Witam!
Mam pytanie do znawców w kwestii parowozu Ty51. Chciałbym taki parowóz zbudować z kartonu w skali 1:25.
Czy Ty51 da się zrobić z modeli Ty2 lub Ty45 oczywiście po lekkich przeróbkach i czy można zastosować tender z OL49 lub PT47?
Jak by co to tu są plany Ty51 http://plany.zonk.pl/Ty51/index.html
Pozdrawiam
Pytanie - Parowóz Ty51
Moderatorzy: kartonwork, kierownik
- Maverick33
- x 4
- Precyzyjny
- x 25
Tender od Pt47 pasowałby nawet bez dużych przeróbek. Jak się uprzesz, to pewnie i parowóz przerobisz, ale obawiam się, że jedyne elementy, których nie będziesz musiał zmieniać, to zderzaki, lampy, turbogenerator i sprzęgi. Zmian jest tyle, że prędzej się chyba doczekasz się wydania takiego modelu.
Pozdrawiam
Precyzyjny
Na warsztacie: parowóz Pu29
Ukończone: parowóz Ty2, parowóz Ol49, parowóz TKp30
* * *
Precyzyjny
Na warsztacie: parowóz Pu29
Ukończone: parowóz Ty2, parowóz Ol49, parowóz TKp30
* * *
Re: Pytanie - Parowóz Ty51
Podpisuje się pod tym co napisał Precyzyjny.
Nie ma sensu. To tak jak byś chciał wyklepać z dużego fiata Porsche, narobisz się a efekt i tak będzie mizerny. A z Ty2 możesz sobie zrobić co najwyżej Ty42.
Oglądałem plany Ty51 i wiem, że jest przy nim więcej roboty jak przy Ol49 i Pt47 razem wziętych. Szkoda twojego czasu i nerwów.
Jak chcesz zrobić dosyć dobry model parowozu na tor 1435mm, to polecam Pt47, Pu29 albo Pm3. Na chwilę obecną, te modele są chyba najbardziej szczegółowo opracowane.
Nie ma sensu. To tak jak byś chciał wyklepać z dużego fiata Porsche, narobisz się a efekt i tak będzie mizerny. A z Ty2 możesz sobie zrobić co najwyżej Ty42.
Oglądałem plany Ty51 i wiem, że jest przy nim więcej roboty jak przy Ol49 i Pt47 razem wziętych. Szkoda twojego czasu i nerwów.
Jak chcesz zrobić dosyć dobry model parowozu na tor 1435mm, to polecam Pt47, Pu29 albo Pm3. Na chwilę obecną, te modele są chyba najbardziej szczegółowo opracowane.
Dziękuję za odpowiedzi. Macie w zasadzie racje. To jest pchanie się z "motyką na słońce". Miejmy nadzieje że pan Wandtke ma w planach opracowanie tego pięknego modelu. A puki co, to wybrałem Ty45 do sklejenia Choć nie ukrywam, że nie mogę się doczekać SU45.
A właśnie...
czy wózki z SU45 są takie same jak do SM31?
A właśnie...
-,,Pan,, Wandtke chciał opracować Ty51 ale podobno Kierownik opracował ale nie wiadomo napewno więc ta niewiedza moze owocować nieopracowaniem tego modelu bo jeden czekł bedzie na drugiego.Driver24 pisze:Miejmy nadzieje że pan Wandtke ma w planach opracowanie tego pięknego modelu. Choć nie ukrywam, że nie mogę się doczekać SU45.
A właśnie...
-SU45 czeka na wydanie
- wózki w SM31 są INNE !!