Heh Piotr ale w ujarzmianiu blach na prawdę nie ma nic trudnego - to wyjątkowo wdzięczny i wybaczający wiele błędów i brak umiejętności materiał Postuka się, poklepie, przyszlifuje czy pilniczkiem czy nieocenionym jak dla mnie Dremelkiem i błotnik sam się praktycznie robi. Potem lutownica albo palniczek i wsio pasuje
Chociaż relingów to Ci współczuję z całego serca - ja dwa dni wycinałem i lutowałem te kratki w przedziale nad silnikowym ale nie poddawaj się bo Twój Piorun to na prawdę piękny model i szkoda by było gdyby nie miał metalowych trzymaczek
Hellios cieszy mnie niezmiernie że Ci podoba się taka forma pancerki Zawsze to fajniej jak model nie tylko stoi na półce ale jeździ, strzela etc. Jak się go jeszcze trochę podreguluje to myślę, że będzie z nim kupa fajnej zabawy
T-34(O_O)
Moderator: kartonwork
-
Mówisz,maszHellios pisze: Jakbyś jeszcze rozwinął temat wspomnianego "strzelaka" zamontowanego w modelu byłbym wdzięczny
Jest to strzelak bębenkowy. Sam bęben składa się z dwóch części: tej z zamontowanymi w niej tłoczkami odpalającymi kapiszony oraz części do której ładujemy kapiszony (takie od pistoletu startowego). Jest ona połączona bezpośrednio z lufą. Do niej jest tez przymocowana zębatka umożliwiająca obrót bębna.
Po umieszczeniu kapiszonów składamy bęben do kupy, naciągamy tłoczki blokując je o tylną ścianę. Następnie wsuwamy całość na oś i blokujemy od tyłu zbijakiem.
Gdy bęben zacznie się obracać, nieruchomy zbijak w momencie spotkania się z naciągniętym tłoczkiem powoduje jego zwolnienie.
Zwolniony w ten sposób tłok, uderza o tył kapiszona powodując jego wybuch. I tak do wykonania pełnego obrotu przez bęben
Sam obrót dzięki odpowiednim zębatkom jest odpowiednio spowolniony. Strzelak nie musi być opróżniony od razu. Jest skonstruowany tak że w każdej chwili można go zatrzymać i odpalić ponownie, aż do wyczerpania zapasów
Pozdrawiam, Andrzej
Zetor, musisz uważać z pokazywaniem takich mechanizmów ogniowych bo jeżeli Balrogowi coś odbije i wprowadzi twoje rozwiązanie w swoim strzelającym torpedami schnellbocie, to NA PEWNO już nie puszczam z nim swojego Piorunka ;)
A tak na poważnie to szacun za rozwiązanie - twój własny pomysł?
A tak na poważnie to szacun za rozwiązanie - twój własny pomysł?
Diament powstaje w wysokiej temperaturze
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------
ORP Piorun (422) 1:50 R/C ORP Groźny (351) 1:50 R/C Kuter KP-174 1:50 R/C
ORP Sokół (294) 1:100 Kuter rakietowy projektu 183R "Komar" 1:100
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------
ORP Piorun (422) 1:50 R/C ORP Groźny (351) 1:50 R/C Kuter KP-174 1:50 R/C
ORP Sokół (294) 1:100 Kuter rakietowy projektu 183R "Komar" 1:100