Robi się Halifax
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
Robi się Halifax
O mnie
Witam Wszystkich pozytywnie zakręconych na tym forum. To mój pierwszy post więc garść informacji o mnie.
Mam 36 lat a modelarstwem zajmuję się od 29 lat, należę do członków założycieli IPMS SILESIA, próbujących reaktywować IPMS POLSKA jako wirtualną platformę łączącą regionalne kluby IPMS w Polsce – powstały już IPMS Warszawa i IPMS Świdnica. Sklejam głównie modele samolotów lotnictwa polskiego w skali 1/72, choć zdarza mi się sięgać również po inne skale lotnicze jak również okrętową 1/400 (modele polskich okrętów ze stoczni Mirage). To tyle w ramach wstępu.
Projekt Halifax
O budowie modelu Halifaxa myślałem już od połowy lat 90-tych.
Miał to być Halifax B.MK.II series I A special GRoA oraz drugi Halifax C MK.VII z 304 dywizjonu. Przez lata zbierałem dokumentację oraz zestawy do budowy replik.
W końcu w 2007 ruszyły pierwsze przymiarki do Halifaxa C.VII, prace rozpocząłem od usunięcia nitów i linii podziałowych z zestawu Airfixa. Model przeleżał tak następny rok zanim ruszyły dalsze prace polegające na usunięciu klap, drzwi komory bombowej – w celu instalacji zasobnika transportowego, odcięciu wieżyczki ogonowej oraz końcówek skrzydeł.
Po kolejnym przestoju zaczęło się wyposażanie wnętrza.
Teraz nastąpiła znowu przerwa w budowie, gdyż aktualnie roczne maleństwa Adaś i Piotruś nie pozwalają na kontynuację prac.
Pozdrawiam
Jerzy Ciupek
Witam Wszystkich pozytywnie zakręconych na tym forum. To mój pierwszy post więc garść informacji o mnie.
Mam 36 lat a modelarstwem zajmuję się od 29 lat, należę do członków założycieli IPMS SILESIA, próbujących reaktywować IPMS POLSKA jako wirtualną platformę łączącą regionalne kluby IPMS w Polsce – powstały już IPMS Warszawa i IPMS Świdnica. Sklejam głównie modele samolotów lotnictwa polskiego w skali 1/72, choć zdarza mi się sięgać również po inne skale lotnicze jak również okrętową 1/400 (modele polskich okrętów ze stoczni Mirage). To tyle w ramach wstępu.
Projekt Halifax
O budowie modelu Halifaxa myślałem już od połowy lat 90-tych.
Miał to być Halifax B.MK.II series I A special GRoA oraz drugi Halifax C MK.VII z 304 dywizjonu. Przez lata zbierałem dokumentację oraz zestawy do budowy replik.
W końcu w 2007 ruszyły pierwsze przymiarki do Halifaxa C.VII, prace rozpocząłem od usunięcia nitów i linii podziałowych z zestawu Airfixa. Model przeleżał tak następny rok zanim ruszyły dalsze prace polegające na usunięciu klap, drzwi komory bombowej – w celu instalacji zasobnika transportowego, odcięciu wieżyczki ogonowej oraz końcówek skrzydeł.
Po kolejnym przestoju zaczęło się wyposażanie wnętrza.
Teraz nastąpiła znowu przerwa w budowie, gdyż aktualnie roczne maleństwa Adaś i Piotruś nie pozwalają na kontynuację prac.
Pozdrawiam
Jerzy Ciupek
Pozdrowienia ze stolicy ROW
Jerzy Ciupek
Jerzy Ciupek
Dzięki, ale masa w nim niedoróbek! Co do godzin poświęconych modelowi to nie jestem w stanie odpowiedzieć, gdyż ich nigdy nie liczyłem, a nad modelem pracowałem dorywczo. Moja praca niestety polega na ciągłych podróżach, więc spędzam ok. 4 dni w tygodniu poza domem i wtedy modelu nie ruszałem, a wracająć z podróży należało nadrobić również zaległosci w obowiązkach domowych. PozdrawiamTempest pisze:Witaj hadzi na forum.
Piękny model. Ile roboczogodzin już poświęciłeś na jego budowę ?
Jerzy Ciupek
Jerzy Ciupek
-
- x 8
Fotograf ze mnie tak samo kiepski jak modelarz, ale może coś wypatrzycie.
Tempest to moje nitowadła, te z paskami zielonymi i czerwonymi to czeskie tz. Dołżka (ROSIES THE RIVETER) a ostatnie - bóg wie czyje kupione na Węgrzech:
Co do grosza - to faktycznie ci u mnie ostatnio deficyt - kryzys
Przy następnej okazji postaram się dać fotkę z naszą najmniejszą monetą.
Tempest to moje nitowadła, te z paskami zielonymi i czerwonymi to czeskie tz. Dołżka (ROSIES THE RIVETER) a ostatnie - bóg wie czyje kupione na Węgrzech:
Co do grosza - to faktycznie ci u mnie ostatnio deficyt - kryzys
Przy następnej okazji postaram się dać fotkę z naszą najmniejszą monetą.
Jerzy Ciupek
Jerzy Ciupek
Fajne nitowadła. Słyszałem, że te czeskie można kupić na ichnych giełdach czy konkursach bo większość tych przyrządów to wyroby rękodzieła czeskich modelarzy wykonywane w bardzo małych seriach. W sklepach tego ponoć nie uświadczysz. Ostatnio zakupiłem nitowadło z Trumpetera ale jest trochę niewygodne w użyciu. Kiepsko widać co się nituje i rozstaw ząbków jakby dla 1:48 bardziej pasował (co mi nie przeszkadza bo się chyba powoli "przeskalawiam"). Na modelworku zaprezentowałeś szablon do wykonania linii nitów.Wyglądało mi to na rozrysowane na papierze linie podziału. W jaki sposób nitowałeś ?