Początki

Hyde Park czyli "magiel" ale w granicach rozsądku

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

Zablokowany
Voyager24

Początki

Post autor: Voyager24 »

Witam. Chciałbym zacząć zabawę z modelami kartonowymi. Dotąd skleiłem kilka modeli plastikowych i to niedawno. Tak, więc z plastikiem obyłem się doskonale pod względem teoretycznym, gorzej z praktyką. :oops:

Teraz chciałbym popróbować trochę kartonu. Od paru znajomych mi osób słyszałem, że budowanie modeli kartonowych jest bardzo trudne (o wiele trudniejsze od plastikowych/wymaga o dużo więcej cierpliwości). :-?

Niestety nie znalazłem żadnego poradnika dla zupełnie zielonych. Czyli jaki model na początek, czym kleić, jak kleić, jak wygląda zakup i przygotowanie modelu do klejenia. Wyobrażałem sobie to mniej więcej tak - dokonuje zakup modelu (np. HMS Hood z Małego Modelarza w skali 1:300). W środku znajduje arkusze i instrukcje składania. I co? Wycinam części składam je i tak powstaje duży, bo ok. 80cm okręt. W co muszę się zaopatrzyć? Interesuje mnie klejenie właśnie okrętów, ewentualnie samolotów - wiem, że klejenie tych pierwszych to dla zupełnie zielonego w tych kwestiach bardzo zły wybór. :roll:

Z góry dziękuję za pomoc. Być może, ze był już taki temat, ale nie mogę go znaleźć. ;-)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marcin1323

Post autor: marcin1323 »

sam jestem średniopoczątkującym modelarzem więc co Ci napiszę, weź z "poprawką". zcazynam od początku:
- teoretycznie kolej jest taka : najpierw karton, potem plastyk (nawet przez wzgląd na skalę) nie do końca zgadzam się z tym, gdyż takie myślenie spycha karton na drugie miejsce-jako "gorszy" rodzaj modelarstwa (a to nieprawda!)
- poleciłbym Ci na początek sklejenie klasycznego modelu kartonowego - myśliwca z II wojny np: o konstrukcji "beczkowatej" tak, żebys "obył się" z techniką obróbki kartonu, tego jak papier zachowuje się pod wpływem kleju, nacisku palcy i innych różnych rzeczy . na początek sprawdź modele darmowe tak, abyś nie wyrzucił pieniedzy w błoto.
polecam Ci www.modele-kartonowe.com są tam fajne i przyjemne modele, choćby I-16 albo RWD-25. poa tym polecam Ci dwie metody na zdobycie wiedzy o podstawach kartonu:
- dokładnie przeczytaj ABC
- śledź i czytaj stare relacje. ja głównie uczę się z tego, kopalnia wiedzy o niewyczerpanych zapasach.

co do narzędzi na początek:
-wikol, klej dostępny w wiekszosci sklepów (2-3pln)
-nóż olfy albo inny zastępczy (ja mam jakiś amerykański, nawet nazwy nie kojarzę) ok 15pln
-mata do cięcia olfa (ok30pln)
-kilka metalowych małych wiertełek (mogą być zużyte) do wytłaczania kartonu (koszt to 15 pln w supermaketach za jakąś "chińszczyznę" wiec praktycznie jak byś kupił zuzyte ;) )
- gumka myszka (na niej wytłaczasz małe kawałki (0,50 pln)
- klej BCG (wspaniały wynalazek :) poczytasz, zobaczysz :) ) koszt 1,50-2,50 pln
-papier ścierny 100, 400, 1000 może 2000 (koszty około 10pln)
- lapmka na biurko, ale zakładam że ją masz :)

potem możesz jeszcze zaopatrzyć się w jakąś "tzrecią rękę wraz z lupą (ja dałem kiedys w OBI 19pln) mi bardzo pomaga

no i 1 grosz do zdjęć porównawczych :D

pewnie o czyms zapomniałem to bardziej dośwdaczeni kledzy i koleżanki ode mnie pomoga :)
Obrazek
Awatar użytkownika
mancin

Post autor: mancin »

Witam kolegę.

Jeśli chcesz poznać trochę teorii to polecam na początek poczytać dział ABC na tym forum, znajdziesz tam wiele przydatnych informacji (m.in. "Poradnik modelarza kartonowego"). Pod tym adresem:

kb.php?mode=cat&cat=1

Co do wyboru pierwszego modelu, pozwolę się nie zgodzić z przedmówcą. Nie zawsze samolot będzie łatwiejszy od okrętu. Wszystko zależy od modelu. Jeżeli kolega interesuje się okrętami to nie widzę powodu żeby polecać mu samoloty. W okrętach największym utrudnieniem jest wykonanie kadłuba i spasowanie poszycia, no i oczywiście całe wykończenie. Na początek nie polecam HMS Hood choćby ze względu na jego wielkość i niemal stu procentową pewność, że nie wyjdzie Ci to idealnie. Właśnie przez to, że dopiero zaczynasz.

Poprzeglądaj forum i poszukaj relacji z jakimś mniejszym i prostszym okrętem, który będzie Ci odpowiadał. Tam też znajdziesz wiele wskazówek na jakie trudności w tym konkretnym modelu możesz się natknąć i jak je ominąć.

Życzę powodzenia i czekam na pierwszą relację.
Ukończone:
Obrazek
Admin
x 143

Re: Początki

Post autor: Tomasz D. »

Voyager24 pisze:....Niestety nie znalazłem żadnego poradnika dla zupełnie zielonych. Czyli jaki model na początek, czym kleić, jak kleić, jak wygląda zakup i przygotowanie modelu do klejenia...
Obrazek
Zablokowany