*[Relacja/Czołg] Brytyjski czołg ciężki CHURCHILL Mk VII, Fly Model
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Nie. BCG jest oznakowany w taki sposób:OSTOJA pisze:Czy taki klej to jest też BCG?
Mam jednak wrażenie, że wszystkie te płynne kleje mają podobne właściwości, więc osobiście nie kruszyłbym kopii w poszukiwaniu akurat tego "oryginalnego" BCG - zresztą potwierdza to Twoje doświadczenie:
Polecam uwadze TEN WĄTEK, w szczególności wszystkie zawarte tam porady Wujka Andrzeja i Kierownika - jeśli oni Cię nie nauczą posługiwać się tym klejem, to nikt Cię nie nauczy.OSTOJA pisze:[...] przed chwilą spróbowałem jak trzyma skleina i muszę wam powiedzieć, że rozerwał się karton a nie skleina. [...]
A co do sprężyn... No, przyznam, że wobec takich "nacisków" czuję się nieco zakłopotany z powodu swojego uporu, by poprzestać na standardzie. Chciałbym jednak pozostać przy swoim podejściu, by ten model zbudować tak, jak to zakłada projekt wycinanki i instrukcja do niej. A to dlatego, że - mówiąc najkrócej - "ortodoksyjny" standard, pozostając jednak sporym wyzwaniem dla umiejętności, pozwala jednocześnie uzyskać efekt końcowy we względnie rozsądnym czasie. Podkreślę tu jeszcze rzecz szczególnie dla mnie w tej chwili ważną: zależy mi na tym, by w miarę możliwości względnie szybko (do końca roku?) ukończyć przynajmniej jeden z tych trzech budowanych równolegle modeli, więc nie chcę dokładać sobie dodatkowej roboty, nawet, jeśli te sprężyny z drutu są w zasięgu moich możliwości manualnych (a chyba rzeczywiście to zadanie by mnie nie przerosło).
Już tę farbę (Pactra A114 ANA 613 Olive Drab) rozjaśniałem białym kolorem, ale spróbuję jeszcze trochę tej białej farby dodać.QN pisze:[...] Spróbuj dodać odrobinę białego do farby, której używasz [...]
Ostatnio zmieniony pt maja 20 2011, 21:07 przez ZbyszekS, łącznie zmieniany 2 razy.
Na warsztacie: Leopard 2A5, J6K1 Jinpu
Zawieszone: Pogoria, XP-61E
Archiwum: Saab J35 Draken, Pietropawłowsk, F/A-18F Super Hornet, Churchill, MiG-21, Mirage III EA, Bf-109 K-4
-----------------------------
Wspieram .oO R357
Archiwum: Saab J35 Draken, Pietropawłowsk, F/A-18F Super Hornet, Churchill, MiG-21, Mirage III EA, Bf-109 K-4
Wspieram .oO R357
Dzisiaj krótkie wejście. Uporałem się z kołami nośnymi - nie ma o czym specjalnie pisać, koła w budowie nie są skomplikowane, jest ich po prostu sporo...:
Farbę, zgodnie z sugestią QN-ia rozjaśniłem, dodając jeszcze stosunkowo dużo białej farby. Odcień jest jednak wciąż nieco inny, niż nadruk, ale w gruncie rzeczy zależy to od rodzaju światła: w świetle dziennym jest OK, w świetle żarówki w trybie makro wygląda, jakby był wciąż nieco zbyt zielony, ale w sumie, jak wezmę model do ręki i przyglądam mu się z normalnej perspektywy, to kolor wydaje się w porządku. Zgłupieć można...
Farbę, zgodnie z sugestią QN-ia rozjaśniłem, dodając jeszcze stosunkowo dużo białej farby. Odcień jest jednak wciąż nieco inny, niż nadruk, ale w gruncie rzeczy zależy to od rodzaju światła: w świetle dziennym jest OK, w świetle żarówki w trybie makro wygląda, jakby był wciąż nieco zbyt zielony, ale w sumie, jak wezmę model do ręki i przyglądam mu się z normalnej perspektywy, to kolor wydaje się w porządku. Zgłupieć można...
Wspieram .oO R357
Wspieram .oO R357
Zgodnie z radą popaly dodałem jasnego brązu. Teraz jest OK - uwierzcie mi na słowo, nie wiem, dlaczego na zdjęciach wciąż przebija zieleń, podczas gdy w rzeczywistości kolor farby bardzo dobrze zgrywa się z nadrukiem.
Dzisiaj znowu krótkie wejście - powstały koła napędowe. Podczas montażu użyłem szablonu, który zagwarantował współosiowość składanych elementów oraz równoległe ułożenie (pokrywanie się zębów) obydwu kół zębatych:
Dzisiaj znowu krótkie wejście - powstały koła napędowe. Podczas montażu użyłem szablonu, który zagwarantował współosiowość składanych elementów oraz równoległe ułożenie (pokrywanie się zębów) obydwu kół zębatych:
Ostatnio zmieniony pt maja 20 2011, 20:24 przez ZbyszekS, łącznie zmieniany 1 raz.
Wspieram .oO R357
Wspieram .oO R357
Wyrób własny, przy użyciu skalpela OLFY - metoda została szeroko omówiona w tym wątkuOSTOJA pisze:[...] to laserowe, czy własna dłubanina[...]
Wspieram .oO R357
Wspieram .oO R357
- PITERPANZER
- x 1
No tak, tylko wówczas nie byłby to już retusz, a raczej waloryzacja. Tym bardziej, że w taki sam sposób (metalizerem) należałoby - jak sądzę - potraktować również gąsienice, bo inaczej będzie to wyglądało na jakąś niedoróbkę albo nieudolne próby waloryzacyjne. Nie chcę więc i na razie nie potrafię wykonać takiego malowania (nigdy nie sklejałem modeli innych, niż kartonowe, zatem brak mi jakichkolwiek umiejętności i doświadczeń z technikami malarskimi i waloryzacyjnymi, które to umiejętności są czymś naturalnym dla "plastikowców").
A może wyretuszować te krawędzie kół zębatych szarą farbą, w kolorze, w jakim wydrukowane są gąsienice? Co o tym sądzicie?
A może wyretuszować te krawędzie kół zębatych szarą farbą, w kolorze, w jakim wydrukowane są gąsienice? Co o tym sądzicie?
Wspieram .oO R357
Wspieram .oO R357