[Relacja] Su-47 "Berkut" HOBBY MODEL

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

Awatar użytkownika
cris1111

[Relacja] Su-47 "Berkut" HOBBY MODEL

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: cris1111 »

Witam wszystkich, po niepowodzeniach jakich zaznałem podczas klejenia F-14 MM musiałem zrobic coś co by znowu mnie natchneło do klejenia i dlatego postanowiłem zabrac sie za nowy model, najlepiej rosyjski i możliwie najbardziej współczesny, wybór padł na Su-47 wydawńctwa Hobby Model

Obrazek

Co prawda model ma duży wskaźnik trudności ale wziąwszy pod uwagę, że nie posiada uzbrojenia oraz to że nie wykonuję podwozia, które jest bardzo pracochłonne a które uważam psuje bojowy wygląd samolotu, powinienem sobie dac radę :lol:
Tempo prac zapewne nie będzie imponujace gdyż równocześnie będę pracował nad ukończeniem nieszczęsnego F-14 z MM
Awatar użytkownika
cris1111

Na początek pomalowałem elementy poszycia lakierem wodnym Bondex ale tylko wierzchnią stronę, a to dlatego że gdy w F-14 pomalowałem obie strony to potem nie mogłem formowac elementów na mokro, gdyz papier nie chciał nasiąkac wodą.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

a i najlepiej użyc do tego wałka z zaokrąglonymi brzegami (taki jak na zdjęciu) bo nie pozostawia żadnych smug. (odradzam pędzel)
Awatar użytkownika
cris1111

Dziś ukończyłem wycinanie podklejonych tektura elementów szkieletu, wskutek czego nabawiłem sie odcisku na palcu od skalpela :lol:
a oto moje dzieło:
w sumie nie jest tego wiele ale parę godzin mi zeszło

Obrazek

Instrukcja zalecała podklejenie na tekturze 0,5mm ale wszystkie elementy w miejscach gdzie łączą się ze sobą na krzyż mają narysowane wycięcie o szerokości 1 mm

Obrazek

dlatego tez postanowiłem podkleic szkielet na tekturze 1 mm, zobaczymy czy nie bedę żałował . . . :-?
Awatar użytkownika
cris1111

a i jeszcze jedna sprawa, na trzech elementach znajduja się małe zakreskowane kółka

Obrazek

i tu moje pytanie, czy powinno się je wyciąc? w instrukcji nic nie pisze na ten temat ale przegladając instrukcje z innych modeli, zauważyłem że w niektórych modelach zakreskowane pola sie wycina.
Pioterek

Post autor: Pioterek »

Moim zdaniem te kółka należy wyciąć po to aby można w nich było przymocować golenie podwozia. Takie jest moje zdanie. Sprawdź na rysunkach, gdzie należy przymocować podwozie. Jak wcześniej pisałeś nie jesteś zwolennikiem montażu kół to przez to mogłeś przeoczyć ten fakt. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
cris1111

sprawdziłem, to nie są miejsca mocowań podwozia, po złożeniu szkieletu "na sucho" okazuje się że wszystkie 3 kółka znajdują się w jednej lini w płaszczyźnie poziomej :-? nie mogę dociec do czego są one potrzebne więc postanowiłem je nie wycinac, najwyżej potem będę kombinował :lol:
Awatar użytkownika
cris1111

złożyłem szkielet . . . na razie "na sucho"

Obrazek
Obrazek
Obrazek

z nieścisłości jakie zauważyłem to to, ze cześci 11a i 12a, są o około 1mm za szerokie na stronę i nie są w jednej płaszczyźnie z częsciami 10a i 13a a według rysunków powinny
za długie końce zaznaczyłem czerwonymi kółkami

Obrazek

jako że zamierzam dokonac znacznych modyfikacji szkieletu a właściwie wzmocnień postanowiłem co jakis czas ważyc ów szkielet :lol:

Obrazek
Mig-29 MM - ukończony
F-14 MM - ukończony
Su-47 - w hangarze
Awatar użytkownika
cris1111

a oto wzmocnienia szkieletu w moim modelu o którym pisałem :lol: ożebrowanie wykonywane jest z tektury 1,5mm, mam zamiar wykonac takie wzmocnienia między wszystkimi wręgami.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

oprócz usztywnienia szkieletu (które jest bardzo znaczące) mam nadzieje, że ozebrowanie to ułatwi mi przyklejanie poszycia . . . mam nadzieje . . .
Mig-29 MM - ukończony
F-14 MM - ukończony
Su-47 - w hangarze
Awatar użytkownika
cris1111

i kolejne fotki z postępów :lol: muszę przyznac, że nie spodziewałem się że tyle czasu może zabierac wklejanie tych żeber

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Mig-29 MM - ukończony
F-14 MM - ukończony
Su-47 - w hangarze
Awatar użytkownika
cris1111

i nastepne fotki.
Z racji iz odległości między kolejnymi wręgami sa większe zmieniłem grubośc tektury, teraz żebra wycinam z tektury o grubosci 2,5mm

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

a waga wciąż rośnie :lol:

Obrazek
Mig-29 MM - ukończony
F-14 MM - ukończony
Su-47 - w hangarze
ODPOWIEDZ