[RELACJA] MM BISMARCK 1:300

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

ODPOWIEDZ
SZERYF

[RELACJA] MM BISMARCK 1:300

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: SZERYF »

Witam serdecznie wszystkich wielbicieli modeli kartonowych i nie tylko, jestem nowym użytkownikiem tego forum.
NIGDY NIE SKLEJAŁEM WCZEŚNIEJ ŻADNEGO MODELU KARTONOWEGO.
Przypadkiem natrafiłem na parę zdjęć sklejonych modeli i postanowiłem się spróbować w tworzeniu takiego cuda:)
NA MÓJ PIERWSZY MODEL WYBRAŁEM "BISMARCK" dlatego, iż jest to duży piękny pancernik , który się długo skleja a czasu ostatnio mi nie brakuje.
WYBRAŁEM BISMARCKA -- PONIEWAŻ NIE WIEM CZY JAKBYM WZIĄŁ ŁATWIEJSZY MODEL I UDAŁOBY SIĘ GO SKLEIĆ DO KOŃCA CZY WZIĄŁBYM SIĘ WTEDY ZA BISMARCKA --- DLATEGO OD RAZU RZUCAM SIĘ NA GŁĘBOKĄ WODĘ:)

Obrazek

MOIM CELEM JEST SKLEJENIE TEGO OKRĘTU DO KOŃCA , NIE MA ZNACZENIA JAKI BĘDZIE EFEKT OSTATECZNY ( OCZYWIŚCIE BĘDĘ SIĘ STARAŁ JAK NAJLEPIEJ POTRAFIĘ ).

BĘDĘ ZAMIESZCZAŁ ZDJĘCIA CO PEWIEN ETAP , PROSZĘ O CENNE RADY GDYŻ TO JEST MÓJ PIERWSZY MODEL KARTONOWY W ŻYCIU I BRAK MI DOŚWIADCZENIA TRZYMAJCIE KCIUKI I PISZCIE ŚMIAŁO JAK BĘDĘ KALECZYŁ MODELARSTWO :) POZDRAWIAM

OBECNIE JESTEM NA ETAPIE:

1) MAM DUŻĄ MOTYWACJĘ
2) KUPIŁEM SPRZĘT
- kartony : 1mm , 0,5mm
- kleje
- piankę poliuretanową
- robię skany modelu i drukuje na bloku technicznym:)
3) POWYCINAŁEM WSZYSTKIE WRĘGI ITD I TWORZĘ SZKIELET
4) KOŃCZE SKLEJAĆ SZKIELET I ZA NIEDŁUGO POWRZUCAM FOTKI

OCZYWIŚCIE PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO TWORZENIA MODELU POCZYTAŁEM TROCHĘ RELACJE Z SKLEJANIA BISMARCKA NA TYM FORUM WNIOSKI:

a) Skróciłem szkielet z w okolicach wręgi 9 i 15 łącznie na 4mm
b) użyje pianki którą potem wyszlifuję

PIERWSZE FOTKI:

1) WSTĘPNIE WYCIĘTE WRĘGI

Obrazek

2) DO TWORZENIA SZKIELETU UZYWAM TAKIEGO KLEJU (CASTORAMA 3,45PLN)

Obrazek

ORAZ TAKIEGO (CASTORAMA 2,85 PLN)

Obrazek

3) TERAZ COŚ DLA POPRAWIENIA ZAWODOWCOM HUMORU , MOJA TECHNIKA "NA ŻABKĘ" :)

Obrazek

Obrazek

4) OTO EFEKTY TYCH OPERACJI ( nie usuwałem kleju, nie pilnikowałem całości i nie obrabiałem zdjęć żeby lepiej wyszły sa jakie są tak mi wychodzi nic nie będę "ulepszał" żeby ładniej wyglądały zdjęcia )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obecnie jestem na etapie testowania pianki to trochę potrwa , w tym celu skonstruuje jakiś prototyp szkieletu i zobaczę jak się w nim będzie zachowywać kupiona przeze mnie pianka mam nadzieję że będzie ok później załączę fotki z prób wytrzymałości na skręcanie modelu:)

wybrałem taką piankę na testy:)

Obrazek
OBYM SKLEIŁ BISMARCKA DO KOŃCA KOŃCA
Awatar użytkownika
Zgrywus

Post autor: Zgrywus »

Witam
Faktycznie rzuciłeś się na głęboką wodę, ale jak masz tylko siły i chęci to próbuj. Zauważyłem kilka błędów:
1. na zdj. 2 od końca widać że jakoś Ci się rufa nie zgrała (część rufowa denna wystaje)
2. z tego co widzę to niektóre wręgi poniżej podłużnicy nie są w jednej linii z wręgami ponad nią (nie sklejałem Bismarcka, ale wydaje mi się ze tak być nie powinno)

Pozdrawiam
Polak
SZERYF

Ad. 1 Zrobiłem dokładniejsze zdjęcie i oczywiście masz racje:)

Obrazek

muszę na przyszłość lepiej robić zdjęcia pod kątem prostym żeby było wyraźniej widać moje błędy:(

Ad.2 W sumie jak tak patrze to wręgi nie nakładają się na siebie jedynie właśnie w tylnej części jak to dobrze zauważyłeś nie nakłada się ok 8 wręg z 26 czyli statystycznie mieszcze się w granicy błedu:) uważam to za sukces --- jak podkreślałem na początku AMATOR ZE MNIE:)

CZYLI CZEKA MNIE PIANKA I ŁADNE ZESZLIFOWANIE CAŁOŚCI ŻEBY POZBYĆ SIĘ WIDOCZNYCH WAD PROJEKTU :)

ŻEBYM TYLKO W SZKIELECIE TAK TO PARTACZYŁ :) NA SZCZĘŚCIE TEGO NIE BĘDZIE AŻ TAK WIDAĆ ( nie licząc kształtu dla wprawnego oka)

MOŻE UDA SIĘ LEPIEJ MI KLEIĆ CZĘŚCI NA POKŁADZIE:)
ESP

Post autor: ESP »

Proponuję zakup nowego egzemplarza lub szkielet wycięty laserowo (o ile nie masz ksera szkieletu w zapasie).
Z tego juz nic nie zrobisz:
Obrazek
Tutaj widać że popełniłeś błąd bardzo poważny:
pokład nie powinien być płaski - powinien się lekko wznosić w kierunku dziobu. Płaska powinna być stępka i wodnica - u Ciebie jest dokładnie na odwrót. Sprawa nie do uratowania.
SZERYF

Beznadziejny fotograf ze mnie:) widzę że nie tylko amator jestem z modeli ale i fotografowanie mnie przerasta:) zrobię w takim razie uproszczony rysunek techniczny - to mi chyba lepiej wychodzi:) jak skończę zamieszczę go , proszę jeszcze raz na niego wtedy spojrzeć i poddać surowej kontroli jak będzie klapa absolutna to najwyżej ten szkielet posłuży do prób pianki i zrobię nowy no cóż trzeba się uczyć na błędach :)

zmierzyłen i tak wyszło
Obrazek

w ramach podsumowania przód jest podniesiony ok 1 cm w stosunku do pokładu

19zbyniu95 dzięki ale wręgi się nie nakładają chyba w skutek skrócania modelu o 4mm ale jestem zadowolony narazie że tak mało ich sknociłem:)
Ostatnio zmieniony pt lip 17 2009, 19:34 przez SZERYF, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
19zbyniu95

Post autor: 19zbyniu95 »

Zajrzyj tutaj.
Sporo rad odnośnie fotografowania modeli. :)
Wręgi kadłuba możesz sprawdzac ekierką(czy są proste ^^) :cool:
No przynajmniej ja tak robiłem i wszystko ładnie pasowało.:D

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Zbyszek G.

Ukończone: Ju-87 Stuka, Ba-6, Mi-24D Hind, Bn2t+t

Na warsztacie:
SZERYF

A tu ostanie zdjęcie całego szkieletu czas zacząć tworzyć szkielet do pianki i ją wytestować

Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz D.
Admin
x 143

Post autor: Tomasz D. »

Generalnie bardzo lubię banany, ale na pewno nie w takim wydaniu; krótko powiedziawszy - katastrofa !!!!!
Jedyna rada - zacznij od początku.
SZERYF

hehe to nie jest zwykły banan to "chiquita"

a teraz dopuszczę się świętokractwa modelarskiego

Obrazek

też taki lekki banan:)

dla porównania:)

Obrazek

A TERAZ NA POWAŻNIE, TEN MODEL NA ŻYWO WYGLĄDA MNIEJ BANANOWO :) ON JEST POSTAWIONY NA PIANCE NIE W ŚRODKU SYMETRII TO TEŻ MA WPŁYW NA EFEKT WIZUALNY< A POZA TYM I TAK BĘDĘ GO PIANKOWAŁ I SZLIFOWAŁ WIĘC CO NIECO ZRETUSZUJE:) PROSZĘ MNIE TRAKTOWAĆ JAK AMATORA :)

DLAMNIE NAJWIĘKSZYM SUKCESEM BĘDZIE SKLEJENIE GO DO KOŃCA :) PRZY ZACHOWANIU MINIMUM REALIZMU:)

Z TYM BANANEM BYŁO DOBRE DZIĘKI POZDRAWIAM
Awatar użytkownika
19zbyniu95

Post autor: 19zbyniu95 »

Gdy to wypełnisz pianką i oszlifujesz to i tak prawidłowego kształtu nie osiągniesz :(.
No niestety musiałbyś tak jak radzą koledzy zacząć sklejać jeszcze raz, bądź kupić znakomite wręgi cięte laserowo :).
Pozdrawiam
Zbyszek G.

Ukończone: Ju-87 Stuka, Ba-6, Mi-24D Hind, Bn2t+t

Na warsztacie:
ODPOWIEDZ