Gloster Gladiator MM (relacja po fakcie)
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Gloster Gladiator MM (relacja po fakcie)
Cześć. Chciałem zaprezentować model wydawnictwa Małego Modelarza w moim wykonaniu. Ze względu na wiek wycinanki i jakość kartonu postanowiłem użyć kserowanej kopii tego modelu. Skorzystałem z kserowania kolorowego. Po tym zabiegu uzyskałem arkusze o delikatnym połysku (mimo, że to zwykły papier 160g).
Model już sklejony, ale w międzyczasie zrobiłem kilka fotek więc Wam je pokażę i postaram się dodać kilka słów komentarzu.
Segmenty przygotowane do montażu:
Model już sklejony, ale w międzyczasie zrobiłem kilka fotek więc Wam je pokażę i postaram się dodać kilka słów komentarzu.
Segmenty przygotowane do montażu:
Haczyki do montażu linek wykonałem ze szpilek i wkleiłem w poszycie płatów. Późniejsze przewlekanie nitki przez te oczka było nieco kłopotliwe, ale jest jeden ogromny plus takiego rozwiązania: pociągając jeden koniec olinowania - napinamy całość.
I jeszcze 2 fotki tworzenia celownika. Ramę wykonałem ze zszywki biurowej a krzyżyk z własnego włosa
I jeszcze 2 fotki tworzenia celownika. Ramę wykonałem ze zszywki biurowej a krzyżyk z własnego włosa
Reszta zdjęć jaką posiadam przedstawiają już całość
Owiewki zaworów silnika zrobiłem z zabarwionego farbą akrylową wikolu. Podobnie przyklejałem łopaty śmigła do piasty wikolem w kolorze piasty. Ubytek koloru jaki widać na ostatnim zdjęciu w dolnej części kadłuba (przed i za dolnym płatem) wynika, albo z błędu w opracowaniu, albo ja coś przeoczyłem.
Owiewki zaworów silnika zrobiłem z zabarwionego farbą akrylową wikolu. Podobnie przyklejałem łopaty śmigła do piasty wikolem w kolorze piasty. Ubytek koloru jaki widać na ostatnim zdjęciu w dolnej części kadłuba (przed i za dolnym płatem) wynika, albo z błędu w opracowaniu, albo ja coś przeoczyłem.
klepper bardzo mi się podoba Twoja praca nad tym modelem
Dla mnie wszyscy co robią swoje prace z papieru są na prawdę wytrwali bo sam nie mam takich umiejętności i zostaje mi tylko podziwiać was a samemu zrobić coś niecoś z plastyku.
Dlatego kibicuję wiernie i czekam na kolejne prace.
Pozdrawiam Michał.
Dla mnie wszyscy co robią swoje prace z papieru są na prawdę wytrwali bo sam nie mam takich umiejętności i zostaje mi tylko podziwiać was a samemu zrobić coś niecoś z plastyku.
Dlatego kibicuję wiernie i czekam na kolejne prace.
Pozdrawiam Michał.
Ukończone:
Plastik: Su-22M4 Fitter K; German Fuel Truck; B-17 Mephis Belle; Mil-Mi24A; Mil-Mi 24D, He-117 Greif;
Papier: pomnik Prypeć
Pozdrawiam Michał
Plastik: Su-22M4 Fitter K; German Fuel Truck; B-17 Mephis Belle; Mil-Mi24A; Mil-Mi 24D, He-117 Greif;
Papier: pomnik Prypeć
Pozdrawiam Michał