
Co o tym myślicie??
Pozdrawiam
P.S. A cóż to głucha relacja? Nikt nic nie powie...
Oto co udało mi się zrobić przez ostatni czas, na rufie i dziobie:
Jak widać rampa będzie podnoszona i opuszczana ale mały problemik- gdzie umieścić linę w kadłubie, bo nie mam bladego pojęcia (na zdjęciach jest zamocowana do żebra burty, a tak na pewno nie jest).
Co o tym myślicie??
Pozdrawiam
- marcin1323
nie wiem jak inni, ale ja śledzę relację, a moja "małomówność" wynika z chęci nauki i podpatrzenia technik. dla mnie wychodzi Ci bardzo fajnie. nie jestem coprawda specem od marynistyki, lecz wygląda interesująco trzymam kciukiJacek Bula pisze:Witam.
- Jacek Bula
Witam.
Aktualnie prace toczą się przy produkcji KM-ów oraz ich podstaw.
Madteam19, Co do drucików- mam zamiar je zabrudzić (na wzór odpryśniętej farby) , aby imitowały zardzewiałe elementy druciane (dlatego miedziane druciki), nie wiem jak to wyjdzie, ale jeśli się nie powiedzie, będą pomalowane
Co do lin będą dalsze poszukiwania, a jeśli nie uda mi się znaleźć, postaram się coś sensownego wymodzić, aby wyglądało to dobrze...
Pozdrowienia z Małkińskiej stoczni
Aktualnie prace toczą się przy produkcji KM-ów oraz ich podstaw.
Madteam19, Co do drucików- mam zamiar je zabrudzić (na wzór odpryśniętej farby) , aby imitowały zardzewiałe elementy druciane (dlatego miedziane druciki), nie wiem jak to wyjdzie, ale jeśli się nie powiedzie, będą pomalowane
Co do lin będą dalsze poszukiwania, a jeśli nie uda mi się znaleźć, postaram się coś sensownego wymodzić, aby wyglądało to dobrze...
Pozdrowienia z Małkińskiej stoczni
- Jacek Bula
Wtam
Znalazłem jak idą liny od podnoszenia rampy, lecz od razu muszę powiedzieć, że barek desantowych LCM(3) było kilka wersji, ale w każdej mechanizm ten był umieszczony zaraz za przegrodą ładunkową, tuż obok polerów. Nie obyło się bez małych przeróbek, ale już wszystko jest dobrze, bo... liny zamocowane
Nie wiem jak liny przechodziły przez słupki na dziobie, więc zrobiłem tak jak za zdjęciach, myślę, że dobrze, aczkolwiek pewności nie mam (niestety brak zdjęć takich, a i projektant modelu całkowicie pominął olinowanie- z braku dokumentacji).
Oto efekt :
W kolejce do malowania i mocowania są też bosaki. Główki ich są już pokryte srebrnym lakierem:
Dziękuję za uwagę
Co o tym zamocowaniu lin myślicie
Pozdrawiam Jacek.
Znalazłem jak idą liny od podnoszenia rampy, lecz od razu muszę powiedzieć, że barek desantowych LCM(3) było kilka wersji, ale w każdej mechanizm ten był umieszczony zaraz za przegrodą ładunkową, tuż obok polerów. Nie obyło się bez małych przeróbek, ale już wszystko jest dobrze, bo... liny zamocowane
Nie wiem jak liny przechodziły przez słupki na dziobie, więc zrobiłem tak jak za zdjęciach, myślę, że dobrze, aczkolwiek pewności nie mam (niestety brak zdjęć takich, a i projektant modelu całkowicie pominął olinowanie- z braku dokumentacji).
Oto efekt :
W kolejce do malowania i mocowania są też bosaki. Główki ich są już pokryte srebrnym lakierem:
Dziękuję za uwagę
Co o tym zamocowaniu lin myślicie
Pozdrawiam Jacek.
- Jacek Bula
Witajcie
Bosaki dyndają sobie i schną
A i akcja zbrojna powoli rusza:
Podstawy KM-ów gotowe, osłony przed retuszem, a te dwa pudełeczka, to... magazynki z amunicją (pełne oczywiście ). Niestety same KM-y są trochę skomplikowane ze względu na ich złożoność z wielu części i niepełnych rysunków, ale nie ma co narzekać, bo lepsze takie niż żadne
Przecież coś się zawsze wykombinuje, aby tylko nie wyszła rama od roweru
Pozdrawiam
Bosaki dyndają sobie i schną
A i akcja zbrojna powoli rusza:
Podstawy KM-ów gotowe, osłony przed retuszem, a te dwa pudełeczka, to... magazynki z amunicją (pełne oczywiście ). Niestety same KM-y są trochę skomplikowane ze względu na ich złożoność z wielu części i niepełnych rysunków, ale nie ma co narzekać, bo lepsze takie niż żadne
Przecież coś się zawsze wykombinuje, aby tylko nie wyszła rama od roweru
Pozdrawiam